1° Resultaten uit het verleden

geven geen garantie voor de toekomst MAAR … kunnen je toch heel wat vertellen over die toekomst !

Zoals men die resultaten nu aan jou toont, kan je daar eigenlijk niks mee aanvangen. Erger nog je wordt meestal zelfs op het verkeerde been gezet.

Men geeft je het rendement tijdens het laatste jaar, over de laatste drie jaar en als het kan zelfs over de laatste 5 jaar en 10 jaar. Bovendien komen de fondsen dan meestal in de etalage als de voorbije periode schitterend is geweest.

We geven hier een voorbeeld: het fonds zelf doet er eigenlijk niet toe.

Agressor 18

Als we dezelfde berekening een jaar eerder zouden gestart zijn, dan kregen we het volgende resultaat:

Agressor 0 86

Hier slechts een rendement van 0,86% per jaar over een zelfde periode. Ik hoef je niet uit te leggen dat je met zulke cijfers geen bal kan aanvangen. Erger nog: als je op basis van de eerste grafiek dit fonds aangekocht hebt, dan wacht jou waarschijnlijk eens zo meer een zware teleurstelling.

Dan zijn er nog instellingen die je vanuit dezelfde visie sterren of kronen aan een fonds toekennen. Meestal hangen die beoordelingen dan nog af van de categorie waarin ze die fondsen geklasseerd hebben.  Zo kan een fonds met een negatief rendement zo’n aanduiding krijgen als de andere fondsen uit die categorie het nog slechter gedaan hebben.

Het slaat altijd over de meest recente resultaten: voor mij persoonlijk duiden vijf sterren aan dat ik dat fonds op dat moment zeker niet dien te kopen.

Waarom geven ze die cijfers dan op ?

Ik denk dat het vooral om de gemakkelijkheid gaat. Op die manier kan men ook brolfondsen blijven aanbieden want men zet er heel duidelijk bij dat die cijfers toch geen waarde hebben. Als men zulke info zou geven over een product uit een andere branche dan was het kot te klein. Als het over jouw centen gaat, dan mag blijkbaar alles…

Hoe screenen wij de fondsen dan wel ?

Dat leg ik je in een volgend artikel ( 2°) haarfijn uit.  Wij kunnen je dan wel geen exact rendement garanderen, maar ons systeem geeft je heel wat betrouwbaardere informatie om jouw selectie op te baseren.

@alfonds2019

Categorieën:

2 Comments

  1. Hoi Marc, goedemorgen.
    Ter info: Ik vermoed dat er een werkwoord ontbreekt in de volgende zin ergens halverwege het artikel.
    “Dan zijn er nog instellingen die je vanuit dezelfde visie sterren of kronen aan een fonds …..”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.