Grafieken GOGIscore op aanvraag II

De grafieken van DWS Dynamic Opportunities DE0009848077 en Parvest Disruptive Technologies  LU0823421689. In extremis is Ethna Aktiv nog toegevoegd:

DWS Dynamic Opportunities wordt op dit moment in de kijker gezet door DB:

DWS Dynamic OPPORTUNITIES

 

Men kan duidelijk zien, zoals bij de meeste fondsen op dit moment, dat ook DWS de rendementen niet kan vasthouden en moet inboeten.

Zoals altijd en overal zet men een fonds in de etalage als men kan uitpakken met mooie resultaten die resulteren in sterren en kronen. Instappen op dit moment zal je waarschijnlijk weer opzadelen met een teleurstelling want het fonds noteert in overdrive.

Door te blijven geloven dat het momentum niet belangrijk is en dat hun kassa moet blijven rinkelen, zullen de distributeurs van fondsen zeker het vertrouwen van de belegger niet terugwinnen.

Dan Parvest Disruptive Technologies:

Parvest Disruptive Techno Classic LU0823421689

Een eerder nog vrij jong fonds dat nog niet zo lang geleden gewoon P. Technology noemde.

Vermits het pas opgestart werd in 2013 heeft het natuurlijk meegesurft op het ritme van de technologie van de laatste jaren. De vraag is dan ook of ze die prestaties gaan verder zetten.

Ook aan een sectorfonds zitten natuurlijk risico’s: als de sector klappen krijgt (denk maar aan de dotcomcrisis van 2000) dan deelt iedereen in de klappen. Sommige technologiefondsen gingen in 2000 tot meer dan -75%…  Een technologiefonds kan dan niet naar een andere sector uitwijken.

Ook hier zou ik op dit moment zeker niet instappen en een te hoge prijs betalen. Afwachten is de boodschap en dan gaan we misschien ook meer zicht krijgen op de evolutie van het rendement.

Iets voor de watchlist als het in jouw portefeuille past.

En nog Ethna Aktiv:

Ethna Aktiv

 

 

Zoals je merkt is het mediaan rendement fiks gedaald tot minder dan 2%. De reden waarom het in onze MP Smart Mix niet meer is weerhouden.

Ondertussen zien we wel dat het rendement blijkbaar weer gaat stijgen. Iets om in de gaten te houden. Voorlopig zou ik ook hier niet instappen: rendement laag en fonds in overdrive.

Zoals bij meer dan 3/4 van de fondsen was december 2018/januari 2019 een instapmoment. Spijtig genoeg waren wij op dat moment niet online…

 

Categorieën:

5 Comments

 1. Een ander fonds dat een blitse naamswijziging ondergaan heeft is DPAM Invest B Equities NewGems
  Sustainable (BE0946564383)
  In jullie GOGI tabel staat dit fonds nog als ENERGY fonds, (dit was correct tot 2 à 3 jaar geleden) maar het fonds belegt nu
  voornamelijk in wereldwijde ondernemingen ‘van de toekomst’, die worden geïdentificeerd door het acroniem NEWGEMS (trends en thema’s die verband houden met nanotechnologie, ecologie, welzijn, enz)…
  Letterlijke vertaling van NEW GEMS = Nieuwe edelstenen

  Like

  1. Beide fondsen zitten nog niet in mijn bestand.
   Dat gaat alzo ietwat langer duren om de grafieken te kunnen maken en tonen.
   Voor fondsen in mijn bestand is dat in een wip gedaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.