Goud(mijn)fondsen versus goud

Goud is terug van weg geweest. Met alle onzekerheden vluchten beleggers naar deze veilige haven. Fysiek goud in huis halen is echter voor de doorsnee belegger niet evident. Vooral als het om grotere hoeveelheden gaat. Het kopen van een “goud”-fonds lijkt dan de meest eenvoudige manier om in het blinkende metaal te investeren.

Spijtig genoeg weet de beginnende belegger zelden dat hij daarmee niet in goud belegt. Maar wel in aandelen van mijnbedrijven. En dat is toch helemaal iets anders. Een betere benaming is daarom een goudmijnfonds.

Goudmijnfondsen

Goudmijnfondsen beleggen dus in mijnbedrijven die vooral naar goud delven. Hun winstgevendheid is dus van groot belang voor de belegger. Ergens zou je dus vermoeden dat de koers van die aandelen verband houdt met de goudkoers.

Maar wat is nu dat verband? Stijgen en dalen de aandelenkoersen evenredig met de goudprijs of niet?

Aandelenkoersen en goudprijs

Laten we even de evolutie sinds begin 2019 bekijken. We vergelijken hierbij de relatieve performantie van goud (groene grafiek) met deze van een representatieve tracker in goudmijnbedrijven (blauwe grafiek) als vertegenwoordiger van een doorsnee goudmijnfonds.

Opgepast: alle grafieken tonen geen koersen maar percentuele stijgingen/dalingen. Bovendien zijn ze berekend in USD.

De goudmijn aandelen zijn dit jaar veel sterker gestegen dan de koers van goud. Wie een goudmijnfonds in zijn/haar portefeuille had, heeft in 2019 mooie zaken gedaan.

De grafiek sinds 2006 geeft echter een ander beeld.

Laten we de grafiek even chronologisch analyseren. We merken op dat de goudmijnen (blauwe grafiek) in de periode 2008-2009 sterk gedaald zijn. Dat is ook logisch: je hebt geen goud in portefeuille maar gewoonweg aandelen in bedrijven. En als de aandelen crashen, dan gaan de goudmijnaandelen mee. Die daling was vele malen groter dan de daling van het goud zelf.

Pardon, de daling van het het goud tijdens de crash, zegt u? Wie denkt dat goud een veilige haven is, moet de groene curve van het goud in 2008-2009 eens bestuderen. In volle crisis steeg eerst de koers maar daarna ging het maar liefst -30% onderuit t.o.v. zijn toenmalige piek koers.

In 2009 en 2010 stijgen de koersen van goud en goudmijnen gelijkmatig, maar in 2011 stijgen de goudmijnen niet meer mee. Opnieuw speelt de turbulentie op de aandelenmarkten een rol.

Globaal gezien heb je sinds 2006 niet kunnen mee profiteren van de goud hausse door een goudmijnfonds te kopen. Wie een tracker in goud had in 2006, staat nu +120%.  Wie in een goudmijnfonds investeerde kijkt nu misschien aan tegen een verlies van -24%. Jawadde!

Conclusie

Goudmijnfondsen en goud zijn toch sterk verschillende dingen en daarvan moet je je al belegger goed van bewust zijn. Eén ding is zeker: met een goudmijnfonds heb je geen gram goud in je portefeuille. Wie in goud een bescherming zoekt, zal die bescherming niet vinden in goudmijnaandelen. Een goudmijnfonds is dus een fundamenteel andere belegging dan goud zelf.

De koers van goudmijnfondsen lijken wel de prijsbewegingen van het goud uit te vergroten, alsof ze met een hefboom werken. Stijgingen zijn sterker, dalingen zijn nog veel groter. Globaal lijken goudmijnfondsen als lange termijnbelegging weinig aantrekkelijk omdat de investering, afhankelijk van de startdatum, veelal negatieve rendementen neerzet.

De goudmijnsector is bovendien een beleggingscategorie met veel te weinig spreiding. Alle fondsen beleggen in dezelfde vijver van een 50-tal grote bedrijven. De fondsbeheerder heeft nauwelijks manoeuvreerruimte, want de fondsbeheerder van een goudmijnfonds moet in goudmijnen beleggen.

