Argenta-Funds Actions Technologie

Na het artikel over het Lifestylefonds van Argenta kreeg ik de tip om ook eens het fonds Argenta-funds Actions Technologie LU0100749083 te bekijken omdat het een hoger rendement zou halen. Altijd op zoek naar goede Belgische fondsen ben ik onmiddellijk de historiek gaan opvragen.

Technologie-aandelen zitten momenteel (vrijwel als enigen naast goud) zeker in de lift.  Zij stuurden immers de Nasdaq (die bijna een technologie-index blijkt te zijn) naar een “all time highest” voorbij de 11.000 punten tijdens de voorbije dagen.

Ik wil daarbij de defensieve beleggers waarschuwen dat zo’n sectorfonds altijd een groter risico met zich meebrengt omdat het in een beperkte markt actief is. Ergens een slecht bericht in één van die aandelen of een winstwaarschuwing bij één van de leveranciers en gans de sector duikt omlaag.  Voor de durvers misschien toch een satellietfonds ?

Dat risico komt ook tevoorschijn in onze RISK-factor waar het 104 krijgt en waar je kan vergelijken met onze defensieve Smart Mixselectie waar het meest volatiele slechts 88 krijgt en onze dynamische Smart Dynamicselectie waar het meest volatiele 106 krijgt. Zo kan je vrijwel onmiddellijk inschatten of dit spek voor jouw bek is.  Overschat echter jouw gevoeligheid voor dat soort risico niet: tijdens de coronacrisis half februari verloor dit fonds zowat 20% van zijn waarde op 1 maand  en niemand kan je garanderen dat het herstel bij een volgende crisis even snel zal gebeuren. In 2000 verloor een aantal technofondsen met de klap de helft van hun waarde…

Daarom: van een hele reeks vrij bekende fondsen vind je hier zowel de MPQ-waarde als de Risk-factor. Zo kan je kwaliteit en risico inschatten:  hier.

De details:

Ik ga geen commentaar geven over de onderliggende waarden want dat laat ik liever over aan de fondsbeheerder (da’s zijn taak). Wel nog even meegeven dat 70% van de aandelen in de V.S. gesitueerd worden: die enge markt waarover we spraken.

Argenta Technologie

Wat betreft de resultaten mag dit fonds er best zijn.

Het mediaan rendement sinds 2000 komt op 14%. De mediaan van de laatste 120 berekeningen (in de grafiek te zien) komt 13,7% terwijl die van de laatste 60 op 10,9% uitkomt: een licht dalende trend en dat is ook duidelijk te zien.

Als je die hoge rendementen wil halen, dan dien je volgens ons aan te kopen op de momenten dat het fonds niet in overdrive presteert zoals op dit moment. Het laatste jaarresultaat moet zich beneden de MedL120 positioneren.

Zoals je zeker kan merken, is uitkijken naar dieptepunten (beneden de GOGI Invers) hetzelfde als wachten op Godot.

En de vergelijking met andere fondsen uit deze sector:

Het Argentafonds valt niet op door zijn topprestaties, maar valt ook niet door de mand als je naar de anderen kijkt.

Een aantal fondsen staan onderaan afgezonderd omdat zij in 2010 nog niet waren opgestart: een vergelijking over niet exact dezelfde periode zou kunnen leiden tot foute inschattingen. In deze overzichten vind je ook nog de mediaan van driejarige periodes sinds 2010.

Eerst gerangschikt volgens onze MijnPortefeuille Quality-indicator: rendement afgezet tegen zijn risico:

 

Dan gerangschikt volgens onze Mijnportefeuille Risk-factor:

 

Als afsluiter gerangschikt volgens het procent positief afgesloten periodes:

de Risk gaat over de grootte van het risico terwijl deze over het aantal gaat.

Ik hoop dat dit artikel je toelaat het fonds met kennis van zaken te beoordelen met de wetenschap dat er in deze materie nooit garanties worden gegeven.

 

We lezen graag jouw commentaar.

Categorieën:

1 Comment

  1. Bedankt voor het opzoekingswerk. Leerrijk en interessant om de fondsen via 3 verschillende criteria te vergelijken en te rangschikken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.