Coronacrisis: de cijfers

Hier vind je de cijfers van de fondsen in volle Coronacrisis:

Eerst tonen we jou wat dat kleine virusje zoal aangericht heeft in fondsenland:

Verliezers 2020 03 16

Aan de hand van deze lijst krijg je een idee welke de getroffen sectoren zijn: energie komt wel vaak voor. België spijtig genoeg ook.

Waarom die eerste twee zo’n klap kregen, is mij ook onduidelijk. Voor de publicatie van deze lijst heb ik, om zeker te zijn, eerst de cijfers nog eens gecontroleerd. Wel is het zo dat ik die twee fondsen regelmatig zie opduiken als ik een lijst maak van de best presterende…

Als er (vele) fondsen zijn met verliezen, dan zijn er natuurlijk ook een paar met winst.

Corona winnaars

 

Echter niet zo heel veel !

Voor je in allerijl een order ingeeft: ga eerst eens kijken welk mediaan rendement deze stijgende fondsen normaal halen.

Is een nieuw order dringend ?

Als men enkele uren geleden op radio en TV aangaf dat “einddatum” van de crisis, om nog niet te spreken over de verdere gevolgen, wel eens rond half mei 2020 zou kunnen gesitueerd worden, dan zou ik zeggen: “neem vooral je tijd”.

Als deze crisis en de overheidsmaatregelen zouden kunnen van kracht blijven tot half mei, zie jij dan een spoedig en vooral sterk herstel voor die datum mogelijk ?

Categorieën:

7 Comments

 1. Het laat me niet los. Zijn die fondsbeheerders eigenlijk wel hun (ons) geld waard ??
  Zo een vijf weken geleden bereikten de beurzen hoogtepunten en werd covid-19 (toen al in alle hevigheid in china) compleet genegeerd . Niet één is op het idee gekomen om op de verkoopknop te drukken. Allen volgen ze als lemmings de marktconsensus. En wij maar beheerskosten betalen aan die losers

  Like

  1. Wel straffe uitspraken !
   Maar laat je toch niet opmaken door diegenen die alleen schermen met lagere beheerskosten. Enkele van die iSharetrackers die ze zo promoten: Nasdaq: -29.06%; S&P500: -31.28%; Msci World: -31,83%? Eurostoxx: -36,17%; enz… (dit zijn niet de indexen, maar de iSharestrackers).
   Hetgeen jij vraagt (verkopen en later terugkopen) is niet te timen en alzo niet uit te voeren. Achteraf is alles duidelijk, maar wie wist dat dat virus zo’n pandemie zou veroorzaken.
   Ik weet zeker dat menig fondsbeheerder ondertussen de koopkansen benut om na de crisis snel aan het herstel te beginnen.
   Als je werkelijk allergisch bent voor volatiliteit, dan zijn fondsen of trackers geen spek voor jouw bek.

   Like

 2. Dat laatste woord “losers” is inderdaad wat te hard gekozen. Maar toch. Dit zijn dure profs die we betalen omdat we veronderstellen dat ze een betere opleiding,meer ervaring ,en daardoor ons geld veiliger en beter kunnen beheren. Dat is een vergissing van onze kant uit.
  Op vele blogs en websites van zogenaamde “amateurs”(met alle respect) las ik al maanden geleden(nog voor covid-19) artikels over overgewaardeerde beurzen en cash aanmaken,oproepen tot edelmetalen aankopen en ga zo maar door…..
  Ik weet het.We kunnen hier pagina’s vol over schrijven en discussies tot in het oneindige over voeren.
  Het enige wat ik hoop is dat zowel de fondsbeheerders (wat ik betwijfel) als wij,kleine beleggers , hier lessen uit trekken voor de toekomst !

  Like

  1. Zo’n evaluatie dien je altijd over een langere periode te bekijken.
   Op dit moment is jouw zienswijze misschien te begrijpen. MAAR…
   MijnPortefeuille signaleerde reeds rond april mei 2019 dat heel wat fondsen in overdrive waren. Stel dat jouw fondsbeheerder op dat moment in cash was gegaan: die had nogal wat commentaar moeten slikken dat hij/zij de beurshausse 2019 aan ’t missen was en dat jij heel wat winst mis liep. Nu lijkt dat evident (na de feiten is alles volkomen duidelijk…) maar toen was dat helemaal niet evident. De commentaren en het ongeloof dat wij overal moesten aanhoren !
   Bovendien hebben heel wat fondsen een strikt reglement waaraan die fondsbeheerder zich moet houden: sommige mogen niet meer dan x% in cash gaan of moeten minstens y% belegd hebben. Je zou eens wat horen en zien, moest die zich daar niks van aantrekken en op dat moment de zaak verkeerd inschatten. Je kreeg Arco-toestanden.
   Maar ik blijf er bij: als je in fondsen en trackers belegt, dan moet je er de volatiliteit bijnemen. Hoe dikwijls heb je ons al zien waarschuwen dat je ook met het risico rekening dient te houden. En hoevelen zijn dat vorig jaar vergeten te doen ?
   Eén van die helden op een ander forum schrijft nu letterlijk “dat je niet alles moet geloven wat er geschreven wordt”. Vorig jaar was hij nochtans de grote goeroe.

   Like

 3. Geachte Hr M. Person
  Bedankt voor al deze info zodat ik, en ook anderen de evolutie en de impact van dit onverwachte gebeuren objectiever kunnen meeopvolgen.

  En .. er komen wel andere tijden !
  Boudewijn de Groot

  Met hartelijke groet in deze voor velen wel heel moeilijke tijden .
  Bob

  Like

 4. Laat dat vooral duidelijk zijn. Over ” mijn portefeuille” en jullie werk heb ik enorm veel respect en niks dan lof !! Ik zag hier ook al maanden rode verkeerslichten.Wat sommige fondsbeheerders te weinig of totaal niet zagen en dat is spijtig voor hun klanten . Maar ik begrijp ook uw argumenten die hen voor een stukje verdedigd. Maar ge zult maar met wat spaargeld in een fonds met -70% zitten

  Like

  1. Wel voor die beleggers met -70% heb ik 2 bemerkingen:
   1° Geen van beide fondsen heeft een distributie-akkoord voor BE: kom alzo niet klagen en beweren dat je een amateur/beginner bent.
   2° Als je op -70% staat, dan heb je onze GOGIscore niet gevolgd. Wie zijn … verbrandt, moet op de blaren zitten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.