Beleggen in goud rendeert ?

Goud betovert de mensen al eeuwen lang, maar brengt zo’n aankoop nu werkelijk meerwaarde of blijft het bij een betovering en geflonker?

Vooreerst is het voor ons niet zo eenvoudig om te beleggen in goud. Mijn collega wees je er de voorbije dagen al op dat al die goudfondsen eigenlijk goudmijnfondsen zijn en dat die goudmijnen helemaal anders reageren dan de grondstof zelf.

Een degelijke en betrouwbare Europese goudtracker kon ik zo maar niet vinden. Op die manier ging het dus ook niet. Eigenlijk niet te verwonderen want beleggen in grondstoffen is in BE (en ook in sommige andere landen) zelfs verboden.

Je kan dan munten beginnen aankopen en er een hele rekensom op nahouden om het rendement te gaan berekenen. Als je zoiets doet (en van het verwachte rendement overtuigd bent) dan ga je natuurlijk nooit toegeven dat de opbrengst minimaal was.

Hoe berekende ik nu het werkelijke rendement ?

Ik heb de historiek opgevraagd van de meest gebruikte goudtracker: de SPDR Gold shares met Isincode US78463V1070 of ticker GLD. Dat was al niet evident omdat mij al onmiddellijk werd gezegd dat ik, als Europeaan, niet mocht inschrijven en al zeker niet als retailklant = voor hetgeen zij kleine bedragen noemen.

Je loopt ook het risico (dat heb ik niet gecontroleerd) om zowel de Amerikaanse taks als de Belgische taks te moeten betalen.

Gelukkig bezat ik al de historiek van de EUR/USD zodat ik al die dagwaarden netjes kon omrekenen naar EUR. Die Amerikaanse tracker noteert natuurlijk in USD en vermits ik geen Europese aanbieders vond, moest ik zelf omrekenen.

Eens die gegevens in mijn database kan ik heel snel de gekende GOGIgrafiek van dat product maken en dat ziet er zo uit:

SPDR Gold Shares

 

Als je goud (via de grootste goudtracker) als een normale belegging beschouwt en je zou op een willekeurig moment een aankoop doen en via gespreide aankopen zoals we dat gewoon zijn, dan mag ik toch wel zeggen dat goud amper rendement (maximum zo’n 3% volgens de grafiek) oplevert, als je al geen verlies maakt.

Wil je toch rendement maken (als dat al zou kunnen, want nogmaals die tracker is hier niet verkrijgbaar) dan zou je moeten kunnen aankopen op het juiste moment en daarvoor heb je natuurlijk zo’n glazen bol nodig of misschien zoals sommige Romeinen aan de hand van de ingewanden van een pas geslacht dier beslissen of het hét momentum is..

In ieder geval moet je niet de meest ervaren belegger zijn om te zien dat nu nog instappen wel eens faliekant zou kunnen uitvallen. Goud draait momenteel zwaar in overdrive: dat lees je wel elke dag in de krant.

Als je toch rendement zou willen halen, zou je je misschien kunnen baseren op onze GOGIscore want zoals je zelf kan zien op de grafiek waren de voorbije 2 jaar uitzonderlijke kansen om dat edele ding aan te schaffen. Die periode is natuurlijk wel voorbij.

Nog niet overtuigd, dan krijg je hier nog de GOGIgrafiek van de goudprijs:

Goudprijs

Die lijkt natuurlijk vrij sterk op de grafiek van de ETF: het tegendeel zou straf zijn !

Laat je niet overtuigen door de goudverkopers met rendementen van de laatste maanden: het lange termijnrendement telt of je moet je aankopen precies kunnen timen…

Categorieën:

19 Comments

 1. Voor Belgen is het gemakkelijk om goud te kopen via de tracker DE000A0S9GB0 die op de Duitse beurs noteert. Het gaat over Xetra Gold die de waarde van 1 gram goud in euro weerspiegelt. Het is een fysische tracker die werkelijk het goud stockeert. Indien je wilt kan je altijd de fysieke levering van het goud vragen (mits de kosten te betalen). De tracker noteert sinds januari 2008.

