Gemiddeld de beste

Als ik je zou aanbieden om het fonds te tippen dat gemiddeld het beste resultaat levert, dan denk ik dat vele beleggers heel tevreden zouden zijn met mijn aanbod.

Ik schrijf tippen want ik verkoop geen fondsen en je kan die via mij ook niet bekomen. Echter, een tip van iemand die wel fondsen of trackers aanbiedt of verkoopt, zou ik met een stevige korrel zout nemen.

Even doordenken:

Ik bereken het mediaan rendement door op een langere termijn juist dat gemiddelde te gaan berekenen.

Nu de test:

Ik heb 3 erg bekende fondsen uitgeselecteerd om dat aan te tonen:

a) Flossbach von Storch Multi Opportunities III met Isincode LU1716946634: een fonds dat door sommigen de hemel wordt ingeprezen en waar dikwijls aangehaald wordt dat het een voordeel is dat het ook in goud belegt.

b) i Shares Core MSCI World met Isincode IE00L5Y983 of ticker IWDA: een fonds (een tracker) dat de MSCI WORLD index volgt en door een massa “experten” genoemd wordt als een fonds waar men niet omheen kan. Een “must have”.

c) i Shares Nasdaq 100 met Isincode IE00B53SZB19 of ticker SXRV: een fonds (een tracker) dat de NASDAQ-index schaduwt. De Nasdaq wordt vernoemd als te volatiel omdat het heel wat technologie-aandelen bevat. Men verwijst dan onmiddellijk naar de dotcom-crisis in 2000 om maar aan te duiden dat het te gevaarlijk is.

Voor mijn eigen selectie is een van de voornaamste selectiecriteria mijn mediaan rendement.

Fonds a heeft sinds zijn start een mediaan rendement van 5%. Als ik het mediaan rendement van de laatste 5 jaar (MEDL120) opzoek dan krijg ik ook 5%. Een erg stabiel rendement;

Fonds b haalt als mediaan rendement 11% en tijdens de laatste 5 jaar slechts 8%. Het verliest wat van zijn pluimen of laat ons stellen dat de wereldeconomie zwakker is gaan presteren.

Fonds c haalt als mediaan rendement 19% en tijdens de laatste 5 jaar zelfs 22%

Zetten we de aangroei van deze 3 fondsen nu om in een grafiek dan krijgen we dit:

Ik moet daar nog 1 belangrijk element aan toevoegen:

Rendement en volatiliteit zijn aan elkaar verbonden: als je alzo kiest voor de hoogste rendementen dan is het instapmoment van cruciaal belang. Laat de verkopers maar vertellen (en misschien zelf geloven) dat je het goede instapmoment niet kan bepalen: onze GOGI weet wel beter.

Omdat ik de GOGI gebruik, is de volatiliteit voor mij van ondergeschikt belang. Immers, als je de volatiliteit gaat beperken, dan krijg je als gevolg dat jouw combinatie ook minder snel stijgt na een daling of een crash: kijk maar eens naar de laatste evolutie van die NASDAQ-tracker. Die stijging die je daar ziet, zegt alles.

Advokaat van de duivel:

Critikasters zouden kunnen opwerpen dat als je cijfers van vandaag gebruikt dat het dan nogal logisch is dat een fonds met het beste cijfer ook het beste resultaat toont.

Daarom ben ik dat mediaan rendement ook eens gaan terugzoeken “in tempore non suspecto”,zijnde op 1 januari 2020. Dan krijg je voor Flossbach 8%, voor MSCI World 12% en voor NASDAQ 18.

Nogmaals een bewijs dat die mediaan een keihard signaal is.

Zijn dit nu de allerbesten ?

Ik heb ze gekozen omdat ze vrij bekend zijn en bewust beperkt tot 3 voorbeelden. Zo zie je door het bos de bomen nog.

In mijn screening vind ik momenteel 3 fondsen met een mediaan hoger dan 20% en in totaal 33 fondsen of trackers met een mediaan van 15% of meer. Keuze genoeg. Let op: voor de meeste is het instapmomentum wel voorbij en ze krijgen een STOP.

Ik vind deze methode accurater dan proberen de toekomst te voorspellen in al die verkoopspraatjes die elke dag passeren. Ze zien veel potentieel weet je wel…

Categorieën: Tags:

4 Comments

  1. Dag Marc,
    Bedankt voor deze wederom heldere analyse.
    Is dit niet het bewijs dat de flossbach geen plaats meer heeft in de MP dynamic, waarvan hij deel uitmaakt?
    Uw cijfers lijken dit te bevestigen. Tijd om deze portefeuille te herevalueren en de ‘zwakkere’ schakels te vervangen door ‘sterkere’?
    Groeten!

    Like

  2. Het instapmoment is uiteraard heel belangrijk.
    Maar er bestaan niet enkel beginnende instappers.
    Stel je hebt de afgelopen decennia een vermogen opgebouwd van 500K tot eind 2021.
    Dan zou je met die 2 ETF’s eind 2022 nog 400K overhouden (momentopname).
    Diegene die maar 10K skin in the game hebben, kunnen hard roepen, zij zien hun vermogen in absolute cijfers maar met 2K verminderen.
    Het stabiliseren van het opgebouwde vermogen door de jaren heen is ook belangrijk.

    Like

    1. Ik weet dat “verliezen” psychologisch veel harder aankomt, dan winnen. Echter, op het moment dat je je portefeuille minder volatiel maakt door obligaties toe te voegen, ga je na een daling of een crash heel wat langer moeten wachten tot die daling verteerd is. Uiteindelijk gaat je rendement behoorlijk minder zijn. Daarom is het erg belangrijk om een buffer te voorzien waarmee je die “slechte” periode kan overbruggen. In zowat 2/3 van de tijd stijgen de beurzen zodat je op langere termijn altijd wint met goed presterende fondsen.
      Voor diegenen die al een portefeuille hebben, raad ik aan om uiteraard niet alles te gaan verkopen en opnieuw te starten. Begin met de fondsen te verwijderen die niets of het minst opbrengen en koop met die sommen op het juiste moment de juiste fondsen of trackers.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.