Coronacrash? Haal alle emotie uit beleggen!

Kijkt u ook wanhopig aan tegen de rode cijfers op de beurs? Slaat de paniek stilaan toe? Of slaagt u er voorlopig nog altijd in om rustig te blijven als het op beleggen aankomt?

Voor een hele generatie nieuwe beleggers is het de eerste maal dat ze geconfronteerd worden met een echte beurscrash. Voor het eerst weet u echt of u een defensieve of dynamische belegger bent. En misschien is dat niet wat je vroeger van jezelf dacht.

Pas als het eb wordt, zie je wie er zonder zwembroek zwemt.

Tijdens een stierenmarkt maakt het niet zoveel uit waarin je belegt, winst heb je toch. Vele beleggers konden zich nauwelijks voorstellen dat het ook naar beneden kon gaan. Nu wordt het wel duidelijk dat de keuze voor minder risico wel een verschil maakt. De grootste groeiers zijn nu ook de grootste dalers.

De Psychologie van de belegger

Dit plaatje hebben we de afgelopen jaren al meerdere malen voorgeschoteld aan ons lezerspubliek:

Waar we nu ergens zitten, weten we niet exact. Ik vermoed dat we nog in het stadium zitten van  “een correctie, ik koop bij”. De echte paniek en de totale overgave moet volgens mij nog toeslaan. Dan lees je op fora geen reacties meer van mensen die denken over bijkopen, maar wel “het komt nooit meer goed”.

Sluit emotie uit

Mensen laten bijna onvermijdelijk emotie in hun beleggingsbeslissingen sluipen, en emotie is geen goede raadgever. Daarom proberen wij te helpen om emotie uit hun beslissingen te nemen.

We bespreken onze twee indicatoren die hierbij kunnen helpen.

GOGI

Heel wat beleggers hadden het afgelopen jaar psychologisch erg moeilijk met de GOGI indicator. De voorbije 12 maanden hebben we immers sterk afgeraden om nog in te stappen, terwijl de psychologie van de belegger iedereen naar meer en meer beleggen dreef. Want anders laat je toch al die mooie winsten aan je voorbij gaan, nietwaar?

Beleggers die hun emotie opzij zetten en GOGI gevolgd hebben, hebben op de bovenstaande grafiek het laatste stuk naar de piek overgeslagen, toch ten minste voor wat nieuwe beleggingen betreft.

Voorlopig is GOGI uitgespeeld. Voor de voorzienbare toekomst zal deze indicator ons niet meer gidsen, want GOGI helpt alleen maar om periodes van overdrijving te vermijden. Het zal lang duren vooraleer dit terug het geval is.

En bij een stevig herstel zal GOGI ons een foutief antwoord geven, omdat de onderliggende cijfers helemaal van slag zijn door de crash.

GOGI Invers

Een paar jaren geleden hebben we ons ook voorbereid op de vraag: vanaf wanneer is het terug echt interessant om gespreid in te stappen?

Het ideale moment om terug in te stappen lijkt op het dieptepunt van de crash. Tijdens de crash zelf weet je echter nooit wanneer het dieptepunt bereikt is. Misschien is een opleving maar tijdelijk (zie bovenstaand prentje – “zie je wel dat het goedkomt”). Pas een hele tijd nadien ken je het dieptepunt, maar dan is het al veel te laat om nog te profiteren van de laagste koersen en dus de grootste winsten.

We wisten bovendien dat de emotie op zo’n moment de bovenhand zou halen. Wie durft er beleggen tijdens een crash, ben je gek? En daarom is er terug nood aan een objectieve indicator die we toen hebben voorbereid. Nu is het eindelijk tijd om die terug boven te halen: GOGI Invers.

Met GOGI invers proberen we niet te beleggen op het dieptepunt, in tegendeel. We gaan GESPREID beleggen op de weg naar beneden en een stuk op weg naar terug naar boven. Hoe moeilijk die weg naar beneden ook is om aan te zien.

