Nominaties België

Een reactie na de toekenning vind je in een kleurtje onderaan dit artikel:

We weten nu al welk fonds de Award voor de categorie België gaat in de wacht slepen. Moeilijk is die voorspelling niet want er is maar één genomineerde.

 

Echter alleen de screeningresultaten van dat fonds publiceren, vond ik nu echt wel wat weinig. Vandaar heb ik er, zoals in de vorige artikels, de index België bijgevoegd en ik heb er ook snel nog een aantal fondsen uit dezelfde categorie uit mijn databestand bijgevoegd.

Wat zeker opvalt, eigenaardig genoeg, is het feit dat de index van de small caps aan de leiding komt met een vergelijkbaar resultaat maar met een lager cijfer voor de volatiliteit. Meestal zijn small caps volatieler dan large caps.

Iets wat ook opvallend is: als je de mediaan van de jaarresultaten sinds 2010 (MED1 ’10) gaat vergelijken met de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten (periode = 5 jaar) dan zie je daar de rendementen opvallend lager uitkomen. Wij moeten het niet hebben van horen zeggen, wij zien dat vrij snel in onze resultaten. We gaan alzo van resultaten met “double digits” (resultaten met twee cijfers)  naar resultaten met één cijfer. In sommige gevallen is het bijna een halvering. Hou daar rekening mee.

Als de genomineerde zijn Award krijgt, dan valt daar weinig tegenin te brengen. Bij Axa zullen ze tevreden zijn.

Of je ook vaderlandslievend dient te zijn in je portefeuille is een andere vraag. Je zou kunnen kiezen voor het “Flanders fonds” van KBC maar dan moet je er wel de hoge volatiliteit bijpakken.

Bij zo’n hoge volatiliteit wordt het instapmoment belangrijker en belangrijker: misschien kan de GOGIscore daarbij een hulpmiddel zijn…

Wijzelf hebben meestal een voorkeur voor fondsen die wereldwijd beleggen: dan kan de fondsbeheerder daar investeren waar het goed gaat.

Ter afsluiting:

De BEL20 (“price” of zonder dividenden) ging gisteren (12/02/2020) naar zijn hoogste notering (4.184,27) van de laatste 12 jaar. Om zijn “al time highest” te evenaren (midden 2007 : 4.756,82) is er nog een inspanning te leveren.

Reactie:

Dat het Axa-fonds deze Award in de wacht ging slepen, was overduidelijk: er was maar één genomineerde.

Maar we stellen ons vragen waarom die andere fondsen niet mee deden.

 

Snap jij het ? 

 

 

 

Categorieën:

1 Comment

  1. Je moet dat niet eens proberen te snappen! Zoals de ceo van belfius die zaterdag in” de tijd” doodleuk komt vertellen dat de belgische economie minder hard dan de andere gaat getroffen worden door de corona-crisis. Waarom geven ze die man een spreekgestoelte om zo een nonsens te vertellen ? Juist….het zit in dezelfde richting als met dat axa fonds.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.