Coöperatieve aandelen in groene energie

Met de uitgifte van nieuwe coöperatieve aandelen krijgt de kleine belegger de mogelijkheid om te participeren in groene energie. Zowel Luminus als Parkwind willen via een coöperatie nieuw kapitaal ophalen. Is dit nu interessant?

North Sea Wind (Parkwind)

Via de oprichting van de coöperatie North Sea Wind wil het bedrijf Parkwind 20 miljoen euro ophalen. Parkwind zal je misschien niets zeggen, Colruyt en de Vlaamse Investeringsmaatschappij PMV wellicht wel. North Sea Wind is een samenwerkingsverband tussen deze bedrijven met als doel om windmolens op zee te bouwen en uit te baten. Offshore windenergie heet dat dan. Via deze weg wil het bedrijf de burger laten participeren in deze vorm van hernieuwbare energie.

Opmerkelijk: North Sea Wind wil de burgers in staat te stellen om meerkosten op hun energiefacturen voor de ontwikkeling van groene energie te balanceren via rendement op een eigen investering in hernieuwbare energie (bron: prospectus)

Het minimumbedrag om in te stappen is 250 euro (=25 aandelen) en je kan voor maximaal 1.250 euro aan B-aandelen kopen. De inschrijvingsperiode loopt tot 21 september 2019. De aandelen kan je niet zomaar verhandelen. Als je wil uittreden, kan dat pas na 2 jaar en daarna enkel tijdens de eerste 6 maanden van het boekjaar, met uitwerking het jaar nadien. Even snel verkopen is er dus niet bij.

De waarde van de aandelen kan nooit stijgen. Het is echter wel mogelijk dat ze dalen indien de boekwaarde gedaald is. Het is dus niet gegarandeerd dat je je inleg terug krijgt als je verkoopt. Dit gebeurt uiteraard enkel maar indien het slecht gaat met de coöperatieve.

North Sea Wind (NSW) streeft een rendement van 4,24% bruto na, maar er is geen gegarandeerd minimum rendement.

Via North Sea Wind wordt je geen eigenaar van een stukje van een windturbine. Het enige wat North Sea Wind doet, is het vertrekken van een niet-achtergestelde lening van 7 jaar aan Parkwind. De intrestvergoeding die NSW hiervoor onvangt, is gedeeltelijk afhankelijk van de energie die door de windturbines wordt geproduceerd.

NSW beschrijft in de prospectus een aantal belangrijke risicofactoren. De meeste risico’s zijn verbonden met de sector van hernieuwbare energie. Subsidies kunnen verdwijnen, reglementering kan veranderen, opbrengsten zijn afhankelijk van de weersomstandigheden.

Luminus Wind Together

Ook Luminus wil de burger nader betrekken bij de ontwikkeling en uitbating van windenergie projecten. Luminus heeft daartoe de coöperatieve vennootschap Luminus Wind Together opgericht.

Het doel van de onderneming bestaat erin een coöperatief kapitaal op te halen dat wordt geïnvesteerd in verschillende hernieuwbare energieprojecten, en de publieke opinie te sensibiliseren rond hernieuwbare energieprojecten

Wie wil inschrijven, kan dat vanaf 125 euro voor één B-aandeel, met een maximum van 3.000 euro per persoon. Net zoal bij NSW kan de waarde van de aandelen kan nooit stijgen. Het is echter wel mogelijk dat ze dalen indien de boekwaarde gedaald is en dan krijg je niet je volledige inleg terug. In geval van insolventie kan je je volledige inleg verliezen.

Ook hier wordt je geen eigenaar van een stukje windmolen. Luminus Wind Together heeft overeenkomsten met Luminus voor “Contractuele Opbrengstrechten”. Dat komt er op neer dat Luminus eigenaar blijft van de windturbines, maar dat LWT recht heeft op een stukje van de opbrengsten, waarmee ze je zullen vergoeden.

Het geschatte dividend bedraagt 4,4% op jaarbasis en ook dit is heel erg gelijkaardig aan NSW.

De informatienota beschrijft gelijkaardige risico’s zoals bij NSW, die gerelateerd zijn aan de risico’s die gepaard gaan met hernieuwbare energie.

Intekenen of niet?

Heel belangrijk: aandelen van coöperatieve vennootschappen zijn en blijven aandelen en zijn dus risicodragend. De eigenaars van aandelen van Arco en Groenkracht kunnen er van meespreken. Je kan dus wel degelijk je inleg verliezen. Dit zijn dus geen vervangingen voor obligaties!

De prospectus van North Sea Wind is maar liefst 211 pagina’s lang, en ook wij hebben die niet helemaal doorgelezen. De hele prospectus lezen is overigens iets wat iedere belegger verondersteld wordt te doen voor je intekent, maar niemand die dat ooit doet. We hebben bij MijnPortefeuille ook niet de mensen en middelen om een grondig financieel onderzoek van deze coöperatieves en hun moederbedrijven uit te voeren.

Hoeveel risico daar nu precies aan vast zit weten we niet.  Maar eigenlijk houden de uitgevers van deze coöperatieve aandelen daar op slimme manier rekening mee. Door de maximale inleg te beperken tot resp. 1.250 en 3.000 euro, gaat men het risico automatisch inperken.

