Vergelijking fondsen Japan

Een lezer vroeg ons om ons licht eens laten te schijnen op het fonds Growth Japan van Comgest.  Dat heb ik gedaan, maar ik zou aanbevelen om dat fonds zeker niet te gaan vergelijken met de anderen want het is veel recenter opgestart dan die anderen.  Het zou best kunnen dat die beperkte periode in het voordeel speelde van het fonds van Comgest.

Alhoewel: dat hoge cijfer als mediaan rendement (Med1’10) zou als verklaring die kortere periode kunnen hebben.   Met één vaststelling: bij de anderen duiken de rendementen steil omlaag (zie Med1L60) terwijl Comgest het rendement hier blijkbaar veel stabieler kan houden.

We kunnen de zaak alzo niet zo maar afsluiten met de woorden “het is te jong”.  Het is een  fonds om in de gaten te houden.

 

Over het algemeen verkiezen wij fondsen waarbij het onderliggende veel ruimer is dan één land.  Bij één land hoeft er in dat land maar iets te gebeuren om het fonds onderuit te zien gaan. In dit geval denk ik nu onmiddellijk aan het ontslag van Premier Abe…

Is Japan dan aantrekkelijk als alternatief of als satellietfonds ?

Daarom heb ik er onderaan de ETF MSCI World bijgevoegd:  de mediaan van het Comgestfonds buiten beschouwing gelaten zou ik durven stellen van niet: als je merkt (zie Risk) hoeveel risico je daarmee binnen haalt voor maar een klein beetje meer rendement. Misschien voor de durvers of de personen die hun portefeuille van zeer nabij managen en er de goede periodes kunnen uitfilteren.  De defensieve beleggers moeten hier zeker geen inspiratie komen halen.

Nu instappen ?

Neem de fondsen die je interessant vindt en ga ze opzoeken in de GOGIscore van 1 september. Of nog beter, en dan ga je ook het fonds van Comgest vinden dat nu een STOP heeft), wacht tot de publicatie van de resultaten van 16 september. 

Ik wil bij die GOGIscore van 16/09 al een nieuwigheid verklappen: als de mediaan L120 kleiner is dan 4 dan zal je in de toekomst een NOresult krijgen = dat lage rendement weegt niet meer op tegen het vrij hoge risico dat je mogelijk loopt. En er zullen er vele zijn met Noresult, niet alleen fondsen die in Japan beleggen.

Als ik de kolom van de Med1L60 overloop dan dien ik weer te zeggen dat “haast en spoed hier weer geen goed idee is“.

Ben je het met mee eens of ben je het met me eens ?

Categorieën:

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.