Een goudmijnfonds of een tracker zoals GDX (voor zover je die nog in België kan aankopen met de MiFID II regels), is dus een instrument dat vooral aantrekkelijk is om aan te kopen na een stevige daling en mits jarenlang geduld. Bij een stijging kan je dan van het hefboom effect t.o.v. de goudprijs profiteren.

Wie echter na de verschroeiende stijging van 2019  nu nog instapt, zou wel eens de negatieve kant van die hefboom kunnen ervaren.

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

9 Comments

 1. Een kleine opzoeking bevestigt de stelling van mijn collega:
  Als je gaat kijken naar de prestaties van 2008 dan zie je dat goud in dat jaar 11,72% duurder werd. Het fonds Gold van Blackrock tekende echter een verlies op van 34,46% en Placeuro Goldmines liet dat jaar 52.19 % liggen.

  Like

 2. Klopt, maar goud is tussen juni 2008 en november 2008 toen alle activa uit paniek buitengesmeten werden ook 30 % gezakt. Het fysieke goud heeft sneller herpakt wat logisch is. Blackrock gold heeft in 2009 en 2010 met 48,46 % en 35,97 % dan weer outgeperformed. De mijnen werken in de 2 richtingen met een hefboom op het goud. Het grote verlies van goud en vooral de goudmijnen (- 48 %) was in 2013.
  Er zijn periodes dat de banken het goud de dieperik willen inkloppen en in het verleden zijn een aantal goudmijnen gerund geweest door een aantal cowboys die enkel hun eigen zakken vulden. Sinds vorig jaar is JP Morgan met de regelmaat van de klok aan lage prijzen fysiek zilver aan het cumuleren terwijl ze via de futures markten de prijzen laag hielden. Nu ze genoeg gecumuleerd hebben zal de prijs wel stijgen.

  Like

  1. Vorig jaar tussen de soep en de patatten van een gekende fondsbeheerder gehoord dat de Chinese overheid over de grootste goudvoorraad beschikt en dat zij in feite de prijs bepalen.
   Probeer dan maar eens een evolutie in te schatten als er danig gemanoeuvreerd wordt.

   Like

   1. Is dit niet zo voor voetbal tot en met individuele aandelen ?
    Gemanipuleerd al of niet door chinezen 😉

    Like

   1. Ik heb begin dit jaar gezocht achter een europese tracker van goudmijnaandelen en ben bij iShares Gold Producers UCITS ETF – USD ACC (IS0E) / ISIN: IE00B6R52036 uitgekomen (omdat je “VanEck Vectors Gold Miners ETF – (GDX)” hier niet meer kan aankopen). Rendement sinds 1/1/2019 is inderdaad rond de 40%.

    Like

 3. Te laat om nu nog in te stappen na een verschroeiende stijging 2019 ?
  Zou kunnen of ook weer niet. Mijn glazen bol is in reparatie.

  Maar waarom het ver zoeken als je in eigen land in een goudmijn kan investeren ?
  Het ethische umicore staat vanwege de inéénstuikende kobalt prijzen (je moet daarvan maar eens de mont everest grafieken opzoeken) erg laag genoteerd. Mogelijks ook een nieuwe uitgave aandelen om hun aankopen te financieren….maar mogelijks wordt nadien umicore opnieuw ontdekt als grootste bovengrondse edelmetaalmijn via recyclage.
  Je kan hier mogelijk dus nog met vertraging instappen op de goud(aandeel)hausse. Dividend is een toemaatje om de nog schommelden koersen te verzachten. Umicore zit ook in holdings; dus ook zij
  nemen zo indirect edelmetaal op in hun balansen.

  Nog eentje die mssch nog de goudkoersen nog moet achterna gaan…..tracker Zuid-Africa.
  Natuurlijk nog een boel politieke adertjes daar onder het gras (letterlijk herverdeling landbouwgronden) maar indien het goud verder zou stijgen zou ook deze tracker daarvan kunnen profiteren evenals de Rand als munt. Je hebt dan ook meteen via Naspers wat high tech in de portfolio.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.