Overdrive of overdrive

Van de fondsmanagers hoor ik vrij regelmatig dat ze enkel aandelen kopen als de potentiële meerwaarde de prijs rechtvaardigt. Bij de spaarders/beleggers zijn er velen die fondsen en aandelen kopen met de ogen toe. Ze worden bij die beslissing geholpen door verkopers die enkel kijken naar hun productiecijfers en behaalde commissielonen en stellen dat het momentum niet kan bepaald worden of niet relevant is.

Ben dan verbaasd als je merkt dat vele beleggingsportefeuilles erg povere resultaten neerzetten ?

Als de spaarder/belegger als eens een grafiek bekijkt, dan is dat meestal een soortgelijke:

Op zo’n grafiek kan je zelfs nog niet eens zien welke resultaten zo’n fonds neerzet (of je moet gaan rekenen). De fondsen in de aanbieding hebben meestal net een glansperiode achter de rug. Heeft men je ooit al eens een fonds aangeraden dat net voor die aanbieding een fikse correctie had laten optekenen ?

Aan de hand van zulke grafieken fondsen gaan vergelijken, is quasi onmogelijk omdat de grafieken meestal allemaal een andere schaal hebben. dat een fonds de bovenste waarde bereikt, wil alzo niet betekenen dat het een topprestatie levert.

Natuurlijk doen wij dat anders:

Wij berekenen twee maal per maand de geleverde prestatie (het jaarresultaat DTD) en maken onze grafieken op basis van die reeks resultaten. Sommigen hebben dat niet onmiddellijk door en komen ons dan vertellen dat onze grafiek niet die is van fonds XYZ. De lijn met de opeenvolgende jaarprestaties krijgt meestal als naam de naam van het fonds mee. Verder heb je nog de mediaan L120, de BEAR en de BULL (uitleg over die aanduidingen hier):

Het is onmogelijk om van zo’n 900 fondsen de grafieken te publiceren. Toch zijn de hier getoonde fondsen niet specifiek gekozen om te tonen wat ik wou dat ze toonden. Ze werden zo “at random” opgemaakt via een bestand van fondsen die ik om de een of andere reden volg.

DWS Concept Kaldemorgen

Aan de hand van de MEDL120 krijg je een duidelijk zicht op de trend van de prestaties: gaat dat in dalende lijn, misschien een erg stabiele prestatie of gaat het in stijgende lijn? Ook kan je aan de hand van deze parameter goed zien wat je van een fonds zoal mag verwachten.

Hier klaarblijkelijk een rendement van iets minder dan 5% per jaar.

De lijn met de vermelding GOGI P is eigenlijk onze BEARL120 of in mensentaal: 10% van onze berekende resultaten komt nog lager uit. Op zo’n momenten zit je duidelijk op een dieptepunt.

Op deze grafiek kan je vaststellen dat het fonds in overdrive presteert. Het levert momenteel bij de hoogste resultaten over heel de periode. Volhouden zal het dat waarschijnlijk niet kunnen en zo duidt het aan dat een “terugval” van het rendement veel kans heeft. Logisch dat onze GOGIscore een STOP geeft want het fonds presteert boven zijn gemiddelde en kan dat waarschijnlijk niet volhouden.

DNCA Eurose

Een mooi voorbeeld dat zou passen in het artikel van mijn collega waar hij spreekt over de huidige problemen van de mixfondsen. Alhoewel me MED1L120 naar een dieptepunt gezakt is, is het fonds duidelijk in overdrive op dit moment. Ik zou voorlopig niet instappen want ook hier is de GOGIscore een duidelijke STOP.

Gaat dit fonds zich kunnen herstellen of gaan we een periode van zeer lage rendementen tegemoet ?

First Eagle AE van Amundi:

Nog een fonds dat op dit moment uitzonderlijk (?) hoge prestaties laat optekenen.

Dat terwijl het langjarig gemiddelde flirt met de 0-lijn.

Misschien een fonds om in portefeuille te hebben maar met vele vraagtekens om nu (bij) te kopen…

iShares MSCI World

Vermits trackers ook fondsen zijn, zitten die mee in ons bestand.

Terwijl we gewoon waren aan rendementen met twee cijfers, moeten we vaststellen dat dit nu een stuk minder is.

