Van Mixer en Flexer naar Smart Mix en Smart Flex

Vele lezers beschikken nog over een oude Mixer en Flexer portefeuille bij de bank MeDirect. Regelmatig krijgen we nog de vraag hoe je “van spoor kan veranderen” en de oude portefeuille omvormen naar de huidige Smart Mix of Flex. We proberen hier een antwoord op te geven.

Wat met de oude modelportefeuilles?

Het is uiteraard je eigen keuze indien je maandelijks verder spaart in de oude Mixer en Flexer formule. De oude samenstelling is echter niet meer optimaal, dus is dat geen aanrader. Misschien wil je net daarom de oude portefeuilles omvormen naar de nieuwe.

We hebben met MeDirect besproken of de Smart Mix en Flex portefeuilles op hun platform kunnen aangeboden worden, eventueel met de optie om een bestaande portefeuille om te vormen. Even leek dit te gaan lukken, wat we in de lezerscommentaren voorzichtig lieten doorschijnen. Maar het was wachten op groen licht of dit regulatorisch kon.

Begin augustus werd er echter bij MeDirect een nieuwe CEO aangesteld, de heer Tim Rooney. En die wissel bleef niet beperkt tot de CEO, ook de Head of Marketing en de Senior Product Manager werden ingevuld met nieuwe namen.

Van deze mensen kregen we de boodschap dat ze MeDirect een nieuwe richting willen uitsturen. Wat dat precies betekent, kwamen we (nog) niet te weten. Maar het aanbieden van onbeheerde modelportefeuilles zoals Smart Mix of Flex hoort daar alvast niet bij. We vinden dit uiteraard erg spijtig, maar hebben uiteraard alle begrip.

Via dit artikel willen we aan onze lezers een soort plan B formuleren hoe je nu de oude modelportefeuilles zelf kan omvormen. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.

Stap 1: De oude portefeuille “opruimen”

De fondsen die we verwijderden uit onze selecties, kan je zelf verkopen. Naast ieder fonds in het portefeuille overzicht staat er immers een knop waarmee je het fonds heel eenvoudig kan verkopen:

Dit zijn de fondsen die in de loop van de tijden uit onze portefeuilles zijn verdwenen en waarvan je dus kan overwegen om deze te verkopen:

 • De Carmignac Fondsen
 • Ethna Aktiv
 • DNCA Eurose & Evolutif
 • Invesco Balanced-Risk Allocation
 • M&G optimal income fund
 • DWS Invest Multi opportunities
 • Franklin Mutual Gobal Discovery
 • Invesco Pan European High Income

Opgepast: na een verkoop blijven de portefeuilles bij Medirect hun oude samenstelling behouden indien je er opnieuw maandelijks zou in sparen. Dat is uiteraard niet wenselijk omdat de fondsen die je net verkocht hebt terug zouden opduiken.

MeDirect laat weten dat die samenstelling niet kan veranderd worden. Je kan dus beter de maandelijkse aankopen in zo’n oude modelportefeuille gewoon stopzetten. Je kan dit heel eenvoudig doen door het maandelijkse spaarbedrag op nul te zetten in het beleggingsoverzicht:

Het netto resultaat zijn portefeuilles die een gedeelte bevatten van een Smart Mix en/of Smart Flex.

Stap 2: Aankoop van de nieuwe fondsen

De nieuwe fondsen kan je aankopen op je “gewone” beleggingsrekening.

Voor de Smart Mix zijn dit:

 • NN (L) Patrimonial Defensive
 • Merclin Patrimonium C K €
 • DPAM HORIZON B Balanced strategy

Voor de Smart Flex is dit

 • DWS Invest Dynamic Opportunities

Nu merk je onmiddellijk dat we veel meer fondsen schrappen dan er nieuwe fondsen bijkomen. De reden hiervoor is dat we op dit ogenblik niet genoeg fondsen vinden die voldoen aan de eisen die we stellen. Zoals we dit jaar al vaak hebben uitgelegd, hebben alle defensieve tot neutrale beleggingsfondsen het erg moeilijk om nog aanvaardbare rendementen neer te zetten. Dat is niet de schuld van de fondsenmanagers maar van het repressieve beleid van de centrale banken die de rentes langdurig laag houden.

Strategie bij aankoop van de nieuwe fondsen

Hierna geef ik een aantal bedenkingen mee die je kan overwegen om je eigen strategie te bepalen. Geen grote waarheden, maar dingen om over na te denken. Wat je ook beslist, het moet uit je eigen inzichten komen. Enkel jij bent verantwoordelijk voor wat je doet.

Gespreid of éénmalig?

Met de verkoop van de oude fondsen heb je een voorraad cash waarmee je de nieuwe fondsen kan aankopen. Het heeft weinig zin om dit opnieuw gespreid in de tijd te doen. Veel fondsen hebben trouwens een minimumbedrag om in te stappen en bovendien moet je alle transacties manueel zelf doen.

