GOGIgraf Blackrock World Gold

Nu met nog meer technische ondersteuning ! Zie onderaan

Een lezer vroeg me enkele dagen geleden om eens een GOGIgraf te publiceren van het fonds Blackrock World Gold. Zoiets kan ik natuurlijk niet weigeren.

Eén van de volgende dagen ga ik ook eens aantonen dat zo’n GOGIgraf totaal verschillend is van een grafiek van het koersverloop en duidelijk meer inzicht geeft in een fonds. Ik kan aantonen dat een fonds dat in een vergelijkende tabel in een krant bovenaan prijkt, voor heel wat verliezen heeft gezorgd bij de beleggers die het de laatste jaren hebben aangekocht. Opmerkelijk maar waar.

Hier dan de gevraagde GOGIgraf met resultaten tot en met 1 december 2020.

Het zal nodig zijn om even goed deze grafiek te bekijken: De lijn die wordt aangeduid met de naam van het fonds geeft het verloop weer van de jaarlijkse rendementen (DTD).

De lijn van de GOGI Invers loopt boven de Med1L120: dat betekent dat heel wat beleggers tijdens de laatste 5 jaar de verliezen hebben opgestapeld.

Het was alzo een fonds dat weinig aanzet gaf om het aan te kopen.

Daar is de laatste weken fiks verandering in gekomen en daar de MedL60 boven de MedL120 is geschoten betekent dat de die hausse nog niet achter de rug is. Let echter wel op: je kan dit fonds niet kopen en dan zeker zijn dat je binnen een paar weken, maanden enige winst kan binnen halen. Net zoals de rendementen plots de hoogte inschoten, kan dat ook plotseling de ander kant op gaan. De trend is wel stijgend, maar je kan nergens met deze grafiek bepalen wanneer dat gaat veranderen.

Technische verklaring: als de GOGIscore negatief uitvalt dan is de inverse vorm van die GOGI positief. Immers -(-x) = x.

Dat het fonds, net zoals de prijs van het goud, steeg, is overduidelijk, maar ook dat het fonds pertinent in overdrive was. In overdrive wil zeggen dat de kans op een omslag groter en groter wordt.

Voor de durvers die toch nog een aankoop zouden overwegen, zou ik stellig de raad willen geven, om die eventuele aankoop van zeer nabij op te volgen. Ik heb al een tijdje ondervonden dat onze GOGI echt een sterk signaal is: ik waag er mij niet aan als GOGI een STOP geeft. Zeker niet bij een fonds dat gewoon is om weinig of geen rendement te geven.

Iets totaal anders:

Ik vond in mijn databestand deze morgen nog een ander bestand dat misschien antwoorden geeft op vragen die onze GOGI niet kon beantwoorden.

In tegenstelling tot de GOGIgraf toont deze grafiek wel de evolutie van de NIW. Ditmaal van goud zelf, maar tussen de prijs van het echte goud en de NIW van het fonds zou er toch enige correlatie dienen te bestaan. Ik publiceer deze grafiek niet om die overeenstemming te controleren, maar omdat deze grafiek de trendlijnen toont en die worden door heel wat beleggers gevolgd om koop- of verkooporders in te dienen.

Voor diegenen die niet zo vertrouwd zijn met die technische gegevens: als de “korte trendlijn” door de lange “valt”, dan wordt dat een death cross genoemd = opgelet er komt een sterke daling aan.

Deze mensen die deze trends volgen, zouden je kunnen vertellen dat de grafiek duidelijk aantoont dat je begin 2020 had dienen in te stappen. Achteraf is dat natuurlijk gemakkelijk gezegd: wie had er zin begin 2020 om in een fonds te stappen dat meestal amper winst (of zelfs meestal verliezen) genereert ?

Diegene die meer vertrouwd zijn met deze manier van werken, mogen hier gerust enige info aan toevoegen.

Wij laten iedereen zijn eigen visie volgen, maar een verwittigde man of vrouw is er twee waard…

Andere fondsen in GOGIgrafiek zijn altijd mogelijk.

Categorieën:

2 Comments

    1. Dat klopt. Maar het eigenlijk o zo logisch dat dat bijna niet nodig is.
      De lijn die de koersevolutie weergeeft, die ga je er wel kunnen uitpikken. Dan lijkt voor mij toch logisch dat de lijn die het gemiddelde van de meeste waarden weergeeft, diegene is die het minst volatiel is. De meest volatiele geeft de kortste periode weer.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.