De screening is een oneindige bron van informatie maar misschien ontbreekt het je aan inspiratie om er iets mee aan te vangen. Via dit artikel probeer ik te demonstreren dat dit nochtans niet moeilijk is.
Waar zit de meerwaarde in fondsen?
Sommige mensen claimen dat fondsen een overbodig iets zijn en dat je met enkele trackers of ETF’s veel betere prestaties kan halen.
Als je enkel en alleen naar pure rendementen gaat kijken, dan hebben die mensen vaak gelijk. Vooral als je naar aandelenfondsen gaat kijken, is het erg moeilijk om pakweg de MSCI World index te verslaan.
De meerwaarde van fondsen zit in andere eigenschappen. Stel bijvoorbeeld dat je graag hebt dat je beleggingen regelmatig presteren. Misschien zoek je niet de hoogst mogelijke rendementen, maar wil je niet dat het fonds goede periodes afwisselt met erg slechte periodes. Je ziet dus graag een regelmatige groei, ook als de marktomstandigheden veranderen. En dat is iets dat ETF’s je nooit zullen kunnen bieden.
Regelmatig presterende fondsen
In de screening hebben we twee interessante parameters: de MED1 geeft de prestaties aan van de gemiddelde belegger die in dat fonds belegt. MED1 is een berekening over lange termijn.
MED1L120 is de korte termijn variant, die enkel de prestaties over de voorbije 5 jaar beschouwt.
We merken in de screening dat bij veel fondsen de MED1L120 gedaald is t.o.v. de MED1. Fondsen waarbij dit minder of niet het geval is, zijn wel interessant. Ze presteren immers regelmatiger dan andere fondsen en slagen er in om hun rendementen op peil te houden.
Hoe maak ik de selectie?
Met filters en sorteren in Excel kan ik perfect deze fondsen vinden. Als je niet weet hoe dat moet, dan vind je prima handleidingen op het internet.
Eerst en vooral filter ik op NBR1 >275. Dit wil zeggen dat we enkel kijken naar fondsen die al lang genoeg bestaan om vergelijkbare resultaten op te leveren. Te jonge fondsen leveren een vertekend beeld op.
Vervolgens maak ik een nieuwe kolom waarbij met een formule waarbij ik de MED1L120 aftrek van MED1. We sorteren de Excel volgens oplopende waarden van de nieuwe kolom.
Ergens halfweg het rekenblad dat je nu de fondsen vinden waarvan de MED1 en MED1L120 niet sterk verschillen en het verschil dicht bij nul ligt. Laat ons zeggen dat dit maximaal 1 procentpunt mag bedragen.
Om de lijst verder in de korten, zet ik een extra filter op MED1 >4%. Fondsen die geen 4% presteren interesseren ons niet.
De mixfondsen die regelmatig presteren
Omdat de lijst nog altijd erg lang is, heb ik bijkomend gefilterd op mixfondsen om een voorbeeld te tonen. Maar je kan de oefening uiteraard zelf doen met andere soorten fondsen.
Dit is de selectie die voldoet aan alle bovenstaande filters:

Een oude bekende is Blackrock Global Allocation, een fonds dat al sinds dag één in onze selecties staat. Dit fonds blijf dus uitblinken door zijn regelmaat.
Misschien kunnen de overige fondsen een inspiratie vormen om de Smart Mix of Smart Flex terug wat aan te vullen met extra fondsen? Het is het bestuderen waard. Geef gerust commentaren welke fondsen je wel wat lijken. Een goede verkrijgbaarheid is daarbij een belangrijke factor.
Overigens, indien je de filter omdraait van minimaal 4% rendement, dan krijg je volgend lijstje:

Dit zijn dus mixfondsen die erg regelmatig doch slecht presteren. Je zal ze maar in portefeuille hebben.
En omdat ik het niet kon laten, heb ik toch eens gekeken naar aandelenfondsen die op dezelfde manier erg regelmatig slecht presteren:

Blackrock World Gold is ook een oude bekende, maar niet in de positieve zin. Beleggen in goudmijnfondsen is op de lange termijn enkel een verlieslatende zaak.
Wordt vervolgd
De lijst met het verschil tussen MED1 en MED1L120 levert nog andere interessante mogelijkheden op. Maar dat is voor de volgende keer …
Hartelijk dank voor dit mooie artikel Robokat.
Ik heb een vraag hierbij. Wanneer ik het analistenrapport van “BlackRock Global Funds – Global Allocation Fund A2” op Morningstar bekijk openen ze gelijk met een degradering van deze A2 variant van zilver naar neutraal (ten opzichte van I2). Hun reden is de kost. Ik heb een beetje de indruk dat de meerwaarde van het fonds niet opweegt tegen de kost van de huis-tuin-en-keuken variant.
De vraag die ik hierbij heb: is het mogelijk dezelfde meerwaarde (een stuk efficiënter) te behalen door het aanpassen van de allocaties in de portefeuille? Bv eventueel gewoon door minder volatiele assets te kopen voor iemand die minder volatiliteit wil?
Dank u,
Wim
LikeLike
Dit is een ander verhaal dan gewoon volatiliteit. Het gaat er over of een fonds zich kan aanpassen bij gewijzigde marktomstandigheden en zijn prestaties altijd goed houden. Tegenover fondsen waar je misschien 5 jaar goede prestaties krijgt en dan 5 jaar zwakke prestaties omdat ze onvoldoende op de markt inspelen.
Heel veel fondsen drijven gewoon mee met de markten en bieden op dat vlak weinig meerwaarde.
LikeLike
Dank u Robokat, inderdaad, bij mij gaat het over volatiliteit en lange termijn rendement.
LikeLike
Beste Carl,
Dit is een heel verhelderend artikel.
Hartelijk dank
LikeLike
Onder de rubriek “Fondsen die regelmatig presteren” (eerste tabel). Betekent dit dan dat je zomaar gelijk wanneer kunt instappen?
LikeLike
Fondsen die op lange termijn regelmatig presteren kunnen op korte termijn wel nog altijd volatiel zijn. Op dat vlak moet je dus goed kijken wat de RISK van een fonds is.
LikeLike
Beste Carl,
Ik doe step by step uw filterprocedure ..
En dan kom ik niet verder .. WANT
U schrijft in dit artikel ….. “Omdat de lijst nog altijd erg lang is, heb ik bijkomend gefilterd op mixfondsen om een voorbeeld te tonen. ”
VRAAG :
Hoe herken je in de gedownloade Excell lijst of een fonds een MIXFONDS is of niet ?
Bedankt voor je reactie
Bob
LikeLike
De kolom “soort” en “special” geven het soort fonds aan.
LikeLike