De vraag die je dus aan jezelf moet stellen: kan ik daar mee leven indien ik in het slechtste geval (een deel van) dit geld nooit terug ziet? Op een beleggingsportefeuille van pakweg 100.000 – 200.000 euro moet dat wel kunnen indien je gewoon bent wat risico te nemen.

En dan is een geraamd rendement van 4,4% in huidige tijden bijlange niet slecht, als diversificatie binnen een goed gespreide portefeuille. Zolang je dan maar niet voluit gaat door voor alle gezinsleden het maximum aan aandelen te kopen…

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

10 Comments

  1. Hopelijk kan men ooit een rechtstreekse participatie nemen , en in ruil een aantal kw/h gratis: gedurende x jaar i.p.v een peanuts als dividend.

    Like

    1. Dat is zeker mogelijk via Ecopower. Dat is een coöperatieve waar je wel direct investeert in hernieuwbare energie en waar je als aandeelhouder rechtstreeks kan genieten van de productie als je daar klant bent voor electra.

      Like

      1. Je kan bij Ecopower ook klant worden via Beauvent. Zo ben ik enkele maanden terug klant geworden.

        Like

  2. Robokat,
    denk dat ge nie mee bent.
    bedoel eigenlijk u investeert bvb 2000 € in de bouw.
    ipv dividend krijgt men voor die investering bvb per jaar 1000 kw/u gratis gedurende bvb 10 jaar.
    denk dat de tegenwind tegen windmolens rap zou gaan liggen.
    bij mijn weten wordt dit in omliggende landen reeds toegepast. ( duitsland )
    is dan eigenlijk een lokale produktie met lokale afnemers.
    cooperatieve en energie is eigenlijk boeren bedrog dat de grote spelers mooi beschermd.

    Like

    1. Je investeert mee en hebt recht op een deel van de geproduceerde energie. Maar er zijn altijd operationele kosten, kosten voor transport van de energie, kosten voor de gascentrales die standby moeten zijn als er geen wind is en dan nog een hele reeks van taksen en heffingen. Een gratis hoeveelheid energie ga je dus nooit krijgen omdat het opwekken ervan slechts een fractie van de totaalkost is. Wel mag je als cooperant lagere prijzen verwachten van een cooperatieve dan van een commercieel bedrijf.

      Like

  3. Dan nog liever investeren in het Triodos Mixed fonds , het is ook duurzaam , heeft een AV1 van 3% en veel minder risico .

    Like

  4. North Sea Wind (Parkwind) : “Als je wil uittreden, kan dat pas na 2 jaar en daarna enkel tijdens de eerste 6 maanden van het boekjaar, met uitwerking het jaar nadien. Even snel verkopen is er dus niet bij.”
    Dit had ik in het prospectus ook gevonden. Maar even verder vond ik : “Onder 8.6 HOUDERS VAN AANDELEN DIE HUN AANDELEN WENSEN TE VERKOPEN staat : Niet van toepassing in het kader van dit Aanbod”.
    Naar aanleiding hiervan heb ik hun een bericht gestuurd, en de enige reactie die ik tot hiertoe kreeg, was waar ik gevonden had dat je na 2 jaar kon uitstappen ?!?!

    Onlangs ben ik beperkt ingestapt in de Coöperatieve Wind voor A. Dat zijn windmolens in de Antwerpse Haven die ik vanuit mijn living kan zien, en die we bij de bouw ook gaan bezoeken zijn. Het zijn nu een beetje “mijn molens”. Hun prospectus was 15-20 pagina’s. Het prospectus van North Sea Wind (Parkwind) is maar liefst over de 200 pagina’s ! Na bovenstaande over al dan niet kunnen uitstappen, heb ik daar niet veel vertrouwen meer in, en ik ga ook niet instappen.

    Like

    1. Verkopen behoort inderdaad niet tot de mogelijkheden, de aandelen zijn persoonlijk bezit en zelfs niet overdraagbaar bij overlijden. Uitstappen kan, verkopen aan iemand anders niet.
      Maar je hebt gelijk dat die prospectus veel te lang is voor een belegging die voor de man in de straat bedoeld is. Op zijn minst zou er een toegankelijke informatiebrochure moeten zijn zoals je meestal bij obligatieuitgiftes kan vinden.

      Like

  5. Ook limburg windt en aspariva zijn achtergesteld en daarbij ook met politieke strik via intercommunales.

    Wil je aan diversificatie doen en direct investeren in deze sector kan je ook naast ecopower en beauvent ook eens kijken over de taalgrenzen.
    Anderzijds loopt het tijdperk van groene certificaten op zijn einde en was er dit jaar geen winst bij Ecopower. Beauvent doet meer aan spreiding binnen de sector maar waarschuwt voor moeilijke jaren.

    Verder kan je naast coöperatieve aandelen van ‘banken’ ook in de zorg investeren via Inclusie invest met een matige opbrengst.
    In ontwikkeling via micro krediet krijg je nog een extra belastingvoordeel; ook daar is de opbrengst wisselvallig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.