Twee vastgoedfondsen

Een lezer vroeg me om de GOGigrafieken van deze fondsen te publiceren: Skagen M2 en Robeco Sustainable Property Equities.

Alle cijfers werden afgesloten op 16 juli 2020.

Meer specifiek Skagen M2 met isincode NO0010657356

GOGIgraf Skagen m2

Vooreerst een opmerking gebaseerd op een eigen bemerking die ik, eerlijk toegegeven, nog niet gecontroleerd heb met harde cijfers: vastgoedfondsen worden dikwijls voorgesteld als alternatief bij aandelenfondsen. Zij zouden beter de correcties (of crashes) weerstaan. Onmiddellijk na de crash lijkt dat inderdaad zo te zijn. Ik heb echter de indruk dat zij met vertraging reageren en alzo eigenlijk toch geen alternatief zijn. Maar zoals gezegd onder voorbehoud: andere meningen of vaststellingen ?

Mijn interpretatie van deze grafiek:

De GOGI Invers geeft een duidelijke SPREAD. Ik voel me echter niet helemaal gerust gesteld daar de mediaan een daling inzet. Blijft of wordt het rendement aantrekkelijk genoeg om van deze correctie te profiteren?

Voor je aankoopt of bijkoopt kan een controle van de “Coronagevoeligheid” misschien zijn nut hebben.

en Robeco Sustainable Property Equities met isincode LU0187079180.

GOGIgraf Robeco Sust Prop

Ongeveer dezelfde bemerking als hierboven.  Het mediaan rendement positioneert zich hier een heel stuk lager, maar lijkt (voorlopig) stabieler.

Ik twijfel.

Afsluiter:

Vermits ik geen geen glazen bol heb, hoef je het zeker met mijn vaststellingen niet eens te zijn.

We vernemen echter graag jouw bemerkingen !

 

Categorieën:

6 Comments

 1. Vastgoedfondsen beleggen voornamelijk in zogenaamde reit’s.(real estate investment trust).Je hebt er in alle geuren en kleuren.Winkelcentra,zendmasten,opslagplaatsen, hotels,bioscopen en ga zo maar door.Als je een vastgoedfonds wilt kopen moet je goed de samenstelling ervan ontleden.In deze corona tijden is het beter dat je winkelcentra,hotels en bioscopen links laat liggen.Terwijl huisvesting ,zorgvastgoed en opslag mij wel erg interessant lijken.Met de op ons afkomende geldontwaarding veroorzaakt door de centrale bankiers is vastgoed nog meer dan ooit een investering in “echte” waarde en dus aan te raden. Maar eerst goed je huiswerk maken!

  Like

 2. Heb LU1248420850 Umano Fund- Real Estate European Securities Class R EUR Acc in Portefeuille. Dit fonds heeft voor ongeveer 40% Belgische GVV en voor 30% UK real estate in portefeuille. Zelfde trend als bij uw voorgestelde grafieken. In maart 2020 WDP Aedifica en Montea gekocht. Bij volgende “corona” daling Home Invest Belgium en Immo Moury. Belgische GVV apart kopen, is momenteel beter dan Umano bijkopen. (hoger rendement zelfde downwards risico) Umano is wel een kapitaliserend fonds , maar de kosten zijn hoog in vergelijking met de kosten voor Belgische GVV apart)

  Like

  1. Naast enkele Belgische GVV’s, heb ik ook gekozen (met nog maar een beperkte positie) voor volgend vastgoedfonds : LU0088927925 – Janus Henderson Horizon Pan European Property Equities Fund A2 EUR.
   Een eerste aankoop dateert van lang voor Corona.
   De nadruk ligt hier meer op Duitsland, maar ook vastgoedbedrijven uit andere Europese landen zijn vertegenwoordig : Zweden, UK,…
   Op lange termijn is het rendement iets beter, maar de laatste 6 maanden kan je de grafieken op mekaar leggen.

   Like

   1. Het Janus Hendersonfonds heeft een mediaan jaarlijks rendement sinds 2010 van 13%. De L120 is 5,8% en de L60 is 10,1%
    Nemen we de MP Quality Indicator dan krijgen we 69. Het getoonde fonds van Robeco heeft 44 en het Skagenfonds 41.

    Like

 3. Voor de vastgoed(fondsen)beleggers heb ik vandaag het volgende gelezen :
  Bijzondere tijden! Onroerend goed blijkt nu onmogelijk om te taxeren. Meer dan £ 12 miljard in Britse onroerend goed fondsen blijven nog voor onbepaalde tijd ‘bevroren’. In Amerika, ligt de markt van Commercial Mortgage-Backed Securities (CMBS), ter waarde van duizenden miljarden, totaal stil. Winkelcentra en kantoorgebouwen staan in het oog van de storm. Canary Wharf, het zaken centrum van Londen, is nu nog steeds voor slechts 10% bezet en de rest zit thuis. Ondanks de steunmaatregelen van overheid en Centrale Banken, zal de wereld, na de COVID-19 crisis, er onherkenbaar uitzien! Deze film hebben we al eerder, meerdere malen, met lede ogen, moeten aanzien. Een van de gevolgen van deze moeilijke tijden is, dat mensen de stad willen ontvluchten. Vooral in Amerika, is de stedelijke criminaliteit, vooral in de betere buurten, scherp gestegen en staat de politie onder vuur.

  Like

  1. Niet voor niks zet mijn collega “nvt” bij de GOGIscore.
   Het kan aan te raden zijn om met aankopen te wachten tot de twee volgende signalen :
   De GOGI Invers dient een SPREAD te tonen EN de MEDL60 geeft een rendement dat aantrekkelijk is.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.