Screening op heel lange termijn

Je krijgt hier van mij een screening van een hele reeks fondsen die 2008 hebben meegemaakt. Zo kan je ook de crash van 2008 en de Coronacrash misschien vergelijken. Er zijn fondsen die het in 2020 minder slecht deden dan in 2008. Maar eigenlijk kan je de beide crisismomenten niet vergelijken, zowel qua tijdsduur maar ook qua sectoren die rechtstreeks geraakt werden. De cijfers van deze crashes vind je naast mekaar.

Omdat we in de screenings graag een stevige crash willen meegemaakt hebben om te zien hoe een fonds zich daardoor manoeuvreert, hebben we deze cijfers, die meer dan 15 jaar geleden werden gestart, lange tijd gebruikt. We vonden het oneerlijk om fondsen te vergelijken die een crash hadden verwerkt met fondsen die zo’n periode niet meegemaakt hadden. Vandaar dat we deze cijfers lang hebben gebruikt. Na de stevige “Corona-opdoffer” (kijk maar naar de cijfers en hou er rekening mee dat zich dat afspeelde op amper een halve maand) ben ik steevast de cijfers vanaf 2010 gaan gebruiken.

Tot een dezer dagen een lezer me vroeg of ik die cijfers verwijderd had uit mijn bestand. Neen dus. Maar als je een fonds opzoekt: het moet absoluut reeds opgestart zijn voor juni 2007, anders ga je het hier niet terugvinden.

Ik kan je niet tegen houden om de resultaten te gaan vergelijken met degene die we nu gebruiken. Ze zijn eigenlijk niet te vergelijken. Toch heb ik er de cijfers van de laatste 120 en de laatste 60 berekende jaarresultaten bijgevoegd: zo kan je wel de trends zien in vergelijking met die langlopende medianen. Er zijn fondsen en trackers die in het verleden een stevige reputatie hebben opgebouwd, maar die nu eerder teleurstellen. “Jongere” fondsen die het nu goed doen, maar vroeger nog niet waren opgestart, geven je die kans natuurlijk niet.

Alhoewel de scores van de MPQ (onze Quality indicator) en de Risk-factor soms ver uit mekaar liggen, heb ik die zelf een keer, gerangschikt, naast mekaar gezet. Dan blijkt dat je zowat dezelfden bovenaan en onderaan de rangschikking terugvindt.

Als je hier fondsen vindt met een lage MED1 dan betekent dat gewoon dat die fondsen tijdens de laatste 15 jaar amper waard waren om aangekocht te worden. Het zou me werkelijk verwonderen dat die nu nog een meerwaarde voor jou zouden hebben. Voor de fondsmanager is dat wat anders: die heb jij jarenlang gesponsord…

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.