Argenta Lifestyle Dynamic

Een van onze lezers vroeg me om dit fonds op te nemen in ons databestand en alzo door onze screeningmachine te draaien:  Argenta Lifestyle Dynamic  LU0100749679.

Heb me daarom rechtstreeks tot Argenta moeten wenden want zoals voor vele Belgische fondsen is de historiek van dat fonds nergens anders te vinden. Waarom doen de meeste Belgische fondsenuitgevers toch zo geheimzinnig ?   Zelfs het plaatselijke Argentakantoor moest me doorverwijzen naar hun hoofdzetel.

Echter, nog dezelfde dag heeft de persdienst van de bank me de cijfers doorgestuurd.

Een gekende financiële dienstverlener, die hier regelmatig vernoemd wordt (als oorzaak van problemen) deelt dit fonds in als Sectorfonds Consumenten. Een groep van fondsen die momenteel erg in de gading van de beleggers valt.

Het fonds belegt globaal ( gespreid over de hele wereld) zoals wij het graag hebben.

Het mediaan jaarlijks rendement sinds 2010 komt op 8%.  Als we naar de vork kijken, komt de BULL op 24,9% en de BEAR op -4,9%. Cijfers afgesloten op 1 08 2020.

Zoals wij echter al tot treurens toe hebben aangekondigd, kunnen de meeste fondsen dat mediaan rendement niet bestendigen en moet ook dit fonds pluimen laten vallen. Lagere rendementen gaan ons deel zijn en dat blijkt ook hier aan de Med1L120 = 4,4%. Toch goed nieuws want de Med1L36 komt uit op 5,60%…

Ik ga hier niet verder uitweiden over de onderliggende aandelen of de spreiding er van: er zijn plaatsen genoeg waar je daar meer en up to date info kan over vinden.

Maar dan even vergelijken:

Alhoewel één van de fondsen in de vergelijking door die bovengenoemde dienstverlening in een andere klasse wordt ingedeeld, meen ik toch dat het in deze vergelijking thuis hoort.

Kijken we naar de mediaan rendementen dan scoort dit fonds geen toppen. Voor onze MP Quality indicator geldt zo hoog mogelijk, terwijl voor RISK liefst zo laag mogelijk.  Hier blijkt de RISK-factor de hoogste = het laagste rendement met het hoogste risico lijkt me nu niet exact hetgeen we allemaal zoeken.

Ook als ik kijk naar de stabiliteit van de prestatie kom ik uit bij een ander fonds.

Hoe beoordeel jij deze cijfers ?

 

 

Categorieën:

8 Comments

 1. Argenta heeft geen topfondsen, dit fonds is samen met hun technologie fonds en hun global thematic fonds één van de betere.
  Ook de enkele fondsen van derden die ze aanbieden oa. Carmignac, Robeco en DPAM bieden geen meerwaarde.
  Marc, ze zouden beter uw bestand eens raadplegen om alzo een beter aanbod te kunnen samenstellen.

  Like

 2. Dat tech fonds van Argenta haalt toch mooie resultaten op 5 jaar. Ik baseer mij op cijfers van de tijd. Ik vind het niet terug in bestand van mijnportefeuille

  Like

  1. Dat Tech-fonds (Argenta Thematic) wordt al opgevolgd, maar is nog “te jong” om tevoorschijn te komen.
   Ik weet niet wat jij mooie resultaten noemt (of hoe vlug jij tevreden bent) maar MedL60 op 5,7% voor een Techfonds overtuigt mij niet. Er zitten er een paar in mijn database die meer dan 15% genereren.
   Reultaten van de Tijd zijn altijd éénmalige resultaten: die veranderen elke dag. Gevaarlijk om je op te baseren.
   Als je dan nog weet dat de RISK van dat jonge fonds al op 114 staat, dan sluiten we de boeken.
   Altijd spijtig want wij zouden eens graag een Belgisch fonds in de kijker brengen, maar…

   Like

 3. Ik bedoelde een ander fonds Argenta-Fund Technologie Aandelen R Cap LU0100749083 ;
  5 jaar (geannualiseerd) +13,61%
  10 jaar (geannualiseerd) +13,75%

  Like

  1. Met zo’n 40% techno in portefeuille dacht ik dat het dat themafonds was.
   Ondertussen heb ik gezien dat we niet allebei over hetzelfde fonds praatten. Deze morgen al de historiek bij Argenta opgevraagd. Dat Technofonds heeft immers een lange historiek.

   Like

 4. In de tabellen van dit artikel:
  Ik dacht dat PERC1 10 en BEAR1Y’10 hetzelfde was. Zie ik dat verkeerd? Graag een kleine verduidelijking of verwijzing naar vroegere uitleg.

  Like

  1. Zeker niet hetzelfde: PERC geeft het percentage positieve resultaten weer van alle berekeningen. Hoe hoger dit cijfer hoe meer kans op winst.
   BEAR geeft een percentage aan waar 90% van de beleggers hoger scoort. Bij BULL scoort 10% hoger. De afstand tussen beide geeft de vork aan waartussen 80% van de beleggers is terecht gekomen.
   Hopelijk is dit duidelijker.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.