  Like

  1. Zelfs als dat een goede tracker zou zijn, wat ik wel aanneem, dan tonen de gepubliceerde cijfers hier dat een belegging in goud amper rendeert als je niet over veel geluk, of een manier om het momentum te bepalen, beschikt.
   Vermits goud veeleer gedreven wordt door ingrepen door landen die er belang bij hebben en of pure emoties van de beleggers, is het echt niet zo evident om dat momentum te bepalen. Alzo beland je bij de povere resultaten…
   Ik lees in de krant van vandaag over goudaankopen:”Hoe hoger de prijs, hoe groter de vraag…” Arme beleggers.

   Like

 2. De bovenstaande grafieken geven het bewijs dat uw gogi-score wel echt een goed instrument is! Natuurlijk is het nu te laat om nog in te stappen. Iedereen heeft na de heftige daling in 2013 zes jaar de tijd gehad om goedkoop in te stappen.En ja,we kunnen nog veel hoger doorstomen als de problemen toenemen en de beurzen verder dalen!(Alfonds,dan ga je nog meer vragen krijgen over goud) . Maar dan is het tijdstip aangebroken om de gogi-score-invers van jullie geselecteerde fondsen in de gaten te houden en toe te slaan.

  Like

 3. Zouden beleggers uit Argentinië, Iran, Venezuela ook zo over goud denken ?
  Ik denk dat diegene die goud hebben in die landen héél blij zijn dat ze hun koopkracht kunnen behouden.
  Effe kleine historiek van de goudprijs.
  1920 -1933 : 20 dollar voor troy ounce
  1933 -1971 : 35 dollar
  1980 : 800 dollar
  2000 : 350 dollar
  2011 : 1900 dollar
  2015 : 1050 dollar
  2019 : 1500 dollar
  goud is een munt zoals de euro en de dollar. Er zijn langere periodes dat het goud daalt, maar over 100 jaar gezien heeft de dollar wel héél veel van zijn pluimen gelaten tegenover het goud.
  Voor mij hoeft niemand in goud te beleggen, ik heb zelfs liever dat de mainstream media hier niet over schrijven.
  Ik hoop dat de centrale banken tot plus oneindig geld bij gaan drukken en we zullen wel zien wat er de komende 5 jaar zal gebeuren. De immense schulden van overheden, bedrijven zal alleen maar toenemen. Dat mevrouw Lagarde de rentes op spaarboekjes maar verlaagt naar – 5% om de consumptie aan te wakkeren.
  De prijs van goud heeft veel te maken met vertrouwen of wantrouwen tov het financiële systeem.
  Trouwens al eens een jaarververslag van Flossbach von storch of First Eagle Amundi gelezen, daar zit ook meer dan 10 % in goud hoor.

  Like

  1. Sorry, maar ik vind jouw antwoord niet terzake: zolang ik niet in Argentinië, Iran of Venezuela woon, moet ik mij niet richten naar die landen.
   Ook die cijfers uit het verleden: in 1920 kocht je heel wat meer voor 20 USD dan vandaag. Onze Robokat heeft ooit aangetoond dat je met goud amper de inflatie bijbeent.
   De fondsbeheerders zullen wel het momentum trachten te bepalen om die aankopen te doen, terwijl hun verkopers jou dan trachten wijs te maken dat jij dat niet hoeft te doen.

   Like

 4. Heb sinds 14juli2017 belegd in US22542D4806 GLDI een Exchange Trade Note van Credit Suisse in USD met maandelijkse dividend betaling. GLDI is GLD met periodieke covered calls. Momenteel heb ik jaarlijks netto rendement van 5,75% Mijn huidige aankoopprijs per stuk is 7,24€ Ge moet inderdaad goed het “momentum” van GLDI prijs en van de USD tov EUR volgen: koers GLDI 1,18 NU KOOP IK ZEKER NIET AAN

  Like

   1. Daar is inderdaad studie aan voorafgegaan: ratio EUR/USD heeft een “all time” gemiddelde van 1,20 en zit de laatste drie maanden in een vork van 1,10 – 1,14 GLDI koers “all time high” juli 2013 16$ altijd in dalende trend tot “all time low” midden augustus 2018 8$ vanaf dan tot nu stijgende trend. https://www.ariva.de/egldi-fonds/chart?boerse_id=40&resolution=auto&indicator=RSI&indicator=MACD&indicator=None&clean_split=1&clean_split=0&avgType1=None&xyz=1&displayHighLow=1&displayHighLow=0&typ=fon&grid=1&grid=0&currency=&events=Divid&t=all&go=Ok&type=CloseLine&avgVal1=0&resolutionInfo=604800&volume=1&volume=0&clean_payout=0&compare=None&antiAlias=0&savg=38,100,200&band=BB&scale=log

