EO13959 getekend door Trump

Zoals geschreven een vervolg: zie onderaan bij de reacties. Een lezer zond ons het vervolg van de bank…

Ooit gedacht dat deze man nog mogelijk een impact zou kunnen hebben op jouw beleggingsportefeuille ?

Op 17 november 2020 tekende hij het EO13959 (Executive Order 13959) en dat wordt van kracht 60 dagen na de publicatie.

Dat EO heeft tot doel het aanpakken van investeringen in effecten die communistische Chinese militaire bedrijven financieren, die de veiligheid van de VS in gevaar kunnen brengen.

We gaan de volledige lijst van al die bedrijven niet publiceren. Als je de lijst toch wil zien dan ga je maar eens surfen op het net met EO13959.

Maar wat heeft dat nu met jou allemaal te maken ?

Voorlopig zijn er al een aantal trackers bekend die investeringen hebben uitstaan in sommige van die ondernemingen en er zit daar een hele bekende tussen. Als je wat trackers aangekocht hebt, dan is de kans groot dat die ook in jouw portefeuille zit.

Roep niet te snel dat je geen trackers gekocht hebt, want mogelijk duiken er ook nog gewone fondsen op met firma’s die geviseerd worden. Daar gaan de fondsmanagers waarschijnlijk wel het nodige doen om die participatie uit hun fonds te verwijderen. Ondernemingen uit een index verwijderen, heeft wel meer voeten in de aarde.

Er is al een broker die zijn klanten een lijst gestuurd heeft met de volgende trackers.

Vooral die voorlaatste van iShares is wel erg bekend of doet EMIM geen belletje rinkelen ? Deze lijst is waarschijnlijk niet limitatief omdat een broker waarschijnlijk geen lijst gaat rondsturen met fondsen die zij niet aanbieden.

Vermits dit bericht bij ons binnenliep op vrijdag na 17u00 waren wij niet meer in de mogelijkheid om meer inlichten te verzamelen. Eerst dachten we zelfs dat dit een Hoax was of met de woorden van Donald Trump zelf: fake news. Vermits het toekwam als beschermd bericht in de mailbox van de bank zelf, is dit toch wel uit te sluiten.

Nieuwe aankopen zijn niet meer mogelijk.

Om deze trackers alsnog te kunnen verkopen, vroeg de bank de toelating aan hun klanten om hun volledige naam door te geven aan hun makelaar (van de bank) en daarbij te melden dat zij geen Amerikaans Staatsburger zijn.

Heb je die melding niet gekregen en toch die trackers in portefeuille neem dan niet allemaal onmiddellijk de telefoon vast om de helpdesk van jouw broker te contacteren. Waarschijnlijk kom je in een wachtrij (er zijn nog… wachtenden voor jou) en kan dat alzo een vrij kostelijk telefoontje worden.

Ik vermoed dat er spoedig meer inlichtingen en mogelijkheden gaan volgen.

Wordt alzo vervolgd.

Categorieën:

1 Comment

 1. Bericht van mijn bank: het loopt met een sisser af:

  Amerikaanse sancties tegen Chinese militaire bedrijven (EO13959)
  Dit is geen live chat. We zullen uw bericht zo spoedig mogelijk behandelen. Op weekdagen is dit doorgaans binnen de 48 uur. Dit kan wat langer duren tijdens het weekend.

  5 FEBRUARI, 2021 13:18
  Geachte Heer XXXXX
  Na de inwerkingtreding van nieuwe Amerikaanse sancties tegen Chinese fabrikanten van militair materieel, hadden wij aangekondigd dat onze broker de uitvoering van orders op bepaalde effecten die u in bezit heeft had opgeschort.

  “Omdat we het niet eens waren met de zeer restrictieve interpretatie van de sancties door onze broker, zijn we met hen in gesprek gegaan om een oplossing te vinden die de belangen van onze klanten beschermt. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen en transacties op de geblokkeerde ETF’s zijn nu weer toegestaan vanaf 8 februari. Enkel het CNOOC-aandeel kan niet worden aangekocht, al is een verkoop wel mogelijk.”

  Toch was het een goede waarschuwing. Globalisering is ook iets dat teruggedraaid kan worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.