Strategie

Hoe kan je winst nemen op fondsen?

We krijgen af en toe wel de vraag: is het verstandig om sterk gestegen fondsen te verkopen om winst te nemen? Een eenvoudige vraag, doch het antwoord is niet zo eenvoudig.

Winst nemen – aandelen

De term “winst nemen” stamt uit de wereld van de aandelenbeleggers. De aandelenbelegger zoekt ondergewaardeerde aandelen, koopt ze, wacht af en verkoopt ze (hopelijk) met winst. Daarna gaat hij op zoek naar een nieuw aandeel.

Aandelenbeleggers hebben hiervoor verschillende strategieën. Sommige verkopen zodra een aandeel een bepaalde stijging achter de rug heeft, bv. 15%. Anderen gaan naar de waardering van het aandeel zien en verkopen het aandeel pas als het “duur” is. Ook daar zijn er vele indicatoren om te bepalen of een aandeel goedkoop of duur is, bv. de alom gekende koers/winst verhouding.

Het principe is echter altijd hetzelfde. Je verkoopt een aandeel waar je een mooie winst op haalt. En vervolgens koop je een achtergebleven of ondergewaardeerd aandeel dat meer kans op winst  oplevert dan het vorige aandeel.

Winst nemen – fondsen ?

Kan je dit begrip zomaar transplanteren naar de fondsenwereld?

Er stelt zich onmiddellijk een probleem: de fondsbeheerder doet dit in feite voor ons. Hij gaat op zoek naar interessante aandelen, obligaties enz… en verkoopt deze terug indien deze te duur zijn geworden. Hij vervangt ze door effecten die een betere kans opleveren op toekomstige winsten. Een beleggingsfonds neemt dus voortdurend (intern) winst, alleen zie je dat niet.

Een tweede probleem: stel dat je systematisch je fondsen verkoopt die een bepaald winstpercentage halen. De fondsen die dit percentage niet halen hou je. Eindig je dan op de duur niet met een portefeuille vol kwakkelende fondsen, want de winstbrengers heb je steeds verkocht? Het lijkt een prima manier om een portefeuille van slecht presterende fondsen op te bouwen.

Er is een derde probleem. Het begrip “winst nemen” houdt ook het idee in dat je je winst veilig stelt. Stel dat je een fonds hebt dat sterk is gestegen. Je verkoopt het om “winst te nemen”. Vervolgens koop je een ander fonds, waarmee je opnieuw bloot staat aan de markt. Bij een beurscrash gaat dat tweede fonds evengoed dalen, heb je dan je winst veilig gesteld? Eigenlijk heb je gewoon fondsen omgewisseld en niet echt winst genomen.

Sommige mensen verkopen hun fondsen tijdens een correctie, met als doel om op een later tijdstip lager terug in te stappen. Er zijn echter geen garanties dat je tegen lagere koersen kan instappen dan de koersen waartegen je bent uitgestapt. De afgelopen jaren is ieder herstel erg vlug gegaan, en dan moet je duurder instappen  dan je verkoopprijs. Erg pijnlijk.

Je merkt het, bij gebrek aan glazen bol is het begrip “winst nemen” erg problematisch in de context van fondsen. Je zal dus op MijnPortefeuille nooit een verkoopadvies lezen.  Gebruik ook nooit GOGI als verkoopindicator, want daarvoor is dit instrument niet geschikt.

Toch zijn er enkele technieken die een vorm zijn van winst nemen.

Techniek 1: Herbalanceren

Een fondsenportefeuille moet je af en toe eens herbalanceren. Je verkoopt dan stukjes van fondsen die sterk gestegen zijn en koopt daarmee de achterblijvers. Op die manier ga je op natuurlijke manier een klein stukje winst nemen op de sterk gegroeide fondsen en maak je je portefeuille evenwichtiger.

Vooral als je dynamische fondsen in je portefeuille hebt, is dat een goede strategie. Stel bv. dat een fonds 30% gestegen is op één jaar tijd, dan ga je toch een flink stuk van dat fonds moeten verkopen bij een herbalancering. En dan neem je dus een beetje winst.

Herbalanceren doe je pas wanneer het verschil tussen fondsen groot genoeg is geworden. Anders is het veel moeite voor weinig resultaat.

Techniek 2: wisselen van regio- en themafondsen

Is je portefeuille gevuld met sector/regio/themafondsen, dan is winst nemen na een grote stijging geen idioot idee. Dergelijke sectoren zijn immers vaak cyclisch, wat betekent dat ze grote pieken en dalen kennen.

Om winst te halen op langere termijn moet je bij dergelijke fondsen zelf je winsten veilig stellen. De fondsbeheerder kan dit niet zelf, want hij is verplicht in zijn sector, regio of thema te blijven beleggen, ook als het slecht gaat.