    Like

 5. Ge moet inderdaad goed het “momentum” van GLDI prijs en van de USD tov EUR volgen: koers GLDI 1,18 NU KOOP IK ZEKER NIET AAN

  Like

 6. Ge moet inderdaad goed het “momentum” van GLDI prijs en van de USD tov EUR volgen: koers GLDI minder dan 8$ ratio EUR/USD meer dan 1,18

  Like

 7. Aan jildert; Sorry jongen. Maar onderaan zo een betalend beleggingsblad staat een disclaimer! Dus om problemen te vermijden doe ik het niet…… Kan u wel vertellen dat 3 van de 4 aanbevolen gemengde fondsen in de smart-mix portefeuille steken. En dan aanvullen met een etf op goud,zilver,platinum en rhodium en je bent er.

  Like

 8. Geen probleem, ik ken die 4 fondsen wel en alle ETF’s ook, alleen kan je ze nu als Europeaan wegens PRIIP niet meer aankopen.

  Like

  1. Wel ik dacht toch ook dat beleggen in grondstoffen niet meer toegelaten was.
   Heb wel ondertussen ETF Xetra Gold ingevoerd in de database en de grafiek is bijna identiek aan die andere twee.
   Als men echter bij de beenhouwer praat over aankopen van goud en dat onderwerp neemt bijna de hele frontpagina van een gespecialiseerde krant in beslag, dan zou ik toch maar voorzichtig zijn…

   Like

 9. Ik heb Blackrock World Gold gespreid aangekocht. Telkens de NIW waarde minder dan 20 was, of ik een verlies van 15 % of meer had, heb ik bijgekocht. MIjn gemiddelde startaankoop van het fonds was in 2015 en ik heb nu een jaarlijkse rendement van meer dan 10%.

  Het momentum is dus superbelangrijk, maar wel doenbaar, als je het fonds op de voet volgt.

  Like

 10. Er zijn heel wat analisten die nu zeggen dat het momentum van goud nog moet volgen…Het komende decennium zou wel eens het “gouden” decennium kunnen worden. Toenemende schulden, centrale banken die maar geld blijven pompen in de economie blijven pompen en uiteraard vormt de coronacrisis een bijkomende factor om voor goud te kiezen (op korte termijn),…

  Like

  1. Persoonlijk durf ik daar weinig over te zeggen.
   Volgens de medianen trekt goud op dit moment behoorlijk aan. Dat goud boven zijn langjarig gemiddelde presteert, maken GOGI en alle mogelijke cijfers overduidelijk. Regelmatig komen er aanbevelingen van “goudkevers” om snel goud te kopen.
   Als je nu nog goud (the real thing of een afgeleide) koopt, loop je dan een groot risico ? Niet zozeer om plots veel geld te verliezen maar om iets in bezit te hebben dat geen meerwaarde oplevert (ballast).
   Let ook op: goud en goudmijnfondsen reageren niet op dezelfde wijze.

   Like

   1. Klopt het als ik het volgende stel: als de beurzen dalen, dan dalen de goudmijnaandelen mee, ook al stijgt de goudprijs? Of kunnen goudmijnaandelen toch stijgen, ook al dalen de beurzen als het goud stijgt?

    Like

   2. In de praktijk is het zo dat bij een heftige correctie het hele zootje in de klappen deelt. Zelfs die waarden die er totaal niet door geraakt worden.
    In 2008 moesten sommige fondsbeheerders soms goede stukken verkopen omdat de andere stukken onverkoopbaar waren: niemand wou ze hebben en de beheerder moest aan cash geraken om terugkopen te kunnen uitbetalen.
    Maar… ik meen dat jouw stelling iets te kort door de bocht gaat. Misschien is mijn stelling dat er geen correlatie is tussen de goudprijs en de goudmijnaandelen ook in dat bedje ziek. Die zal er wel zijn, maar ingekapseld in andere neveneffecten en… het gebruik van hefbomen.
    Meestal zegt men dat het goud in prijs stijgt als de USD verzwakt: maar blijkbaar is dat ook geen wiskundige zekerheid.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.