Toen ik GOGI invers heb bedacht, heb ik een aantal simulaties gemaakt met koersen van de crash van 2008. Hoewel in eerste instantie de verliezen oplopen, beleg je op ieder Inverse-SPREAD moment voor zeer mooie winsten op lange termijn.

De gemiddelde aankoopkoers was door het principe van gespreid beleggen erg gunstig, want telkens de koersen zakken, koop je meer eenheden bij dan de vorige keer. Je neemt dus ook een stukje rond de absolute bodem mee en dat stukje weeg iets zwaarder door.

En sowieso ga je alle beleggers grandioos verslaan die niet geloven dat het instapmoment belangrijk is. Wie gelooft dat nu nog?

Gespreid over welke periode?

Blijkbaar duren berenmarkten met een recessie gemiddeld anderhalf jaar. Stel dat je bijvoorbeeld 9.000 euro wil beleggen, dan ga je de komende 18 maanden (en enkel wanneer GOGI Invers een SPREAD geeft) 500 euro per maand beleggen.

Het kan misschien 5 jaar of nog veel langer duren vooraleer je op winst staat, afhankelijk hoe erg de recessie wordt. De vruchten pluk je dus veel later.

Vraag is: durf je gespreid instappen nu GOGI Invers sinds kort een SPREAD geeft op al onze portefeuilles? Of ben je toch iemand die liever wacht tot het ergste voorbij lijkt? Of denk je dat we afstevenen op een langdurige depressie zonder herstel op een redelijke termijn?

Voor de duidelijkheid: we moedigen niemand aan om te gaan beleggen op dit punt. Iedereen moet doen waar hij zich ok bij voelt. Het is niet aan iedereen gegeven om zijn of haar emotie opzij te zetten en dan moet je dat ook niet doen. Bovendien hebben wij niet de wijsheid in pacht, informeer je altijd bij verschillende onafhankelijke bronnen en neem je beslissingen op doordachte wijze.

© Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

18 Comments

  1. We hadden dat hier intern ook net zitten bespreken. Defensieve fondsen hebben het tegenwoordig erg moeilijk om nog rendement te genereren, het lijkt nu eerder aangewezen om meer dynamisch te gaan. Indien je niet genoeg cash hebt, kan je zelfs overwegen om je bestaande beleggingen te herbalanceren naar meer dynamisch. Uiteraard binnen je risico tolerantie en geleidelijk aan.

   Persoonlijk had ik enkele maanden geleden mijn pensioenspaarfonds omgezet van “balanced” naar de “stability” variant (YTD -12%). Binnen enkele maanden ga ik naar de growth variant (YTD -23%) om in de toekomst maximaal van een herstel te profiteren.

   Like

 1. Ik volg de GOGI en de INVERS reeds een hele tijd en ben ook écht overtuigd van hun waarde.
  Ik moet wel bekennen dat ik op dit moment spijt heb van mijn buikgevoel niet te hebben gevolgd eind 2019. Ik twijfelde sterk om winst te nemen en dan een correctie af te wachten. Het kon toch niet blijven duren…
  Nergens was sprake van een nakende correctie. Integendeel, met de aankomende verkiezing in de US zou er alles aan gedaan worden om dat te vermijden. Zo zie je maar…
  Nu vraag ik me af of er geen tegenhanger van de INVERS kan berekend worden, die ons kan waarschuwen bij een “hausse” om tijdig winst te nemen?
  Volgens mij zou dit het rendement serieus kunnen verhogen, zonder extra risico te nemen.
  Benieuwd hoe de andere beleggers hierover denken.

  Like

  1. Momenteel hebben we te maken met een “zwarte zwaan”, een gebeurtenis met grote impact op de markten die totaal onvoorspelbaar is.

   We kunnen wel overdrijving in de markt detecteren, maar meestal betekent dat er een kleine correctie kan volgen die niet de moeite zijn om uit te stappen. De afgelopen 5 jaar was er wel ieder jaar zo’n periode en een kleine correctie nadien. Wie dan uitstapt, moet vaak terug instappen aan hogere koersen. Zo verlies je rendement.

