De ene grafiek is de andere niet:

Met de regelmaat van een klok ontvangen wij reacties die melden dat onze grafiek niet klopt. “Die grafiek is niet die van dat fonds. Ik vermoed dat je de verkeerde grafiek toont“. Daarom graag een woordje uitleg zodat iedereen hopelijk begrijpt wat we tonen en waarom onze grafieken ook meer inzicht geven in die fondsen.

Eerst en grafiek zoals je ze overal vindt:

Hier krijg je de evolutie van de Netto InventarisWaarde (NAV of Net Asset Value) van het fonds iShares MSCI World (in €) ook aangeduidt met de ticker IWDA.

Eén van de problemen is dat dit soort grafieken telkens aangepast worden aan het getoonde fonds. Dwz. op schaal van het fonds en alzo verschillend van het ene fonds met een ander. Bijna onmogelijk om de prestatie te vergelijken. Bovendien kan je het uitzicht van de grafiek “manipuleren” door een bepaalde startdatum uit te kiezen of de grafiek te laten eindigen op een bepaalde datum: starten voor een correctie of na de correctie kan een totaal ander beeld opleveren voor een zelfde fonds.

Om zo’n grafiek te evalueren, of althans de prestaties van het fonds, moet je beginnen rekenen.

Daarom gebruiken wij grafieken met andere cijfers :

Andere cijfers maar uiteraard wel van dat identieke zelfde fonds.

Ik voer in mijn databestand elke maand de NIW in op de 1ste en de 16de van de maand.

Telkens bereken ik de jaarprestatie van het fonds (DTD). Die opeenvolging van jaarprestaties tonen we in onze grafiek en duiden ze meestal aan met de naam van het fonds. Het is de meest volatiele lijn die je in de grafiek ziet.

Ik bewaar ook die berekende prestaties en neem (om de GOGIscore te bepalen) telkens de laatste 120 jaarprestaties om de MED1L120, de mediaan van de laatste 120 (een periode van 5 jaar) te berekenen. Die wordt ook getoond in de grafiek en dat is al een heel vloeiende lijn.

Op dezelfde manier bereken ik ook telkens de mediaan van de laatste 60 jaarprestaties ( Med1L60 ): die kan je ook terugvinden.

In de grafiek komt ook nog de Med Invers: het tegenovergestelde van de Med1L120 of dezelfde formule maar met een minteken er voor. Die ga ik in dit artikel niet verder bespreken.

Voor de iShares MSCI World in EUR krijg je dan de volgende grafiek:

Deze grafiek toont duidelijk de trends en geeft je ook een idee van het gemiddeld behaald rendement tijdens de laatste 5 jaar. In de grafiek hierboven zie je duidelijk dat de prestaties van dit fonds in een dalende trend zitten.

Ik voeg er dan nog de lijn Med1L60 aan toe. Positioneert die lijn zich onder de Med1L120 dan zet de daling zich door. Deze krijgt alzo een voorspellend karakter, maar wel op korte termijn. Een trend kan op elk moment omslaan. Het is alzo noodzakelijk om dat telkens (om de 14 dagen) te herbekijken. Een omslag komt dan spoedig aan het licht.

Er gaan hier nog voorbeelden volgen waar de Med1L60 boven de andere loopt: daar is het herstel aan de gang. Ook weer geen garantie voor de lange termijn.

Hier zie ik eerder een eind komen aan de dalende trend. Afwachten of er weer rendementen komen van twee cijfers zoals vroeger.

Terloops: vermits de beheerskosten verrekend zijn in de NIW krijg je hier weldegelijk de netto prestaties te zien..

Er zijn er nu die deze grafieken als waardeloos bestempelen en niet akkoord gaan met het “voorspellend” karakter ervan omdat zij rotsvast geloven dat de beurs onvoorspelbaar is. Nochtans wordt er met eenzelfde grafiek van de dagtemperaturen aangetoond dat de aarde opwarmt en ken jij nog iets wispelturiger dan de weersomstandigheden ?

Andere voorbeelden:

DNCA Eurose: Eerst de evolutie van de Inventariswaarde.

Met de grafiek van de NIW (links) kan je alle kanten uit naargelang de stardatum die je neemt. Of dat fonds iets gaat presteren kan ik daar niet uit opmaken.

Onze GOGIgraf toont duidelijk dat het fonds in een zwaar dalende trend zit en dat dat niets te maken heeft met de Coronacrisis van dit jaar. De daling begon al in 2017. Vermits de Med Invers boven de andere lijnen uitkomt, betekent dit dat de meeste beleggers hier verliezen oplopen. En die trend is nog niet gedaan want de Med1L60 zakt nog dieper. De laatste maanden en zelfs jaren hebben er hier velen geld verloren. Als de mediaan negatief is, zijn er dat wiskundig meer dan de helft.

Voor diegenen die de GOGIscore begrijpen: GOGI gaat hier een SPREAD geven, maar of het interessant is om hier bij te sparen dat is duidelijk een andere vraag. Daarom dat we een SPREAD geven en geen BUY. Ik zou wachten op een eventuële omslag van deze trend. Zou jij je centen aan deze fondsmanager toevertrouwen ?

Dan de goudprijs:

Dat het goud de laatste maanden flink in waarde is gestegen dat zie je links duidelijk. De GOGIgraf toont dan weer dat er met goud weinig rendement te halen was tijdens de vorige jaren. Maar GOGI heeft ook de recente stijging duidelijk opgevist: de Med1L60 zal er voor zorgen dat ook de MED1L120 nog wel zal stijgen alhoewel die eerste blijkbaar een bepaald niveau bereikt heeft want de curve vlakt af. Gaan de prijzen verder stijgen of hebben we het beste al gehad ?

Afsluiter:

Ik hoop dat zowat iedereen nu begrijpt waarom onze grafieken verschillen van de grafieken die elders aangeboden worden en ook dat je met de onze meer inzicht krijgt in de prestaties van een fonds. Zelfs een beetje toekomstvisie.

Als je ook vindt dat die GOGIgraf een en ander duidelijk maakt, dan kan je altijd vragen om ook van jouw fonds eens zo’n grafiek te publiceren. Als het fonds in mijn database zit, is dat snel geklaard.

Categorieën: Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.