Grafieken GOGIscore op aanvraag III

Eén van onze lezers zit te wachten op onze grafiek van Degroof Petercam Inv B Equit NewGems Sustainable BE0946564383. Als afsluiter achteraan een bevestiging dat MijnPortefeuille qua werk op de juiste weg zit.

 

Een fonds dat niet alleen een nieuwe naam (vroeger gewoon Technology) maar ook een nieuwe doelstelling heeft gekregen. Ook benieuwd of je in onze grafiek zo’n ingrijpende wijziging gaat kunnen merken ?

DPAM New Gems

 

Ik meen te mogen stellen dat mijn grafiek de wijziging duidelijk weergeeft en dat je die in de alom gepubliceerde cijfers of grafieken van de evolutie van de NIW nauwelijks kan waarnemen. Een meerwaarde van deze grafieken.

Ik krijg de indruk dat de grafiek richting de drie technologiefondsen van Pictet (die ik hier een aantal dagen geleden besproken heb) gaat.

Je kan je hier de vraag stellen of een instap zou lonen. Het rendement stijgt nog wel maar de MedL60 blijkt enigszins stil te vallen. Het fonds draait momenteel in overdrive zodat we volgens het spreekwoord “haast en spoed is zelden goed” beter misschien nog even de kat uit de boom kijken. Bovendien gaan we ons rustig houden, want het is toch vakantieperiode voor iets.

Een probleem van dit fondsenhuis waar ik dikwijls over struikel: je kan de fondsen van DPam bijna nooit aankopen zonder instapkosten. Laat je dus niet verrassen !

Aanvulling:

Onze manier van werken kreeg onlangs eigenlijk een goedkeuring:

We zijn natuurlijk fier dat onze grafiek hier toont wat je in vele andere grafieken of cijfers niet kan zien.

IGOR DE MAACKToen men enkele dagen geleden echter aan Igor De Maack, fondsbeheerder bij DNCA, vroeg wat zijn visie voor de volgende maanden was, was zijn antwoord: “DNCA ziet zijn taak als stockpicker nog altijd waardevol: Op zoek gaan naar ondergewaardeerde aandelen. We weten dat de markt steeds terugkeert naar het gemiddelde.  Overdreven of zwakke prestaties corrigeren zich bijna altijd.

Dat hebben wij bij MijnPortefeuille ook al lang vastgesteld en laat het nu gemiddelden of medianen zijn, daarover kan je discuteren. Heel veel verschil is er niet tussen die twee.

En op de vraag of er een recessie komt ?

Marktcycli komen en gaan en recessie’s zijn er altijd al geweest. De vraag is dus nooit of er een recessie komt, maar vooral wat de impact zal zijn, of ze toeslaat in de hele wereld en misschien vooral, hoe lang ze duurt.

Zoals altijd is een verwittigd persoon er hier ook twee waard.

Categorieën:

6 Comments

 1. De Gogigraf geeft echt een duidelijke kijk op het geanalyseerde fonds! Bedankt.
  Ik vraag me af wat de uitslag van de gogigraf zou zijn voor het nieuwe fonds bij Me Direct.. Ze doen er geweldig lyrisch over. Dat maakt me wantrouwig. Het betreft Fundsmith Equity Fund Sicav. ISIN: LU0690374615. Willen jullie dit eens doorlichten?

  Like

 2. Klopt, DPAM rekent vaak 2% instapkosten aan. Ze verdelen een aantal van hun fondsen via Argenta, dat op het vlak van instapkosten van fondsen al lang geen prijsbreker meer zijn. Op de fondsen van Argenta die geen hoogvliegers zijn qua return, worden ook 2 % instapkosten aangerekend. Zijn allen ziek in het zelfde bedje als onze grootbanken. Alleen zoveel mogelijk fondsen verkopen, telt, ongeacht de waardering van de financiële markten, overdreven commissies aanrekenen is doelstelling nr 1, om een rendement te behalen dat vaak onder het gemiddelde van de gevolgde benchmarkt ligt. Dat 2008 nu 11 jaar achter ons ligt, helpt de banken ook om mooie rendementen te tonen.

  Like

 3. Als je op zoek gaat naar fondsen die aan de algemeen dalende trend ontsnappen, dan ga je bijna zeker terecht komen bij zeer risicovolle fondsen die beperkt gediversifieerd zijn. Dit is daar een mooi voorbeeld van. Wat heel sterk stijgt, kan ooit ook heel hard naar beneden donderen.

  Deze trendgrafieken zijn dus geen goed middel om fondsen te selecteren, daar komen alleen tranen van. Gebruik ze dus enkel om een idee te krijgen van het marktmomentum.

  Like

 4. Beste Marc,
  Bedankt dat u toch weer de moeite wilt doen om de vele onbekende en ontbrekende antwoorden voor ons te willen oplossen. Het was tijdens de stille periode toch weer eenzaam en alleen zoeken in de wereld van de voorgeschotelde luchtkastelen.
  Ik heb toen een fonds ontdekt met een redelijke geschiedenis maar wel in “overdrive”,zou u dat willen bekijken en evt opnemen in de gogiscore?
  Echiquier Agenor Mid Cap Europe A FR0010321810
  bedankt en vriendelijke groeten
  fred

  Like

  1. Vermits dit fonds in mijn databestand zit, kan dit snel gebeuren maar…
   Morgen begin ik weer aan de update van 16 07, ik ga dan ook met de allerlaatst beschikbare cijfers werken. Donderdag of vrijdag komt de grafiek er aan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.