Awards onder de loep.

Jaren geleden heb ik ontdekt dat awards ( of hoe je ze ook noemen wil ) soms eigenlijk bijna “gekocht” werden.  Men had mij een document toegestuurd dat niet voor mij bestemd was.  Sindsdien heb ik totaal geen vertrouwen meer in die toekenningen.

In de aanvraag tot deelname werd er contractueel vastgelegd dat er bij de toekenning van de bekroning onmiddellijk een bepaald bedrag diende gestort te worden.  Die som werd dan wel “herbenoemd” als “bijdrage in de kosten van het evenement“, maar als men moet betalen om een prijs in ontvangst te nemen, dan vraag ik mij af waar de objectiviteit is gebleven. Ik kan niet beweren dat het overal op die manier gebeurt,  maar de media hebben nog wel voldoende andere kanalen om zoiets in de door hen gewenste plooi te doen vallen.

Dat ik dan lees bij de beoordeling dat het bekroonde fonds Lombard Odier Generation Global iets minder goed presteerde dan het fonds Fundsmith Global Equity, maar uiteindelijk beter scoorde voor regelmaat en zo de award kon wegkapen, deed bij mij een aantal alarmbellen afgaan: Dat wou ik wel eens graag van nabij bekijken !

Om regelmaat en prestatie te vergelijken, kan men moeilijk een beter middel verzinnen dan onze MP Screening en die geeft volgend resultaat: cijfers afgesloten op 16 03 2020.

Vermits wij in onze screening werken met een mediaan rendement krijgt een fonds met een hoger rendement EN een betere regelmaat uiteindelijk de hoogste mediaan.

Maar niet alleen krijgen we als mediaan een hoger cijfer, zelfs de “Bear” en de “Bull” laat de andere achter zich.

Bekijken we het percentage positieve resultaten dan scoort Fundsmith weer net iets beter.

Volgens onze MP Quality-indicator komen wij tot een andere vaststelling dan de krant met een Risk-score die ook nog eens lager is.

Zo blijf ik vragen stellen bij een “betere regelmaat” ????, maar ik laat de beoordeling aan jou over.

Misschien nog een kandidaat voor de toekomst ?

Bij mijn zoektocht naar de bovenstaande resultaten botste ik op een fonds dat eigenlijk iets te recent is opgestart om al kunnen mee te dingen. Aan de cijfers die ik tot op dit ogenblik al ter beschikking heb, zou het wel eens een ernstige concurrent/kandidaat kunnen worden.

 

Onze MP Quality-indicator geeft een Noscore omdat het inderdaad te jong is.

Maar, als we deze “voorlopige” resultaten bekijken, dan zal Fundsmith er een ernstige concurrent bijkrijgen als deze prestaties ook in de toekomst worden verder gezet.

De MPQuality-indicator kunnen we spijtig genoeg nog niet vergelijken. Echter, vermits de tijd dat een fonds bestaat of het aantal halve maanden dat we kunnen bekijken, een element is in de bepaling van de RISK-factor, zou het wel eens kunnen zijn dat de RISK kleiner wordt naargelang de tijd vordert. Diegenen die weten hoe we dat cijfer berekenen, zullen het allicht begrijpen.

Om af te sluiten in volle Coronacrisis:

Tijdens de periode 16/02/2020 tot 16/03/2020 tekenden we bij Fundsmith een daling op van 26,17%.

Guardcap liet -27,77% en L.O. Generation Global: -31,97%.

 

Hoe zou jouw rangschikking van deze Topfondsen er uitzien ?

 

 

 

Categorieën:

4 Comments

 1. Lijstje:
  1° Fundmith Eq R K
  2° Squad Growth K
  3° Columbia Threadn Global Focus

  Maar waar 2° en 3° verkocht worden in België: geen idee? Anders blijft het theorie.

  Like

 2. De banken kunnen terug beginnen met nieuwe fondsen op te richten, in een nieuw kleedje met een nieuwe naam, waarin de slecht presterende fondsen zullen fuseren of opgeslorpt worden.
  Weg historiek, want ze kunnen niet meer pronken met fantastische returns.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.