Keytrade Keyplan – analyse van de nieuwe fondsen (deel 2)

Onlangs vernieuwde Keytrade de fondsenselectie van haar Keyplan. Welke fondsen moet je nu kiezen? We leggen de nieuwe fondsen onder de loep, in een poging om het kaf van het koren te scheiden.

In deel 1 van dit artikel kan je onze methodiek en manier van beoordelen terugvinden. Lees dat artikel eerst indien je dat nog niet gedaan hebt. De volledige cijfers vind je hier.

Regio fondsen

Regio fondsen beperken zich tot beleggingen van een geografische regio. Hoe kleiner die regio, hoe meer de fondsbeheerder beperkt is in zijn doen en laten. Als die regio te klein wordt, dan kan de beheerder geen kant op als het verkeerd gaat met die regio. We zijn daarom bijvoorbeeld geen voorstander van fondsen die slecht in één land beleggen, maar gelukkig komen er in de lijst met nieuwe fondsen geen zo’n fondsen voor.

Als belegger in regiofondsen draag je zelf een grote verantwoordelijkheid. Het is jouw beslissing om te beleggen in een bepaalde regio. Je moet ook zelf uitmaken welk percentage zo’n regio in je portefeuille inneemt. Dergelijke beslissingen moet je weloverwogen nemen, wat betekent dat je erg goed op de hoogte moet zijn (en blijven) van de economische ontwikkelingen. Daarom zijn regiofondsen enkel aangewezen voor gevorderde beleggers die daar veel tijd willen in steken.

Aandelen Europa

Fonds uitgever MP Qbis RISK
Paneuro Struct Equit (Invesco) K € INVESCO 13 86
Eur Strat Growth JPM D € JP MORGAN 12 93
Eur Sustainable Eq P (PIF) K € PICTET FUNDS 9 88

Hoewel men meestal beweert dat sustainable fondsen het niet noodzakelijk slechter doen dan de gewone tegenhangers, is dit helaas niet het geval voor het fonds van Pictet.

Aandelen USA

Fonds uitgever MP Qbis RISK
FT US Opport Frankl D € FRANKLIN 13 104
US Larger Cies D K€ ROBECO 13 100
US L. Cap Eq DH Robeco K € ROBECO 8 90

Indien we de USA en Europa fondsen vergelijken, dan valt één ding direct op: de RISK is een stuk hoger. Ongetwijfeld is dit een groot stuk te verklaren door het wisselkoersrisico tussen de EUR en USD. Wie belegt in de USA loopt dus flink meer risico, maar wordt daar ook voor vergoed. De rendementen zijn in het afgelopen decennium een flink stuk hoger geweest. Daarom is de MP Qbis van deze fondsen zeker niet slechter dan die van Europa. Wat de toekomst brengt, weten we uiteraard niet.

Het laatste fonds staat in het rood, dit fonds is gehedged naar de euro en dekt dus het wisselkoersrisico af. Je ziet dit in de lagere RISK. Het afdekken van dit risico weegt echter sterk op de prestaties van dit fonds. In het algemeen raden we het beleggen in hedged varianten van fondsen af, en dit fonds bewijst dit opnieuw.

Aandelen Emerging Markets

Fonds uitgever MP Qbis RISK
Euro Mkts (BGF) K € BLACKROCK 7 121
Emerg Mkts (Robeco) K € ROBECO 4 113
Em  Asia  SISF K € SCHRODERS ISF 10 101

De RISK van de EM fondsen ligt erg hoog. De belegger wordt echter niet speciaal vergoed voor dat hoge risico. De MP Qbis van deze fondsen is dan ook zwak tot ronduit erbarmelijk.

Voor 2008 waren EM fondsen de manier om snel rijk te worden. Maar het afgelopen decennium was dat helemaal niet het geval. Deze fondsen zijn dan ook enkel aan te bevelen voor zeer ervaren beleggers.

Wie in wereldwijde fondsen belegt (zie deel 1 van deze reeks) heeft meestal reeds voldoende EM in zijn portefeuille en dan is er geen noodzaak om er nog zelf aan toe te voegen.

Sectorfondsen

Sectorfondsen beperken zich tot beleggingen in een bepaalde sector. Hoe meer die sector op een niche gaat lijken, hoe meer de fondsbeheerder beperkt is in zijn doen en laten. Ook hier kan de fondsbeheerder vaak onvoldoende uitwijken als het verkeerd loopt met die sector. We lopen daarom niet warm van de meeste sectorfondsen.

Fonds uitgever MP Qbis RISK
Sust Energy BGF K € BLACKROCK 7 103
Commodities (Carmignac) K € CARMIGNAC -1 142
Gl Consumer Trends (Robeco) K € ROBECO 18 85
Gl Climate Change SISF K € SCHRODERS ISF 10 105

Slechts één fonds in het groen: Robeco Global Consumer Trends, met een zeer hoge MP Qbis. Het is dan ook geen toeval dat dit fonds in onze Smart Dynamic portefeuille voorkomt.

Ook hier scoren de sustainable/climate fondsen zwak tot zeer zwak. Zeer veel risico, weinig rendement. Hoewel het erg trendy is om in zo’n fondsen te investeren (schuldgevoelens afkopen na de toespraak van Greta, nietwaar?), doe je dat beter niet met deze fondsen.

