MijnPortefeuille Quality Bis

MP Q Bis of hoe vinden wij kwaliteitsfondsen ?

Met kwaliteitsfondsen bedoelen we fondsen die doen wat ze moeten doen en daarbij zo weinig mogelijk volatiliteit of risico nemen = recht op hun doel afgaan.

Bij MijnPortefeuille blijven we geloven in onze indicator MP Q (hier): deze kwaliteitsindicator houdt rekening met de crisis van 2008. Omdat er echter heel wat fondsen opgestart zijn tijdens 2008 of er na, is deze kwaliteitsindex voor die fondsen niet bruikbaar.

Een van de vorige dagen heb ik jou al uitgebreid uitgelegd hoe we de volatiliteit van een fonds in een Riskfactor (hier) hebben omgevormd. Zeker lezen als je de volgende stap wil begrijpen.

Hoe komt de MP Q Bis tot stand ?

1°  We gebruiken onze noteringen van de NIW (NAV) vanaf 1/01/2010 (elke halve maand…) en berekenen daarmee de mediaan van de gemiddelde jaarrendementen van periodes van 3 jaar.

2°  Om enige evidentie te krijgen, gebruiken we dat cijfer enkel en alleen als we minstens 120 periodes van 3 jaar kunnen berekenen. Dat betekent dat we een historiek moeten hebben die minstens teruggaat tot eind 2011. Voorlopig is het te onbetrouwbaar om fondsen te kwoteren die vanaf 2012 zijn opgestart.

3°  Door die mediaan te delen door de RISK (zie boven) bekomen we de MP Q Bis nadat we het resultaat met 100 hebben vermenigvuldigd om een integer getal te krijgen.

MP Q Bis een selectiemogelijkheid ?

Spijtig genoeg is dat veel te kort door de bocht. Eén cijfer dat zou toelaten om je selectie op te baseren, zou toch te mooi zijn. Waarschijnlijk ga zo uitkomen bij een lijstje cashfondsen met weinig of geen rendement en weinig of geen volatiliteit.

Het is ook altijd aan te raden om te kijken of een fonds in jouw beleggingsprofiel en in jouw portefeuille past. Het beste in een shortlist van fondsen die te volatiel zijn voor jouw profiel, is nooit een goed fonds voor jou !

Als je echter twijfelt tussen verschillende fondsen dan kan je aan de hand van deze indicator snel het beste uit de rij pikken.

Hoe hoger het cijfer, hoe beter !

In de screenings 2010 die al gepubliceerd zijn, kan je zowel de RISK als de MP Q Bis terugvinden. Let wel: beide cijfers zijn vrij stabiel en hoeven alzo niet twee maal per maand gepubliceerd te worden.

Om het praktisch en snel overzichtelijk te houden, geef ik je hier een overzicht van onze MP Smart Mix met die beide indicatoren:

MP Smart Mix met RISK en Q Bis

 

Onze lezer Danny plaatste bij het artikel Risk een opmerking over het fonds DNCA Evolutif. Hij had een variatie gemaakt op onze indicator, maar… in de tegenovergestelde volgorde. Hij bekwam voor dat fonds het hoogste resultaat en vroeg zich af of dat fonds wel paste in deze selectie.

Op onze manier bekomen wij het laagste cijfer zodat je je inderdaad vragen kan stellen bij dit fonds: de zwakste schakel in de rij = in verhouding met het bekomen resultaat, neemt de beheerder wel erg veel risico’s…

De benadering van Danny is niet verkeerd, maar wij vinden dat “hoe hoger het cijfer, hoe beter” makkelijker te begrijpen valt .

En dan aankopen maar ?

Het is niet omdat je nu de kwaliteit kan bepalen dat je zo maar hals over kop je order kan ingeven.

Het goeie moment om te kopen, kan je bepalen aan de hand van onze GOGIscore: die is wel heel variabel en die publiceren we daarom twee maal per maand. In de loop van volgende week (rond 21/08) komt er een nieuwe update.

MP Q en MP Q Bis vergelijken ?

Heeft totaal geen zin: het gaat over andere periodes en via heel andere parameters. Bovendien zijn er heel wat fondsen en trackers waarbij MP Q niet toepasbaar is.

 

Categorieën:

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.