Trackers: een analyse

Op verschillende plaatsen merk ik dat heel wat beleggers op zoek zijn naar kwaliteitsvolle trackers (ETF). Met onze screeningmethode is het vrij eenvoudig om een diepgaande analyse te maken en zelfs zicht te krijgen op de evolutie van de nabije toekomst.

Nabij: een trend in de evolutie van de NIW (of NAV) kan vrij plotseling omslaan. Een trendomslag bij de prestaties gaat wel iets langzamer.

Ik heb een aantal vrij gespreide en meestal gekende trackers bij mekaar gepuzzeld. In die lijst zit één echte index als vergelijkingspunt. Maar er zit ook één actief beheerd fonds tussen dat in deze reeks aardig zijn mannetje staat: kom nu niet zeggen dat zo’n fonds meer kosten heeft, want onze screening is gebaseerd op de Netto InventarisWaarde (NIW of NAV) en daar is al rekening gehouden met die beheerskosten = ze zijn er al in verrekend.

Acc of Inc: In het overzicht zitten er ook trackers die een dividend uitbetalen, maar in onze screening werd er met die eventuele uitbetalingen geen rekening gehouden. Eigenlijk worden ze zo iets benadeeld. De Belgische beleggers geven meestal de voorkeur aan kapitaliserende fondsen (Acc) omdat elk uitbetaald dividend valt onder een taxatie van 30%. Vermits dat in Nederland anders verloopt, hoor ik van onze Nederlandse volgers dat men daar dikwijls kiest voor de distributievariant (Inc).

Je krijgt hieronder dezelfde fondsen maar telkens gerangschikt volgens een andere filter:

Voor meer uitleg over de gebruikte afkortingen: hier de verklaring

 1. Gerangschikt volgens onze kwaliteitsindicator MPQ : de verhouding prestatie/risicofactor

Het fonds iShares MSCI World Momentum krijgt hier een Noscore omdat het niet mogelijk was om voldoende prestaties te berekenen (zie kolom NBR1 ’10).

Als het cijfer in de kolom Med1L60 hoger is dan het cijfer Med1L120 dan duidt dat aan dat de trend van de prestaties stijgend is: zie bijv de eerste lijn. Is het lager dan is de trend dalend : een voorbeeld de SPDR.

2. Gerangschikt volgens het mediaan rendement van de laatste 120 berekende jaarresultaten

3. Opgelijst volgens het mediaan rendement na een periode van 3 jaar (geannualiseerd):

4 Opgelijst volgens het mediaan rendement na een periode van 5 jaar (geannualiseerd):

Op onze site is het mogelijk om een soortgelijke screening te vinden van zo’n 900 fondsen, trackers, indexen en zelfs holdings. Hier doorklikken

Als je jouw selectie gemaakt hebt, dan komt de volgende vraag: “ga ik ze NU aankopen ?” Al deze fondsen draaiden rond de jaarwisseling in overdrive: onze GOGIscore gaf een STOP. Uitkijken naar midden volgende week voor een update van de GOGIscore. De verkopers gaan je vertellen dat elk moment een goed moment is (om commissie binnen te halen).

Waarschuwing voor beginnende beleggers: het lijkt me raadzaam om niet zonder enige ervaring te starten met trackers: het lijkt me raadzaam voorzichtig te starten met defensieve fondsen die minder risicovol zijn. Ik heb er al heel wat ontmoet die erg schrikken bij de eerste correctie of zelfs crash. Mogelijke verliezen kunnen leiden tot slapeloze nachten… Beginnen met een deeltje van jouw spaargeld lijkt me een goed advies

Alle vragen en opbouwende opmerkingen zijn welkom !

Succes gewenst !

Categorieën:

7 Comments

 1. Beste Marc,

  Dank je voor de interessante analyse.
  Ik heb een voorstel gekregen van mijn bank voor BE0167243154 KBC Equity Fund Trends. Is het mogelijk een analyse van dit fonds op te nemen in de GogoScore?
  Alvast dank en vriendelijke groeten,
  Staf

  Like

  1. Ik ga dat doen, maar dat gaat eventjes tijd nemen.
   Ik vraag me wel af of KBC niet beter hun aantal fondsen (719 zegt M*+de private bankfondsen) wat kan minderen: het is niet om ter meeste, maar wel om ter beste en daar heb ik bij KBC niet niet veel van gevonden. Ik meen, als je geen ultra defensieve belegger bent, met één van de trackers uit deze selectie. Ben je een defensieve belegger ga dan eens kijken naar onze Smart Mix of Smart Flex met de zoekmotor.

   Like

   1. Dat het iets langer gaat duren, komt omdat ik momenteel aan de update van 16/01 ben begonnen.
    Maar één ding heb ik alvast gezien: Ik zou dat fonds NU zeker niet aankopen.
    Onze BULL1 komt op 23,4 terwijl het laatste jaarrendement (31/12) op 24,86% komt. BULL wil zeggen dat er slechts 10% van de stortingen beter presteren. Het fonds noteert alzo op een hoogtepunt.
    Het is altijd van dat: men biedt aan de klanten de best presterende fondsen van het moment aan. Die prestatie lokt aan en jij loopt achter de winnaars aan. Dat doet mij vragen stellen over de adviseur….

    Like

 2. Beste,
  Is het verstandig om een fonds of toch een gedeelte te verkopen wanneer de meerwaarde boven de 25% uitkomt ?
  Of hangt dit af van welk soort fonds. Defensief, dynamisch of neutraal.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.