Uiteraard duidt het behaalde jaarrendement op een overdrive.

Regelmatig lees ik op andere fora dat men verliezen oploopt als men “wacht op dieptepunten”. De grafiek toont uiteindelijk dat die momenten erg regelmatig voorbij komen. Men hoeft alzo geen “jaren” te wachten en het verhoogde potentieel boost het behaalde rendement. Wie profiteert van die momenten, ziet ook geen lijnen met negatieve cijfers verschijnen. Voor vele “defensieve beleggers” is dat in fine wat ze verwachten.

Merclin Global Equities:

Bij het opzoeken van dit fonds ga je waarschijnlijk op de naam Degroof botsen (fusie…). Ik heb de naam nog niet aangepast in mijn bestand.

Ook duidelijk dat het fonds jaarrendementen heeft behaald die ver boven hun gemiddelden uitschieten. Zou je erop durven rekenen dat ze die gaan kunnen herhalen of gaan we weer naar het normale doen ?

Nordea Stable Return:

Alhoewel de naam spreekt over stabiele rendementen blijkt de realiteit enigszins anders uit te vallen.

Toch ook hier een duidelijke overdrive.


R Valor van Rouvier

Alhoewel een mixfonds met weinig of geen obligaties blijkt het langjarig gemiddelde hier ook klappen te hebben gekregen.

En toch:

Als men de grafiek waarmee we begonnen heel nauwkeurig bekijkt of er, zoals hieronder, een hulplijn bij tekent, komt die huidige groeispurt te voorschijn.

Maar wie had dat zonder onze “inbreng” zelf al vastgesteld ?

Categorieën: Tags: , , , , ,

14 Comments

 1. Gisteren heb ik een webinar gevolgd met Jacky De Donder. Hij begrijpt niet dat (nieuwe) beleggers zo weinig geduld hebben. Ze willen alles rap rap investeren en aandelen, fondsen,… kopen, ipv geduldig af te wachten op een mooie koopkans.
  Ook al slaat soms de twijfel toe, en kriebelt het om te kopen, het was fijn om te horen dat geduld loont.

  Like

 2. Als men de grafiek van R Valor bekijkt, mag men dan concluderen dat het langdurige gemiddelde nu weer aan het stijgen is ? En dat , als de rode lijn, de blauwe kruist er dan een groen licht komt bij de GOGI ?

  Like

  1. Als de rode lijn de lijn van MedL120 kruist dan gaat onze GOGIscore weer een SPREAD aangeven.
   Ondertussen zal er ook meer zicht komen op de toekomstige rendementen. Met de blauwe lijn pogen we een zicht te krijgen op de toekomst van de MedL120.

   Like

 3. Wat betekent AVL60?

  Is dit zoals de naam laat vermoeden de gemiddelde waarde van de laatste 60 jaarrendementen?

  Waarom loopt deze lijn meer dan 3 maanden vooruit tov de andere signalen?

  Like

  1. AV komt inderdaad van average. Ik ben niet voor de mediaan gegaan omdat die minder volatiel is dan een gemiddelde = een mediaan neemt de uitersten niet mee.
   De drie maanden vooruit: is voor mij op dit ogenblik eerder een experiment. Wat is jouw idee daarover ?

   Like

 4. Overdrive en cashen.
  Wanneer we constateren dat een bepaald fonds in overdrive staat, is dat dan niet het moment om uit te stappen en je cash even ( of lang) aan de zijlijn te parkeren tot een spread of crash je een geschikt instap moment bied. Ik zie mijn portefeuille wel mooie resultaten neerzetten , maar die verdampen toch ook bij een crash.

  Like

  1. Ik verkoop niet. Als je verkoopt en ze stijgen nog verder dan heb je die meerwaarde niet.
   Als je op het goede moment ingestapt bent, dan is de kans heel groot dat je zelfs bij een zware crash niet in de min gaat en onmiddellijk daarna mee profiteert van het herstel.

   Like

   1. “Als je op het goede moment ingestapt bent”… Ik heb in mijn spreadsheetje (dat ik ten tijde van MK heb opgepikt van Al Fonds) een aankoop datum staan van 26/2/2018 (gespreid ingestapt over meerdere aankopen) voor DWS Concept Kaldemorgen. Ik heb hier nu een anual rendement van 4% dat mooi gelijk loop met de Med3120.
    Was mijn moment van instap een goed moment ? Hoe kan ik dat afleiden ?

