ARK Innovation van Cathie Wood

Alhoewel zowat iedereen zijn gal al gespuwd heeft over Cathie Wood, blijft haar fonds almaar opduiken als ik de fondsen in mijn database selecteer op topprestaties.

Nu ook weer en dan kriebelt het bij mij om daar iets over te schrijven.

Als je hieronder het stukje gaat herlezen dat ik in juli 2022 publiceerde dan ga je daar zien dat onze GOGI Invers een SPREAD toonde op dat moment. Als je toen een order had ingediend dan had je op 01 01 2024 een meerwaarde van net geen 20% (19,97% om juist te zijn).

Als je niet op het eerste signaal reageerde, maar rustig uitkeek naar het moment dat de stijging weer werd ingezet (rond 01 01 2023) dan had je tijdens 2023 een meerwaarde van 61,84%. Als je fondsen EN trackers rangschikt volgens hun prestatie in 2023 dan zou het best kunnen dat Mevr Wood de rangschikking aanvoert. Doe het haar maar na of zwijg anders in alle stilte.

Daarmee worden 2 stellingen bevestigd:

1 Onze GOGI doet wat hij moet doen. Ik wist dat al lang.

2 Wijlen Charlie Munger had gelijk toen hij proclameerde dat je soms meer geld kon verdienen door rustig aan de zijkant af te wachten en op het goede moment aan te kopen. Ik lach altijd in mijn vuistje als ik “experten” met veel blabla en getoeter hoor zeggen dat markttiming onmogelijk of nutteloos is.

Zeker nu NIET instappen want onze GOGI toont met nadruk een STOP.

En ik vernam uit goede bron dat men er hard aan werkt om voor dit fonds in BE een distributie-akkoord te bekomen.

       . . . . . . . . . . . . . o o o . . . . . . . . . . . .

Stukje geschreven op 18 juli 2022..

Vorig jaar in oktober (hieronder) schreef ik al dat je over de ARK-fondsen nog wel ging horen. Ook dat ze erg volatiel waren en dat er heel wat fans waren en ook heel wat criticasters. Vooral die laatsten triomfeerden toen de ARK-fondsen klappen kregen tijdens de voorbije maanden want hoge bomen vangen heel veel wind: “ze kan het niet” , “haar systeem deugt niet”, “mij niet gezien”….

Tijdens dit weekend ben ik begonnen met de update van mijn databestand (elke halve maand zoals je weet) en wat zien we nu als ik de behaalde rendementen rangschik: bij de 20 best presterende fondsen van de laatste maand zitten er 3 (drie!) van Cathie Wood.

Meer dan 30% winst op één maand is iets waar velen van dromen. Maar let op want ik wil nogmaals de aandacht vestigen op de volatiliteit. Ik moet eerlijkheidshalve voor de volledigheid ook melden dat ik momenteel nog maar een goede 300 NIW’s heb kunnen noteren omdat de andere nog niet gepubliceerd zijn. Maar het zou al moeten lukken dat er nog iemand beter doet. Voor de fans van de trackers: van de zowat 40 die ik opvolg, wel die heb ik al allemaal en er staat er maar eentje tussen.

Ook was er iemand die vorige week schreef dat de fondsen van Morgan Stanley over hun hoogtepunt heen waren… of misschien toch niet ? Ze kunnen je van alles wijsmaken en ons systeem afbreken tot op de grond. Maar als een fonds bij ons in de top terecht komt naar aanleiding van zijn hoog mediaan rendement, dan blijft dat wonder boven wonder en tot spijt van de velen die ons benijden, ook meestal hoog presteren. En nu krijg je nog één van onze tools:

Om te laten zien dat ons systeem (de GOGIgraf !) bij de zaak is.

Hier kan je zien dat de omslag getoond wordt maar of de hausse doorgaat weet niemand. Wel kon je vaststellen dat je op een dieptepunt kon kopen en dat is altijd een goed signaal voor beleggers.

Ik moet toegeven dat ik niet ingestapt ben. Gezien mijn leeftijd is die volatiliteit teveel van het goede.

– – – o o o – – –

Artikel gepubliceerd in oktober 2021:

Nog nooit gehoord van de ARK-fondsen of van Cathie Wood ? Dan zal dat eerstdaags wel veranderen.

Cathie Wood is fondsmananger van ARK Innovation (US00214Q1040) dat, volgens haar, belegt in ondernemingen die er in de toekomst gaan toe doen. Ik vind namen als Tesla, Twitter, Coinbase en Teladoc om er maar enkele te noemen.

Door haar prestaties heeft ze een massa fans, maar ook een massa critici. De fans stoppen miljoenen in haar fonds, de critici gaan zelfs speculeren op zware verliezen. Inderdaad hoge bomen vangen altijd heel veel wind.

De aanbieders van fondsen hebben dat ook opgemerkt en willen daar ook hun graantje van meepikken. Zo gaat de Saxo Bank eerstdaags een webinar organiseren met deze fondsmanager en de laatste dagen vind je ook haar naam regelmatig terug in de kranten. Momenteel was het een probleem om in te tekenen op dit fonds, maar ik vermoed dat dat alzo spoedig gaat veranderen. Ik heb de cijfers van dit fonds al een tijdje in mijn databestand.

De grafiek hiernaast geeft de evolutie van de NIW-waarden in percentage. Als je weet dat de mediaan van de laatste 120 berekeningen van de jaarlijkse rendementen (laatste 5 jaar; hieronder een deel van die lijst van ARKK) van MSCI World (IWDA) 9,5% is, van Nasdaq (SXRV) 25,1% en van ARK Innovation 41,2% en je kent de kracht van de samengestelde intrest, dan begrijp je dat dit verschil enorm is.

Wat zeggen die cijfers nu als ik dieper graaf ?

Ik start met de prestaties:

Dit is een detail uit mijn bestand en hier kan je de jaarresultaten (DTD) vinden van de laatste maanden. Als je op 1/09/2019 eenheden aankocht, dan kan je zien dat jouw inleg op 1/09/2020 gewoon verdubbeld was op een jaar tijd.

Als je een aankoop hebt gedaan op 16/03/2020 (na de Coronadip) dan is je beginkapitaal drie maal groter geworden. Ik moet je niet uitleggen dat er heel wat beleggers dan interesse beginnen te krijgen. Terwijl die anderen stellen dat dat niet kan blijven duren…

Die laatsten voelen zich gesterkt door het feit dat de jaarrendementen kleiner worden want er is niets of niemand die heel de tijd “in overdrive” kan blijven presteren. Mijn cijfers geven die daling perfect weer.

Zoek je naar de vraagtekens dan krijg je die hiernaast. De laatste halve maand ging het fonds bijna 5% achteruit; de laatste drie maanden zelfs bijna 12%. Geen probleem als je inleg verdriedubbeld is; wel een probleem als je later bent ingestapt.

Als je het aan Cathie vraagt, dan ga je uiteraard overtuigd geraken dat er geen probleem is. Ik vermoed dat dat dik in de verf zal gezet worden in dat webinar. De critici liggen natuurlijk op vinkenslag en zij stellen…

Wat zeggen mijn cijfers nog ?

Daarvoor heb ik mijn screeningcijfers genomen en naast het ARK-fonds enkele andere gekende fondsen geplaatst: misschien toch te beoordelen met een korreltje zout want ik heb voor dit fonds maar 143 berekeningen kunnen maken, terwijl de anderen er veel meer (zie kolom NBR1 ’10) hebben.

Een mediaan rendement van 33% betekent dat je inleg elke drie jaar meer dan verdubbelt.

Maar:

Dat het fonds van Cathie Wood erg volatiel is, hadden we al gezien bij de korte termijnprestaties hierboven rechts. Naast de behoorlijk impressionante prestaties valt echter vooral het Risk-cijfer op: 199 is waarschijnlijk het hoogste cijfer in heel mijn bestand. Vergelijk het maar met de RISK-factor van een aantal andere, gekende fondsen. Als je wil weten wat al die codes betekenen en hoe ik die bereken, dan kan je dat hier vinden.

Niet te doen voor defensieve beleggers die niet houden van grote schommelingen.

Ook bij de Covid-dip is een daling van 40% erg veel. Voor een aantal beleggers echt te veel. Zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb… SXRV liet toen maar 29% liggen en de IWDA slechts 32% en dat is voor velen al veel en veel te veel.

Ga ik instappen na die webinar van Saxo ?

Om dat te bepalen gebruik ik de GOGIgraf:

Voorlopig blijf ik aan de kant.

Maar het kan zijn dat jij een ander idee hebt, of nog meer vragen ?

Categorieën:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.