De winst kan je dan in totaal andere sectoren of regio’s beleggen die sterk zijn achtergebleven.

Tip: af en toe publiceert collega Al Fonds fondsenlijstjes met de grootste stijgers/dalers. Je zal merken dat dit vaak regio, sector of themafondsen zijn. Het lijkt aantrekkelijk om de sterke stijgers te kopen, maar misschien moet je die net verkopen als je ze in bezit hebt. En vervolgens kiezen uit het lijstje met fondsen die sterk gedaald zijn. En niet omgekeerd.

Techniek 3: verander je risicograad van wereldwijde fondsen en gemengde fondsen

Hoe breder het mandaat van de fondsbeheerder, hoe meer opportuniteit deze heeft om zelf aan de slag te gaan om overgewaardeerde sectoren en regio’s te verkopen en op zoek te gaan naar opportuniteiten. Momenteel is dit voor die beheerders geen gemakkelijke opdracht, want er zijn steeds minder beleggingen die nog niet “duur” zijn.

Zelf herbalanceren tussen dynamische en defensieve fondsen is dan een oplossing indien je niet zomaar uit de markt wil stappen. Na een periode van grote stijgingen in dynamische fondsen, kan je winst nemen door te herbeleggen in fondsen met een neutraal of meer defensief profiel. Omgekeerd kan je na een grote correctie je fondsen terug omwisselen voor een meer dynamisch profiel.

Vaak doen beleggers echter het omgekeerde. Snap jij dat?

Vergeet je beleggingshorizon niet

De beleggingshorizon leggen we in dit artikel uit. Indien je vandaag denkt dat je misschien een deel van je kapitaal binnen de eerstvolgende jaren nodig hebt, dan is dat wel een goede reden om een deel van je beleggingen te verkopen. Je wil niet in de situatie komen dat je moet verkopen op een slecht moment.

Uitstappen hoeft niet in één klap te gebeuren. Net zoals je gespreid instapt, kan je beetje bij beetje uitstappen.

© Carl De Ridder (@Robokat_MK)

5 reacties

 1. Mijn eigen strategie: ik zoek fondsen die een stabiele prestatie leveren op basis van het mediaan rendement in mijn screenings. Ik koop deze fondsen (of trackers) aan op het moment dat de GOGI Invers een SPREAD geeft.
  Dat maakt dat ze quasi altijd een forse groei hebben neergezet als er een correctie of crash komt. In de meeste gevallen vermijd ik zo negatieve cijfers. Ik koop dan al of niet bij en zit zo klaar voor de volgende hausse.
  Mijn jaarlijks rendement schommelt alzo boven de 10% en diegenen die denken dat dat veel opvolging vraagt, die hebben het totaal mis. De laatste aankoop werd gedaan eind februari 2020…
  Wanneer ik verkoop: achterblijvers worden geliquideerd; herbalanceringen als een fonds teveel impact krijgt in de portefeuille.

  Like

 2. Prima artikel. Als GOGI volger heb ik in februari 20, wat dynamische fondsen gekocht (regio China, A shares, Aberdeen…). Die gingen snel omhoog zodat e Gogi Invers score weer op Rood ging. Het rendement is nu erg hoog (60-90%…) en het is een regionaal fonds (China). De winstname vraag speelt dan natuurlijk. Omdat Gogi praktisch overal op rood staat (voor de goede fondsen) en herbalanceren dus moeilijker is, lijkt me de beste optie om het verkochte deel als cash aan te houden tot de volgende opportuniteit in plaats van herbeleggen. Of zien jullie dat anders?

  Like

  1. Ik kan alleen vertellen wat ikzelf doe, maar of dat de beste strategie is voor iedereen dat staat niet vast.
   Ik kijk om te verkopen alleen maar naar de rendementen die teleurstellen. Die gaan er uit als het echt niet betert. Wel kijk ik naar het impactpercentage in mijn pf. Als een fonds echt gaat overheersen, dan wordt het afgetopt. Door het feit dat ik meerdere “groeiers” heb, gebeurt dat eigenlijk weinig: vermits ze allemaal groeien, blijft het evenwicht intact.
   Als ik dan toch verkoop, blijf ik in cash wachten op de volgende SPREAD.

   Like

 3. Beleggen in fondsen is één zaak, omgaan met gestegen en/of dalende fondsen is een ander. Belangrijk is kwakkelende fondsen niet lang in de wachtkamer te laten en maar blijven hopen dat ze wel zullen stijgen. Weg ermee! Persoonlijk vind ik de hier door Marc aangehaalde strategie uitstekend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: