Obligaties Atenor 2019: analyse

Ben je op zoek naar informatie over de Atenor 2020 obligaties, volg dan deze link.

Net zoals in 2018 brengt Atenor biedt 2 nieuwe obligaties aan voor particuliere beleggers. Hiermee is Atenor een van de zeldzame bedrijven die nog de particuliere markt bespeelt.

En net zoals in 2018 is de uitgifte erg klein. Ze is beperkt tot maximaal 20 miljoen voor de obligatie op 4 jaar en 40 miljoen voor obligatie op 6 jaar. Dit zijn heel kleine bedragen, waardoor de kans erg klein is dat u die voor grote hoeveelheden kan aankopen. En dit heeft ook als gevolg dat je ze wellicht moeilijk kan verkopen voor de eindvervaldag.

De inschrijfperiode voor deze obligatie bedraagt wellicht slechts één dag (maandag). Wil je tijdig op de hoogte zijn van onze analyses , volg dan onze blog door je onderaan deze pagina in te schrijven. Je krijgt dan binnen enkele dagen ook het wachtwoord opgestuurd waarmee je in de toekomst onze bestanden zal kunnen openen.

Atenor – het bedrijf

Atenor is een bedrijf in vastgoedontwikkeling genoteerd op Euronext Brussels. die gespecialiseerd is in grootscheepse stadsprojecten – kantoren, gemengde en woongehelen – met een uitstekende ligging en van een grote technische en architecturale kwaliteit. Om aan de verschillende ontwikkelingen van de vastgoedmarkt te beantwoorden, heeft Atenor zich geconcentreerd op de woonmarkt én de handelsmarkt en zo zijn competentieveld uitgebreid.

Het bedrijf werkt internationaal en is aanwezig in Boedapest (Hongarije) en Boekarest (Roemenië). Atenor heeft zijn aanwezigheid in juli 2017 naar Parijs uitgebreid en recentelijk via een vierde hoofdstad, Warschau (Polen). De activiteiten van Atenor werden uitgebreid in 2018 en in 2019 naar Düsseldorf (in Duitsland), Lissabon (Portugal) en Vlaanderen (Deinze).

Atenor – financieel

We berekenen de schuldgraad (= netto schuld/eigen vermogen) dan komen we op een schijnbaar schrikwekkend hoge 195% uit. Dit is wel wat beter dan de 220% van vorig jaar.

In vastgoed kijken we echter vooral naar de verhouding (netto schuld/totale activa). Die bedraagt 49,75%, en is beter dan de 56% van vorig jaar. Dit lijkt vrij aanvaardbaar.

Kenmerken van de obligatie

Je krijgt 3,00% bruto voor de obligaties op 4 jaar en 3,50% voor de Obligaties op 6 jaar.

Dat lijkt veel, maar houden we rekening met de uitgifteprijs en Roerende Voorheffing, dan vallen we terug op resp. 1,709% netto voor de obligaties op 4 jaar en 2,114% netto voor de obligaties op 6 jaar.

Analyse van de obligatie

De obligatie is niet achtergesteld en dat vinden we heel positief. Hierdoor is het risico op deze obligatie een stukje lager dan de uitgiftes van andere bedrijven over de voorbije jaren.

Zoals hierboven is aangegeven, zijn de schulden van het bedrijf van een aanvaardbaar niveau. Belfius kleeft op deze obligatie een risiconiveau “comfort”, wat betekent dat het risico vrij laag is.

Het rendement van de obligatie op 4 jaar is iets lager dan wat je qua inflatie kan verwachten in de komende jaren. Deze op 6 jaar ligt net rond het inflatieniveau. Je wint dus niets, maar je geld blijft (min of meer) zijn waarde behouden indien je in deze obligatie belegt.

Echt warm word je dus niet van deze obligatie, maar behoud van koopkracht is In de huidige tijden van lage rentes ook al iets.

Opgelet voor de kosten van je effectenrekening.

Belfius is de uitgevende bank voor deze obligatie. Belfius vraagt een jaarlijkse kost van 0,1452%, met een minimum van 3,025 euro om een obligatie op een effectenrekening te bewaren.

Dat lijkt weinig, maar kan ook een probleem zijn. Dit is immers een heel kleine uitgifte. Indien de vraag groot is, dan is de kans ook groot dat je minder obligaties te pakken krijgt dan gevraagd.

Stel dat je zo eindigt met slecht één obligatie van 1.000 euro. Daarop betaal je dan de jaarlijkse minimumkost voor de bewaring en dat komt neer op een kost van 0,3025% op jaarbasis. In dat geval wordt je netto rendement een flink stuk uitgehold.

Inschrijven doe je dus best niet voor kleine bedragen.

Praktische details

De ISIN codes:

BE0002647288 voor de Obligaties op 4 jaar

BE0002648294 voor de Obligaties op 6 jaar

En ten slotte de eindvervaldatums:

8 mei 2023 voor de Obligaties op 4 jaar

8 mei 2025 voor de Obligaties op 6 jaar

De inschrijvingperiode start op 29 april 2019 en zal hoogst waarschijnlijk op die dag al afgesloten worden. Indien de vraag groter is dan het aanbod, zal je minder eenheden krijgen dan je hebt gevraagd.

De obligatie wordt aangeboden via Belfius, maar zou ook bij BNP Paribas beschikbaar zijn op vraag.

(© Carl De Ridder – @Robokat_MK)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.