De ESMA bevestigt onze waarschuwingen

Zopas stuurde de ESMA een waarschuwing uit die bevestigt wat wij al zo dikwijls hebben geschreven dat niemand het waarschijnlijk nog wil geloven.  De fondsenverkopers al zeker niet want die willen zoiets zelfs niet horen.  Zij moeten toch blijven verkopen…

Hoe dikwijls hebben wij al geschreven dat de huidige rendementen meestal zodanig laag zijn, dat je momenteel geen buffer kan opbouwen zodat je bij een eventuele correctie met fikse verliezen kan opgezadeld worden. Er wordt verwezen naar de huidige prestaties, maar die verhullen de belabberde resultaten die tevoorschijn komen in onze medianen.

De ESMA (zeg maar de Europese FSMA) stelt nu in een rapport dat door de forse stijgingen van de jongste weken de beurzen  oververhit dreigen te geraken . Zij zien zware risico’s en waarschuwen daarbij voor een serie markante correcties omdat de beurzen wel erg ver vooruit lopen op de economische groei. De Europese bedrijven zouden daar zeer zwaar kunnen door geraakt worden met problemen voor hun kredietkwaliteit.

Bovendien vrees ik dat de fondsenhuizen hun bedje aan ’t opmaken zijn. Er is een paar dagen geleden een regeling getroffen om “uitstappers” in moeilijke tijden een uitstapboete aan te rekenen als zij hals over kop het zwalpend (eufemistisch want zinkend zou overdreven zijn) schip willen verlaten. 

Enkele grafieken uit het Engelstalige artikel dat je op de website van de ESMA kunt terugvinden:

Dat de prijzen van de grondstoffen in dalende lijn gaan door de haperende economische activiteit, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen.

In feite was die daling van de grondstoffenprijzen al ingezet lang voor er van de pandemie sprake was.

Vooral de GDP Forecast  (vooruitzicht op de groei of eerder krimp van het Bruto Nationaal Product ) is wel zeer opvallend. Als we de laatste jaren al tevreden waren met een groei van zo’n 2% per jaar dan worden we door dat verlies van 10% wel erg ver in de tijd terug  gekatapulteerd

Mogelijk zijn de sterke stijgingen van de beurzen het gevolg van de enorme toevloed  (inflow) van nieuwe aankopen met vers geld. Een bemerking die we nog al gezien hebben bij correcties in het verleden: iedereen wil erbij zijn en dan loopt het fataal mis.

Als je merkt hoe snel en sterk de rentevoeten zich hersteld hebben (rebound) na de Coronacrisis, dan dien je je wel vragen te stellen als je nu kijkt naar de verdeling van de ratings van die obligaties.

Dat de grote massa een beoordeling heeft meegekregen van slechts BBB duidt ook aan dat er wel eens verrassingen zouden kunnen voorkomen. Ik wil dan nog niet wijzen op mogelijke domino-effecten.

Zoals altijd is een verwittigd man (maar het mag ook een vrouw zijn) er twee waard en ik blijf bij mijn adagio: haast en spoed is zelden goed.

Als jouw raadgever je komt vertellen dat je mooie kansen aan jou laat voorbij gaan,  kijk hem dan maar eens recht in de ogen en vraag naar zijn inschatting over deze waarschuwing van de ESMA.  Die instelling sturen geen waarschuwingen rond als ze zich geen zorgen maken,   maar ik vermoed dat de verkoper van die waarschuwing niet op de hoogte zal zijn. “ik voer maar een opdracht uit en wist het niet”.

Jouw idee ?

Categorieën:

12 Comments

 1. Ik kon mijn ogen niet geloven bij het lezen! Een uitstapboete!Hoe zotter kan het nog worden?Wat is er toch aan de hand in de wereld van het geld?Dat het er stinkt…..is nog maar zachtjes uitgedrukt.Bedankt om ons te waarschuwen en aan te sporen tot voorzichtigheid.Duizendmaal dank!

  Like

  1. Ik kan spijtig genoeg niet meer terugvinden waar ik dat gelezen heb. Ik krijg hier zoveel nieuwsberichten binnen…
   Om de “blijvers” te beschermen, zou men de “uitstappers” een boete aanrekenen= een percentage op de uitstap.

   Like

 2. Is dit de reden dat er op M* soms een “bid” en “offer” werd getoond ? Het begin van een spread ook voor fondsen ?

  Like

   1. In elk geval is 114,68 de NIW. We zouden eens moeten nakijken of die Bid en die Offer in de loop van de dag wijzigen.
    Op dit moment is dat niet mogelijk want door het weekend is alles afgesloten.

    Like

   2. Volgens morningstar:
    Bid-offer spread (fund)
    The difference between the bid price – the price at which units or shares are sold back to the fund manager – and the offer price – the price at which they are bought from the manager. Fund management companies use this difference to pay dealing costs, stamp duty and for their profit margin.

    Vrij vertaald:
    Bid-offer spread (fonds)
    Het verschil tussen de biedprijs – de prijs waartegen rechten van deelneming of aandelen worden terugverkocht aan de fondsbeheerder – en de biedprijs – de prijs waartegen ze van de beheerder worden gekocht. Beheermaatschappijen van fondsen gebruiken dit verschil om transactiekosten, zegelrechten en winstmarge te betalen.

    In dit geval: bid= 114,68 en offer=119,49. Zou er dan 4,81 extra kosten zijn?

    Like

   3. Zeven dagen geleden al eens geschreven dat we zoiets niet in het weekend moeten controleren maar op een werkdag: als op zo’n dag die koersen veranderen tijdens de dag dan volgen ze de beurskoersen van die fondsen.
    Op sommige sites kan je zelfs kiezen van welke beurs je de koers wil zien.

    Like

 3. Wil
  Ik lees ergens bij KBC : bedrag tot ontmoediging van een uittreding die volgt binnen 1 maand na de toetreding max 5%.
  Gaat het over het bericht van het FSMA?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.