Vandaag ga ik op zoek naar fondsen waarmee je de kern van jouw portefeuille eventueel kan uitbreiden. Een portefeuille bestaande uit twee of drie lijnen is voor sommigen blijkbaar net iets te weinig. Beleggen wordt dan misschien zelfs te saai.
Hoe doe ik dat ?
Ik heb in mijn databestand alle “worldfunds” uitgefilterd.
Van die lijst nam ik alleen die fondsen in overweging die als mediaan sinds 2010 een cijfer toonden dat hoger was dan 8%. Het heeft immers weinig zin om fondsen aan te kopen (naast Nasdaq of MSCI World) die het rendement van je portefeuille bijna zeker naar beneden gaan duwen. Hou daarbij rekening dat we in dit stadium onze portfolio nog niet aan ’t “beschermen” zijn. Die bescherming of buffer wordt besproken in een later artikel.
Naast minder rendement heeft het ook weinig zin om meer volatiliteit of risico in te voeren. Alle fondsen met een Riskfactor van 100 of hoger worden verwijderd.
Zoals reeds herhaalde malen geschreven, zijn er heel wat fondsen die in een dalende spiraal terecht zijn gekomen. Die dalende tendens was ook één van de redenen om Nasdaq te verkiezen boven MSCI World. Kijk maar naar de GOGIgraf in vorige artikels.
Daarom werden alle fondsen verwijderd waarbij de MedL120 minder dan 75% bedroeg van het mediaan rendement sedert de laatste 10 jaar. Om die dalende trend te vermijden moesten de resterende fondsen tonen dat er een herstel aan de gang was: die selecteerde ik door enkel die fondsen te behouden waarbij het cijfer van de Med1L60 hoger was dan die 75% Med1L120…
Iedereen volgt nog ?
Hier dan het lijstje kandidaten:

Moet je die fondsen nu allemaal aankopen ? Zeker niet, het zijn alleen maar mogelijkheden. Moet je de fondsen NU aankopen ? Ook zeker en vast niet: die fondsen zijn momenteel allemaal in overdrive en dus is het te gevaarlijk: laat eerst de verkiezingen in de VS maar passeren en laat ons eerst uitkijken wat Corona met onze economie van plan is. Als advies zou ik zeker wachten op de update van de GOGIscore van 1 november die je eerstdaags mag verwachten. Alhoewel, de eerste signalen geven nog weinig veranderingen… (bijna alle fondsen tonen een stap terug behalve een aantal “zuiver China-fondsen).
Wat me wel opvalt in deze lijst: de eerste “ethische fondsen” komen tevoorschijn.
Wat vinden jullie van deze fondsen ?
Verrassingen ?
Het zou handig zijn op die lijst te kunnen klikken en ze dan in ’t groot te zien.
LikeLike
Bij mij lukt dat door “rechts” te klikken en dan “openen in nieuw tabblad. Ik kan dat dan zo groot maken als ik wil.
Lukt dat bij jou ook ?
LikeLike
Het verbaast me dat het een korte lijst van fondsen is.
Hebben de cijfers links van MED1’10 veel belang ?
Ik dacht dat Pictet Global Megatrend daar ook ging tussen verschijnen. Maar misschien wordt dat niet als wereldfonds beschouwd.
LikeLike
Ik vind die Med1’10 wel belangrijk, maar da’s de eeuwige discussie. Sommige vinden de periode 2010-2020 te lang, anderen komen aandraven met cijfers uit 2000 om commentaar te leveren.
Ik ben gaan nakijken waarom dat fonds niet weerhouden werd: 75% van de Med1’10 (12%) = 9%. De Med1L120 is slechts 8%… Het was nipt maar de laatste tijd zijn de resultaten te zwak en verbetering was er niet onmiddellijk te zien.
We zoeken naar de toppers…
LikeLike
Waarom komt het LU0187079347-Gl Consumer Trends (Robeco) K € niet voor in jullie lijstje ? Dit is toch al jaren een absolute topper.
LikeLike
Vermits dit fonds in onze Smart Selection Dynamic figureert, vinden wij dit fonds zeker een topper.
Ik ben met mijn selectie begonnen met wereldwijd gespreide aandelen (Global World) en dit is eigenlijk een sectorfonds. Dat is eigenlijk nogmaals het bewijs dat dat vakjesdenken van een aantal analisten geen meerwaarde heeft: zowel qua mediaan rendement als qua Riskfactor zou het erbij kunnen. Dat sectorfondsen sowieso volatieler zijn wordt hier ferm tegengesproken.
Je hebt dus een punt.
LikeLike
Misschien is het een idee om de oefening opnieuw te maken, maar dan niet te kijken of ze “Global World” zijn. Hopelijk komen er zo nog toppertjes boven.
Liever top-fondsen, dan kijken of iets wel in het hokje past. Het enige waar je op moet letten is of de overlap tussen je fondsen niet te groot wordt.
LikeLike
Op mijn to-do-lijstje staat ook nog vermeld dat ik op zoek ga naar satellieten om voor de dynamische beleggers de kern uit te breiden. Op dat moment ga ik zeker die classificaties doorbreken.
Weet je ook waarom we nu die ETF-fanatici niet horen ? IWDA staat op 30/10 DTD op -1,42% en YTD zelfs op -5,31%.
LikeLike
DTD is dit dag tot dag; 1jaar? Dan moet iwda toch stilletjesaan een gogi spread krijgen?
LikeLike
Allebei correct.
Haast en spoed is niet nodig want de laatste 120 = 8,1%; de laatste 60 = 7,9% en de laatste 36: 7,4%…
Een order met een limiet ?
LikeLike
Comgest growth world heeft recent nieuwe beheerders , iemand sinds 02/07/2019 en de andere beheerder sinds 8/06/2020 met carrière start 1999.mogen wij er dan zomaar vanuit gaan dat de rendementen in de toekomst gelijklopend zullen zijn?
LikeLike
In de meeste gevallen worden de fondsen, en al zeker die met een wereldwijde spreiding, niet door één fondsbeheerder gemanaged.
Soms bestaat dat team uit meer dan 10 mensen en volgen zij bepaalde procedures: een wijziging zet dan niet het hele systeem op zijn kop.
Als je meer dan 800 fondsen opvolgt, is het ook een hele karwei om al die beheerders gaan op te volgen. Tot hiertoe brengen ze ons daar ook niet expliciet van op de hoogte.
LikeLike