Kijk eerst even naar de gemiddelde waarde van ieder van de overblijvende fondsen. Om de nieuwe portefeuille min of meer in evenwicht te houden, wil je de nieuwe fondsen voor een gelijkaardig bedrag aankopen. Dat betekent dat je wat cash zal overhouden die je bijvoorbeeld op een later tijdstip bij een correctie terug kan inzetten.

Overweeg een portefeuille met iets hoger risico

Zoals we hiervoor schreven, valt er tegenwoordig met defensieve fondsen weinig eer te halen. De rendementen zijn erg laag en er zijn vrijwel geen fondsen die daar aan ontsnappen. Hoe meer risico je durft te nemen, hoe groter de kans op nog enig rendement.

Als je een oude Mixer portefeuille hebt, overweeg dan om die aan te vullen met fondsen uit de Smart Flex i.p.v. uit de Smart Mix. Had je een Flexerfonds, overweeg dan fondsen uit de Smart Dynamic.

Uiteraard moet je je eigen risico tolerantie goed kennen. Verhoog je risico niet als je je daar niet comfortabel bij voelt. Herinvesteer desnoods slechts een deel van de cash, om zo het risico nog voldoende beperkt te houden.

Direct of even afwachten?

Je kan de cash van de verkoop eventueel even opsparen en wachten op een correctie om die terug in te zetten. Vooral indien je beslist om het risico wat te verhogen (zoals besproken in de vorige stap) is dat zeker een aanrader.

Onze GOGI invers indicator kan je daar zeker bij helpen. Dit vergt wel wat geduld, het kan lang duren voor de volgende correctie zich zal aandienen. Je zal schijnbaar mooie winsten laten liggen, en je moet dus echt volhouden als je voor deze strategie kiest.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

22 Comments

 1. Interessant artikel alweer.
  Eventueel een voorstel: misschien is het voor smart mix-beleggers beter om gewoon de dynamische mixfondsen te nemen, wanneer je wilt doorsparen, ik denk dat aan de volgende 3 fondsen: DPAM HORIZON B Balanced strategy, Flossbach von Storch en Blackrock global allocation (zie L60). De drie fondsen die nog “enig” rendement bieden in de smart mix vind ik.
  En wanneer er een correctie komt, kan dan overwogen worden om aan te vullen met volatielere fondsen uit de smart flex of smart dynamic.
  Wat vinden juliie hiervan?

  Like

  1. Zoals altijd is het goed voor de ene en minder goed voor de andere.
   Voor erg defensief ingestelde beleggers kan het af te raden zijn hun portefeuille te dynamisch te maken. De verrassing kan groot zijn.

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik veronderstel dat het nu niet de moment is om in die 3 opgesomde gemengde fondsen te beleggen aangezien de lichten op rood staan? Of mag je bv. hier 3-maandelijks in beleggen zonder om te kijken naar de hoogte van de koers? Kwestie van een beginnende portefeuille op te bouwen die ik bij grotere correcties kan uitbouwen met volatiele fondsen uit de smart dynamic. Mijn fondsen zijn eind 18 allemaal verkocht en sindsdien sta ik nog steeds ad zijlijn.

    Like

   2. De mogelijke strategieën staan in het artikel. Indien het herbeleggen is van verkochte fondsen kan je ofwel onmiddellijk herbeleggen of afwachten. Als het nieuw geld is, dan zou ik sowieso afwachten op oranje lichten.

    Like

 2. En voor de duidelijkheid: een oranje licht betekent een SPREAD voor gogi?
  Een groen licht betekent een SPREAD voor gogi inverse?
  Ik heb dezelfde vraag gisteren trouwens op trends.be tijdens een chatsessie gesteld en die antwoordde als volgt: “Voor beleggingen in (gemengde fondsen) zijn markttiming minder relevant. Dus nu kopen kan al wel”

  Like

  1. Er zijn nooit groene lichten, want GOGI kan nooit of te nimmer een goed moment identificeren. In die zin hebben ze bij Trends wel gelijk. Maar wij denken wel dat we slechte momenten kunnen uitsluiten, en dat is ook al wat.

   Like

 3. Maar aangezien de L60 van die drie genoemde fondsen constant blijft of er zelf op vooruitgaat, is dat dan geen teken dat ze terug in stijgende lijn gaan en die “degelijke” fondsen op eenieder moment kunnen worden aangekocht of zie ik dat mis? Sowieso zou het gaan om heel beperkte bedragen (max 150 euro per 3 maand in 1 van die drie fondsen), grote verliezen zou je daar toch niet kunnen mee maken? Dus 600 euro per jaar gespreid over 10 jaar, zou ik toch altijd een gemiddelde aankoopkoers hebben en een mooie gespreide portefeuille? Ik vind het eerlijk gezegd heel moeilijk om op dalende momenten (bij oranje licht) te beslissen om met hele grote bedragen ineens in te stappen (uit angst dat het nog verder zou dalen). Begrijp je mijn redenering zo wat?