Ten slotte één fonds in het paars: Carmignac Commodities. Ik wist niet dat de MP Qbis negatieve waarden kon aannemen, maar blijkbaar dus wel. Ik heb er geen woorden voor …

En wat met de obligatiefondsen?

Met behulp van de screening methode beoordelen we fondsen op basis van regelmaat in prestaties uit het verleden. Na meer dan 10 jaar repressie door de centrale banken, zijn de obligatiemarkten echter totaal ontregeld. De prestaties uit het verleden zijn voor obligatiefondsen dus irrelevant voor de toekomst.

Beleggen in pure obligatiefondsen is dan misschien niet meer aangewezen wegens lage rendementen en hoge risico’s. Als defensief deel van je portefeuille kan je dan eventueel cash overwegen? Maar dat is een onderwerp op zich.

Welke fondsen selecteren uit het aanbod?

Bekijken we nu de tabellen uit deel 1 en 2 tesamen, dan is de conclusie duidelijk. De mixfondsen en wereldwijde aandelenfondsen bieden een lager risico én een betere verhouding tussen risico en rendement dan regio- en sectorfondsen. Denken we in termen van prijs/performantie dan zijn dat dus betere fondsen.

Bij vele beleggers kriebelt het echter om een portefeuille samen te stellen uit regio- en sectorfondsen. Dat is natuurlijk ook erg interessante materie, vooral als je er een hobby van maakt. Toch lijkt het beter om dat voor heel beperkte bedragen te doen, en het grootste deel van je kapitaal in mixfondsen en wereldwijde fondsen te investeren.

Slot

Hopelijk slagen jullie er in om met deze gids een betere selectie te maken dan de 4 standaard formules van het Keyplan. De “a la carte” formule bevat alvast een voldoende ruim aanbod aan kwalitatieve fondsen om dat mogelijk te maken.

Weet wel dat onze cijfers slechts een vertrekpunt zijn. Je moet nog steeds je eigen huiswerk maken en de individuele fondsen goed bestuderen vooraleer je er in belegt.

Laat hieronder maar eens weten wat je er van maakt.

© Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

 

10 Comments

 1. Job well done! In 2 artikels een goede en verstaanbare samenvatting gemaakt.
  Ik heb destijds nog voor de MP-selecties (of MK selecties) bij MD bestonden een à la carte KT Plan samengesteld (obv de Smart Flex/Mix).

  Wat regionale fondsen betreft: ik heb er 2 maar beide maken een klein/bescheiden deeltje uit, zodat uitschuivers naar beneden beperkt of niet voelbaar zijn. Rijk worden doe je er idd niet van. Toch één MEA-fonds blijft ’t goed doen. Het andere, een frontier-market fonds, bengelt rond de nul of er iets onder. Maar, dit terzijde.

  Nogmaals: prachtige uiteenzetting!

  Like

 2. Ik heb de Mixer portefeuille al bij MD en heb al enkele jaren de gedurfde portefeuille bij Keytrade.
  Kan er dan “a l carte” bij Keytrade nog iets beter gemaakt worden dan de standaard portefeuilles die zij zelf voorzien ?

  Like

 3. Misschien nog iets anders, het “gedurfde plan” bij Keytrade heb ik nu 4 jaar. Kan ik al deze posities sluiten zonder kosten en in iets minder risicovol verder beleggen via “a la carte” ?

  Like

  1. Momenteel kan je deze posities niet afsluiten zonder kosten ad 9.95€ per fonds in uw plan.
   Dit kan wel na het einde van het vijfde contractjaar.
   Je kan wel het contract ‘on hold’ zetten, zodat je de volgende periode geen extra stortingen hoeft te doen in een plan waar je momenteel twijfels over hebt.

   Like

 4. Heb intussen het “gedurfde plan” omgezet naar een zelf samengesteld plan.
  Meeste verkopen waren zonder de €9,95 kost, toch zaten er enkele tussen met €25 en zelfs €30 kosten.

  Like

  1. Ik was van de veronderstelling dat het aanpassen/bijsturen van een bestaand keyplan geen kosten met zich meebrengt? Je vermeld zonder kost van 9,95€ dus dit lijkt me correct. Alleen vraag ik me af vanwaar die 25€ en 30€ kost komt?

   Extra vraag:
   Een bestaand keyplan -5j van 10 fondsen kan toch perfect worden geherbalanceerd naar bv. 8 fondsen zonder kosten: 2 fondsen worden verkocht en de waarde van deze fondsen wordt de maand er op automatisch opnieuw verdeeld volgende de verdeelsleutel over de resterende 8 fondsen. Correct?

   Like

   1. Wij werken niet bij Keytrade en zouden het alzo ook moeten gaan vragen.
    Een mailtje sturen naar Keytrade zou je aan het antwoord kunnen helpen. Of misschien je afrekening eens goed nalezen, zou misschien al veel duidelijkheid kunnen geven.
    Maar…, onze lezers zouden het ook graag weten om zo nutteloze kosten te vermijden.

    Like

 5. Als je herbalanceert (bv. van 10 naar 8 fondsen), dan is dat zonder kosten (wel taksen !).
  Geen idee wat die 25 en 30 euro zijn, want die hoor ik meer opduiken. Misschien Reynderstaks ?

  Like

 6. Misschien eens vermelden over welke isins het gaat.
  zou misschien een licht kunnen werpen.
  Ook al gelezen dat keytrade kosten in rekening brengt voor fondsen die in de tax calculator thuis horen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.