Op zoek naar fondsen… 4

Ik ontving een blijkbaar goedbedoelde reactie , maar bij nader inzien, kom ik tot de vaststelling dat bepaalde begrippen of vermeldingen bij sommigen andere conclusies of visies doen ontstaan. Ik had al vermeld dat deze “zoektocht” ons de kans zou geven om een aantal lezers meer inzicht te geven in onze cijfers. Voor ons zijn die immers duidelijk, voor velen zijn het nog altijd een massa getallen.

Ik geef de opmerking integraal en als zijn visie op de cijfers correct zou zijn, dan had hij overschot van gelijk:

Enige woorden meer uitleg zullen doen inzien dat de lezer op een iets andere golflengte zit.

Ik start met een identieke kopie van de grafiek in deel 2: ik heb geen fictieve crash gefingeerd om geen demonen wakker te maken of om geen mensen, die de artikels diagonaal lezen, de schrik op het lijf te laten krijgen.

Dit is de GOGIgraf van dit fonds op 16 10 2020

De GOGIscore krijgt een STOP (duidelijk ! ) en natuurlijk geeft ook de GOGI Invers een STOP aan.

Stel nu dat er zich een ernstige crash (nog eens duidelijk: stel (dit is geen voorspelling): Wat ga je dan zien in de volgende publicatie?

De lijn van de MEDLl120 gaat er ongetwijfeld identiek blijven uitzien. Deze lijn geeft immers de mediaan weer van de laatste 120 jaarresultaten: vermits het een mediaan is, gaat hij dat eerste resultaat, na een fikse crash, beschouwen als een uitschuiver en niet in rekening brengen. Als we met het gemiddelde van die resultaten zouden rekenen, dan zou die voor 1/120 in aanmerking komen: waarschijnlijk nog altijd een te verwaarlozen wijziging.

Bij de lijn van de laatste 60 jaarresultaten zou er een verschil kunnen zijn: maar we rekenen hier, zoals gezegd, met de mediaan. Een wijziging zal minimaal zijn.

Alzo blijft ons systeem het fonds als aantrekkelijk beschouwen: een mediaan rendement van meer dan 15% per jaar. Geen duidelijke onderwaarderingen of scherpe duiken.

Wat gaat er wel ONMIDDELLIJK te zien zijn: de lijn van de opeenvolgende jaarresultaten, die hier de naam iShares Nasdaq100 in de titel meekrijgt, gaat een duik naar beneden maken die opvallend is: het op dat moment laatst berekend jaarresultaat zal immers zwaar negatief uitvallen. Ook de GOGIscore en de GOGI Invers gaan per direct op SPREAD slaan. Alle alarmbellen gaan rinkelen want het resultaat komt op een dieptepunt. De medianen gaan berekenen op nog kortere periodes zal zo geen zin hebben: tenandere hoe korter de periode , hoe volatieler en hoe meer kans er ontstaat om bij de eerste hobbel in de weg gaan uit te stappen (en daarna weer duurder opnieuw te moeten instappen).

Wat onze GOGI spijtig genoeg niet kan ?

Dat is aanduiden wanneer de bodem bereikt is. Bij dat eerste signaal kan je dus weer gaan aankopen, maar het risico lopen dat de NIW toch nog verder zakt. Alles verkopen zou ik persoonlijk dan niet doen, maar toch misschien bekijken of de eerste stap van een herbalancering (de verkoop van een deel) toch niet moet uitgevoerd worden.

Als het herstel na de crash zich doorzet, dan zal de GOGI Invers weer spoedig op STOP springen. Maar dan is dat dieptepunt alweer voorbij.

Over die herbalancering gaan we nog zeker in een later artikel uitweiden.

Ik hoop dat we weer allemaal op dezelfde golflengte spelen en dat onze cijfers en begrippen weer iets meer waarde hebben gekregen. Anders hoor ik het wel.

Categorieën:

2 Comments

 1. Ik begrijp de verschillende meningen. Om het in Tour of Giro termen uit te drukken bent u geïnteresseerd in wie kan de gele trui winnen, welke fondsen zijn nu aankoopbaar of niet volgens GOGI, anderen zijn zijn dan weer geïnteresseerd in de het klassement voor de groene trui of wie sprint bergop het best. bv. hoe hebben de Azie fondsen het gedaan sinds de corona crisis, beter dan tech , beter dan vastgoed. Ik weet wel sommige dingen kan je op andere sites vinden, maar die kan je niet saven als uw excels en je ziet dan telkens 7 versies van elk fonds in verschillende munten.
  Ik las vroeger het zusterblad van trends (cash), daar verschenen dan geregeld klassementen van fondsen in. Wel de jaar rangschikking van eind 2001 was het spiegelbeeld van 1999. Ik vermoed dat mr.philippe dat met wijzigende “businesscyclus” bedoeld….

  Like

  1. Aan de hand van de screenings kan je inderdaad een onderbouwde selectie maken. De MedL60 geeft aan wie er in form is en wie niet.
   Is dat een garantie ? Spijtig genoeg nooit helemaal, een platte band kan op elk moment of een valpartij.
   En dan het moment van aankoop: hier worden de meeste fouten gemaakt terwijl GOGI wel kan helpen. Ook daar zoals in de koers: diegene die de sprint niet op het juiste moment begint, is er aan voor de moeite.
   Voor een volgend artikel ben ik fondsen aan ’t vergelijken: die uitleg en cijfers zal je weer verder helpen en ook daar weer bewuste keuzes laten maken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.