    Like

   2. Terugzoeken heeft weinig zin want gedane zaken kan je toch niet terugdraaien. 4% is zeker geen ramp.
    Ik mijn volgend artikel heb ik juist geschreven dat de prestaties van de fondsen meestal terugkeren naar hun gemiddelde prestatie. Jij levert daar al een bewijs. Laat ze maar zeggen dat cijfers uit het verleden geen betekenis hebben…

    Like

 5. Als … Als….. De kans dat er een correctie komt is vele maal groter dan dat de koersen blijven stijgen.
  Winsten verzilveren en daarna bij gunstig Gogi terug instappen is volgens kansberekeningen de goede keuze.

  Like

  1. Ik krijg van mijn bank de suggesties om enkele achterblijvende fondsen te verkopen en te vervangen door betere.
   Dus geen bijkomende aankopen, enkel wissel. Natuurlijk met de bijhorende taksen en instapkosten.
   Ik wil dus wel die fondsen nu verkopen, maar denk om te wachten om die ‘betere’ fondsen aan te kopen tot een spread moment.
   Wat denken jullie hierover ?

   Like

   1. Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar…
    Ik doe het zo: ik hou steeds een cashbuffer aan voor onvoorziene omstandigheden. Als die voldoende is, dan verkoop ik niet want een fonds of tracker die bijvoorbeeld zo’n 2% oplevert, doet nog altijd 10x beter dan een spaarboekje.
    Een fonds dat verlies oplevert, gaat er natuurlijk sneller uit.
    Als ik weet dat er fondsen klaar staan om verkocht te worden, dan ga ik bij opportuniteiten (GOGI P) meer aankopen en een deel gebruiken van mijn cashvoorraad. Eens die orders ingegeven, vul ik dan aan door die achterblijvers te verkopen.
    Als je nu aankopen en of wissels doorvoert, dan loop je de kans binnen de kortste keren verliezen op te lopen. De verkopers van de bank denken natuurlijk maar aan drie zaken: verkopen, verkopen en verkopen. Ik heb zelf zo’n 25 jaar in zo’n ratrace meegedraaid

    Like

 6. Veel mooie grafieken. De lijn met de vermelding van het fonds kan voor mij toch duidelijker. Als ik het goed begrijp, geeft die elke halve maand het 1 jaar rendement weer. Dit houdt echter ook in dat een daling 1 jaar voordien bij niet veranderde koers gedurende een halve maand toch zorgt voor gelijkaardige stijging als de daling 1 jaar voordien. Dit geeft een vertekend beeld van de echte prestatie.
  Ik ben niet zo goed in grafieken maken, maar wat denkt u van een 1jr.corr lijn te maken die de het 1jr rendement uitvlakt met het resultaat een jaar voordien.
  De grafiek die ge geeft met de koers van iShares Core MSCI World geeft de indruk steeds steiler te verlopen.
  Ik heb enkele koersen opgezocht en de stijging van 2019 tot Corona is in feite gelijkaardig aan die van na de Corona-dip tot 1/9/21. Dit zou duidelijker uitkomen door dergelijke koersgrafiek met logaritmische schaal weer te geven.
  31/12/18 43,780
  17/02/20 59,530 31% =MACHT((B2-B1)/B1+1;365/(A2-A1))-1
  13/04/20 49,435
  30/08/21 73,385 33% =MACHT((B4-B3)/B3+1;365/(A4-A3))-1

  Like

  1. Dank voor de suggestie, ik ga dat bekijken.
   Je dient te weten dat ik de eventuele signalen niet klakkeloos opvolg. Ik stap ook niet blindelings over de straat als het groen wordt.
   Bijvoorbeeld: sommige China-fondsen geven momenteel een SPREAD. Voor ik eventueel een order ingeef, volg ik de zaken toch nog wel even op met Argusogen.
   Ook daar nog een praktisch bewijs dat het loont om op de goede moment in te stappen: zelfs na de kelderende koers laat mijn China-fonds nog steeds 4,82% jaarlijkse return optekenen. Het zal alzo nog fiks verder moeten dalen voor ik een order indien. Daalt het niet verder, dan ben ik klaar voor de volgende hausse.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.