  Like

  1. Bij elke stap is het belangrijk om datgene te doen waar jij je goed bij voelt. Ik vrees dat hét moment bepalen erg moeilijk zoniet onmogelijk is.
   Achteraf is het altijd makkelijk praten: toen de GOGI Invers op Spread sprong half maart, heb ik een fonds (eigenlijk meerdere) aangekocht. Ik twijfelde (zou het nog verder dalen ?) en heb niet zo’n groot bedrag geïnvesteerd met het idee dat ik bij een verdere daling nog zou kunnen bijkopen. Nu heb ik spijt want het “slechtst” presterende van de drie fondsen haalt (sinds eind maart dit jaar) meer dan 35% meerwaarde.
   Had ik maar meer aangekocht…
   Omdat de vraag bij dit Blackrockfonds nu eenmaal was “nu nog aankopen?” heb ik er die andere grafiek bijgevoegd. Ik vond die wel veelzeggend.

   Like

   1. Veel hangt ook af van je horizon. Als je bijvoorbeeld 30 jaar bent, kan je in principe nog 50 jaar beleggen (natuurlijk percentage aandelen afbouwen met de tijd). Dan speelt dat veel minder een rol. Natuurlijk eerst een groot genoeg noodfonds opbouwen bijvoorbeeld een jaarloon en vanaf 50 jaar twee jaarlingen. De rest daarboven beleggen. Of een vaste verhouding tussen cash, termijnrek enerzijds en aandelen anderzijds. Dan koop je bijvoorbeeld bij als de aandelen enorm zakken aangezien zij dan onder hun doelpercentage zitten. In goeie tijden sparen, in slechte tijden massaal uw cash inzetten. Buy low and never sell unless you need it

    Like

   2. Ik ben nu zelf op een leeftijd gekomen dat ik het aandelenpercentage zou moeten beginnen afbouwen. Ik stel me hoe langer hoe meer de vraag of dat echt zinvol is, vooral nu obligaties(fondsen) amper nog meerwaarde genereren.
    Ik zou misschien anders praten bij een crash…

    Like

   3. @je kan bijvoorbeeld 50 procent cash in je portfolio hebben en dan 50 aandelen? Geen obligaties dan. Of 40-60 OF 60-40. Dan heb je nog iets in je portfolio

    Like

 4. Bedankt voor deze bijdrage.

  Ik ga mijn mixer en flexer aanpassen.
  Welke methode gaan jullie zelf toepassen op jullie modelportefeuilles?
  Ik zou graag hetzelfde doen zodat ik dezelfde resultaten krijg als dewelke jullie publiceren.

  mvg,

  Piet

  Like

 5. Robokat, als ik je correct begrijp wil je eigenlijk zeggen dat een mengeling tussen de Smart Flex en Smart Dynamic geen probleem vormt: bvb 3 van de flex en 5 van de dynamic?
  Of zijn er binnen elke portefeuille fondsen die veel dynamischer/defensiever zijn dan de andere, binnen diezelfde portefeuille?

  Like

 6. Misschien niet direct het topic hier maar ik kreeg onlangs reclame binnen over de fondsen van Triodos Bank. Zijn hun beleggingsfondsen qua aanpak zo veel ethischer dan andere of is dit eerder een commercieel verkoopspraatje?

  Like

  1. In precoronatijden kwam ik fondsmanagers tegen die me vertelden dat zij de meeste ethische fondsen hadden, dat zij het langst bezig waren met ethische fondsen, dat zij het strengst toekeken op ethiek enz… Het probleem is dat over die ESG of SRI geen sluitende definities zijn zodat velen “hun best” doen maar telkens op andere manieren. Ik ga niet schrijven dat sommigen de boel beduvelen, maar in sommige gevallen lijkt het mij meer op verkoopspraatjes of om manieren om over de rest te zwijgen. Sommige fondsen werken eraan en zetten ondernemingen onder druk om ethischer te worden en dat gaat soms met kleine stapjes: bijv van een Chinese firma eisen dat ze balansen en jaarrapporten in ’t Engels (en zo verstaanbaar voor iedereen) opmaken. Nadien de volgende stap. Voor sommige fondsenhuizen is dat onvoldoende.
   Het is ook moeilijk om als buitenstaander te beoordelen wat er binnenskamers gebeurt.
   Om nu Triodos te beoordelen: of ze ethischer zijn dan een andere blijft de vraag, in elk geval zijn zij er al heel lang over de hele lijn mee bezig. Hoewel ook dat door sommigen tegengesproken wordt. In vele gesprekken over ethiek mis ik dikwijls één ding: het genereerde rendement waar wij het als belegger toch voor doen.
   Ik merk dikwijls op dat het onethisch is om op een bepaald moment (als het fonds in overdrive is) dat fonds nog aan te prijzen: dan is het aan de andere kant volledig stil. Een paar maanden geleden was er een fondsmanager van een erg bekend fonds die als antwoord gaf: “wat moet ik op zo’n momenten doen met mijn team verkopers (8 mensen) ? Ze allemaal technisch werkloos maken ?”
   De ethiek van die groep houdt op aan de kassa…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.