   Zwarte zwanen laten zich niet voorspellen. Maar beurscrashes in het algemeen ook niet.

   Like

  2. Als we het exacte tijdstip (zowel het dieptepunt als het hoogtepunt) konden bepalen, dan zaten we waarschijnlijk nu ergens op een zonnig eiland ver van alle Corona. Tot zover houden we ons bezig met onze blog…

   Like

 2. Kunnen jullie geen top 5 maken van dynamische fondsen zodat we maandelijks kunnen beginnen aankopen ?
  Ben hier al mee bezig geweest maar zie de bomen door het bos niet meer.

  Like

   1. Onlangs las ik in een artikel van jullie, of 1 van de comments, dat het misschien niet slecht was om alle fondsen uit jullie selecties nog eens tegen het licht te houden. En om te kijken of er ondertussen geen betere alternatieven zijn.
    Is dat iets wat we binnenkort mogen verwachten ?
    Kunnen we er dan van uitgaan dat de fondsen uit de Smart Dynamic in jullie lijstje blijven staan ? Of toch best nog even wachten met maandelijks beginnen kopen ?

    Like

   2. Onze screening blijkt vrij accuraat te werken. Wij houden de nieuwe cijfers tegen het licht. Ik vermoed dat het echter geen de totale ommekeer gaat zijn, maar eerder een aanvulling. Misschien kan je dan ook met maandelijkse stortingen geen echte fouten maken.

    Like

   3. Als je ziet dat een zorgvuldig opgebouwde fondsenportefeuille van ca 6 jaar in 1 week tijd zwaar op verlies kan staan dan stel je toch de vraag of het wel de moeite is om nog op lange termijn te beleggen

    Geliked door 1 persoon

   4. In je beleggingcarriere komen er misschien 3 of 4 momenten waarop het echt de moeite waard is om te gaan beleggen. De vorige keer was 2008, nu zit er opnieuw zo’n moment aan te komen.

    Indien je (hopelijk) een relatief defensieve portefeuille hebt opgebouwd, zoals we op onze website steeds hebben bepleit, dan kan je overwegen om op gespreide manier die meer dynamisch te maken en maximaal te profiteren van een herstel in de toekomst. Naarmate de volgende cyclus vordert, ga je terug meer defensief. Dat is de enige manier om opgebouwde winsten wat veilig te stelen.

    Geliked door 1 persoon

   5. Moeilijk om daar een concreet antwoord op te geven zonder de harde data te kunnen bekijken. Uitdrukkingen als een”zorgvuldig opgebouwde fondsenportefeuille” en “zwaar verlies” zijn zo moeilijk in te schatten.
    Voor sommige trackers is de huidige toestand nog zorgwekkender.
    Mijn eigen portefeuille haalt op dit moment nog steeds meer dan 3% op jaarbasis en ik zit klaar voor de volgende hausse. Ik bestudeer ook nog enkele bijstortingen.

    Geliked door 1 persoon

 3. Nog even over die dynamic wat ik toch serieus overweeg om mijn maandelijks plan(naast mijn huidige mixers) mee te starten.
  Ik las ergens dat veel van deze fondsen in dezelfde vijver vissen en uiteindelijk dus veel dezelfde aandelen in portefeuille hebben.
  Nu was mijn vraag wanneer ik deze portefeuille(fondsen) overneem ga ik dan niet teveel overlappingen hebben ?
  Dynamic portefeuille
  Mixfondsen
  Flossbach von Storch Multiple Opportunities
  Invesco Pan European High Income

  Aandelenfondsen
  Fidelity Global Consumer Industries
  Pictet Security
  Robeco Global Consumer Trends
  Threadneedle (Lux) American Smaller Companies(*)
  Threadneedle (Lux) Pan European Smaller Companies(*)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.