Goede en minder goede

Goede en minder goede manieren om een effectenportefeuille samen te stellen. We overlopen hier een aantal stappen met pro en contra’s.

Volgorde van de verschillende stappen:

1 Ken uzelf en bepaal je beleggingsprofiel.

Hier kunnen wij je moeilijk helpen want we kennen jou niet en we hebben daar ook de erkenning niet voor.

Het komt er vooral op neer om te bepalen hoe snel jij terug over jouw geld wil kunnen beschikken en hoe jij kan omgaan met (tijdelijke) dips (verliezen). Sommigen zijn er werkelijk allergisch aan en sommigen weten dat zoiets kan gebeuren. Overschat echter je eigen aanpassingsvermogen niet want we hebben al vele overmoedigen zien terugkrabbelen. “Ik beleg voor de lange termijn” is zeker geen vrijgeleide. Start daarom misschien niet te dynamisch en al zeker niet als je daarvoor nog niet de ervaring en ook de tijd hebt om de zaak op te volgen.

2 Selecteer de beleggingsproducten waarin je wil beleggen.

Voor de selectie gaan velen op zoek naar de fondsen met de beste prestatie. Het zijn ook die fondsen die jou meestal worden voorgeschoteld want het is voor jouw raadgever ook de gemakkelijkste manier om een aanbod samen te stellen.

Je zou dit als voorbeeld kunnen krijgen:

Ik heb hier een verzameling gemaakt van fondsen (inclusief trackers want dat zijn ook fondsen) die de beste prestatie op 1 jaar tijd (DTD tussen 1/02/2020 en 1/02/2021) hebben neergezet.

Als er staat 201,48% dan betekent dat dat jouw beginkapitaal op 1 jaar verdrievoudigd is (beginkapitaal + 200%). Het lijkt aantrekkelijk maar het is misschien/waarschijnlijk niet voor herhaling vatbaar ? Sommige fondsen zijn ook nog niet zo lang opgestart en dan is de vraag of ze deze prestatie kunnen volhouden: we kennen nog fondsen die aan hun succes zijn ten onder gegaan. De beheerder dient dan immers steeds nieuwe opportuniteiten te vinden…

Dat zijn nu eenmaal cijfers van het voorbije jaar: misschien een samenloop van omstandigheden, mogelijk wat geluk, een éénmalig fenomeen ? Bekijk ook maar eens de Risk-factor zodat onze beoordeling MPQ zelfs negatief wordt.

Wij doen dat anders en daar kan je al enkele elementen van zien: in de kolom NBR1L120 kan je zien hoeveel jaarresultaten we konden berekenen tijdens de laatste 5 jaar. Als dat er geen 120 zijn, dan krijg je van ons als kwaliteitsindicator Noscore.

Een meer betrouwbare lijst:

Alhoewel ik liever nog meer historiek wil verzameld hebben om een selectie op te baseren, heb ik hier een lijst gemaakt van fondsen waarvan ik minstens tijdens de laatste 30 maanden (tweemaal per maand) een resultaat kon berekenen. Zo kon ik ook meer recent opgestarte fondsen tevoorschijn halen.

De mediaan van de resultaten die je dan krijgt in Med1L60 zijn al betrouwbaarder dan die “éénmalige” van hierboven. Als je dan die van LatestY1 gaat vergelijken met die mediaan van de laatste 60, dan merk je dat heel wat fondsen “over hun toeren” draaien. Kijk je naar een nog kortere periode (Med1L36) dan kan je vaststellen dat die “overdrive” nog niet teneinde is.

Vergelijk je de HighL120 met de Latest dan merk je dat vele fondsen hun “hoogterecord” evenaren. Zoiets houden ze niet vol. Ook een sporter breekt niet elke dag zijn vorig record.

Als je op deze manier jouw shortlist of selectie gemaakt hebt, dan komt de volgende vraag:

3 Aan welke voorwaarden wil je investeren ?

Zeker als je je beleggingen niet van heel nabij opvolgt, is het niet aangewezen om aan deze hoge noteringen in te stappen. Je kan je een beeld vormen van het te verwachten rendement in de kolom Low als je koopt op het verkeerde moment.

Vermits de meeste fondsen in overdrive zijn, geeft onze GOGIscore bijna unaniem STOP. Stap je toch in en er volgt een correctie dan kan de kolom Corona (verlies op 1 maand in 2021) je een idee geven wat je te wachten staat.

Je kan onze waarschuwingen naast je neer leggen en beslissen om volgens een vast plan regelmatig aan te kopen: “de bluts met de buil”. Weet echter dat dit ten koste gaat van jouw rendement. Jouw aanbieder gaat tevreden zijn.

De verkoper die je nu vertelt dat het de moment is om te beleggen, stelt waarschijnlijk eerder zijn inkomen (commissie) prioritair boven jouw rendement.

Vermits we tijdens de volgende dagen juist een jaar de Coronacrisis achter ons lieten, zullen de Y1Latest waarschijnlijk nog spectaculairder worden. Laat je niet overhalen want het zijn juist die cijfers die geen garantie geven voor de toekomst…

Categorieën:

4 Comments

 1. Beste Marc,
  Ik vind veel in jullie methode, dankjewel. Free at last.
  Wat raad je aan aan iemand die een netto bedrag van méér dan 1mio erft en zelf al wat vastgoed heeft (maar niet in een vennootschap) ? Profiel tussenin: noch defensief, noch erg dynamisch. Perspectief 8 jr, nl. minstens tot pensioen. Als ze het aan de bank vraagt, zal de bank antwoorden: private banking. Maar daar wordt dat bedrag misschien nogal gerobotiseerd beheerd, alleen met een strikje aan ? Creëert wel gemoedsrust. Dat concept creëert mogelijks ook aankopen op het verkeerde moment én in het belang vd bank.
  Beleg je als particulier zo’n grote portefeuille zelf on-line (gesteld dat je er tijd kunt en wilt voor vrijmaken) ? Bij één broker ? Volgens de gogi-methode, of, een deel gogi, en een deel volgens een andere strategie ?
  Dank,
  Jan

  Like

  1. Ik hoop dat juist dit artikel jouw vraag deels goed beantwoordt.
   Zelf heb ik al jaren meerdere brokers: deels omdat er geen enkele is die alle fondsen aanbiedt die ik wil hebben en deels omdat de ene soms meer mogelijkheden geeft (limieten bijv) dan de andere. Het is ook handig want zo weet ik hoe het bij die kerels werkt: ervaringen die ik kan delen.
   Zelf hou ik me rigoureus aan de GOGI Invers: de laatste maanden geen enkele aankoop meer gedaan en het ziet er ook niet naar uit dat er zich spoedig (tenzij…) weer opportuniteiten gaan aandienen.
   Momenteel werk ik aan een artikel dat aantoont dat GOGI werkt. Maar ik heb veel rekenwerk om het af te krijgen.
   Eén ding is zeker: Haast en spoed is zelden goed… Met die uitspraak hebben vele raadgevers het erg lastig want zij willen hun kassa laten rinkelen.

   Like

   1. Dag Marc,
    Dankjewel. Wachten tot de Gogi-Invers dus. En ondertussen houden we cash aan bij de broker of versassen we dat naar een spaarboekje ? De periodes van beurscorrectie zijn meestal veel korter dan van de klim. Dus je moet wel “gereed staan” als de Inverse doorbroken wordt.
    Jan

    Like

   2. Ik hou die cash aan bij de brokers om klaar te zijn voor de actie. Maar let op, als ik me niet vergis, zijn er brokers die intresten aanrekenen als het bedrag een bepaalde som overschrijdt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.