De Belg is geboren met een baksteen in zijn maag. Vastgoed lijkt dan ook de ideale belegging, met weinig risico. Maar zijn vastgoedfondsen dat ook?
Waarom beleggen in sectorfondsen?
Beleggen in aandelen is in essentie erg eenvoudig. Ofwel beleg je in een brede selectie van allerlei aandelen. Ofwel beleg je in heel specifieke aandelen. Er zijn eigenlijk maar 2 redenen waarom je dat zou doen:
- een hoger rendement halen dan een brede selectie van aandelen
- een lager risico lopen dan een brede selectie van aandelen.
Of natuurlijk een combinatie van beiden.
Het lijkt bizar, maar vaak verliezen beleggers die twee doelstellingen uit het oog. Maar waarom zou je per se willen beleggen in een nauwe categorie van aandelen, als dat je geen voordeel oplevert? Toch lijkt het dat een mooi verhaal rond een specifiekesector sommige beleggers alle kritische ingesteldheid doet verliezen. Of het over beleggen in water gaat, of in vastgoed.
De toetssteen
Als toetssteen gebruiken we een brede aandelenindex, de MSCI World Gross. Beleggen in vastgoedfondsen heeft enkel zin indien we een betere prestatie halen van deze index.
Rendement
Dit is de selectie van alle vastgoedfondsen uit de screening cijfers, gesorteerd op mediaanrendement
Slechts één fonds haalt een vergelijkbaar rendement als onze toetsteen. Het merendeel van de fondsen scoort gevoelig lager.
Risico
Dit maal sorteren we op RISK
Drie fondsen halen een risico score die lager is dan de toetssteen. Het merendeel van de fondsen haalt een beduidend hoger risico.
Rendement/Risico
De verhouding tussen rendement en risico in natuurlijk onze MPQ. Hoe hoger, hoe beter.
Slechts één fonds behaalt een betere MPQ dan onze toetssteen. De overige fondsen presteren beduidend slechter.
Conclusie
Met de meeste vastgoedfondsen krijg je een slechter rendement dan de MSCI World index. En daarbij loop je nog eens een veel groter risico ook. Geef dan eens één goede reden om in zo’n fondsen te beleggen?
Slechts één fonds behaalt op basis van onze MPQ een goede score. Het is een fonds van eigen bodem en belegt vooral op eigen bodem: KBC Select Immo – Belgium Plus Cap.
Het fonds levert absoluut niet de hoogste rendementen, maar weet wel het risico benedengemiddeld te houden. Zou dat komen omdat er in België in de afgelopen 15 jaar nooit een vastgoedcrisis is geweest zoals in de rest van de wereld? En hebben we daarom zo’n vastgoedcrisis niet tegoed?
Carl De Ridder (@RoboKat_MK)
Beste Robokat,
Zeer interessant artikel.
Lees ik tussen de regels dat jullie in het geheel geen grote liefhebber zijn van sectorfondsen en liever kiezen voor een ‘algemeen’ mandje, of bedoel je het specifiek over vastgoedfondsen.
Ik vind persoonlijk medische sector / farma een zeer boeiende sector met veel groeipotentieel voor de toekomst (toenemende vergrijzing wereldwijd, groei in ontwikkelingslanden,…) en heb daarbij bv. het fonds Blackrock World Healthscience al een tijdje in mijn vizier. Zou uw advies ook daarvoor gelden dat het misschien beter is om daar toch van weg te blijven en een sector-tracker te kiezen?
Bedankt!
Ruben
LikeLike
Het lijkt een interessant idee om dezelfde oefening te doen voor andere sectoren. Maar we zijn inderdaad meer voorstander van brede fondsen dan van sectorfondsen.
LikeLike
Mij lijken de mensen veeleer gevoeliger voor mooie verhaaltjes dan voor de cijfers. Maar zelfs als het verhaal klopt, kan het fonds teleurstellen.
Toen ik nog actief was op een dienst productontwikkeling schreef de marketingmanager drie motiverende verhalen over toekomstige watertekorten, de pharma en de vergrijzing en over windenergie bij drie spiksplinternieuwe fondsen en alzo geen cijfers.
Die folders moesten voor publicatie eerst goedgekeurd worden door de FSMA.
FSMA reageerde: “Kan je dat bewijzen ?”
LikeLike
Zelf heb ik enkele GVV’s. Maar omdat ik geen zin had om ook buitenlandse vastgoedberdrijven te kopen, ook al hebben die volgens sommigen meer potentie, heb ik besloten om dit via een fonds te doen. Daarom leek het LU0088927925 – Janus Henderson Horizon Pan European Property Equities Fund A2 EUR mij een mooie aanvulling. Al heb ik daar momenteel nog maar een kleine positie in.
LikeLike
Ja, dat is dan nog een van de betere onder dit soort fondsen. Maar de wereldindex blijft een iets betere belegging wegens een lager risico.
LikeLike
Prima artikel. Soms wordt beweerd dat papieren vastgoed uit UK best wordt vermeden, hetgeen wel in de meeste europese fondsen voor 20-25% is opgenomen, echter niet aanwezig in de populaire iShare tracker voor europees vastgoed IPRP. Kan deze toegevoegd aan jullie impressionant bestand ?
Een pluim voor jullie volgehouden kritische kijk op het beursgebeuren, als vaak eye-opener voor mjj !
LikeLike
Kan je me soms ook de Isincode van die tracker bezorgen. Ik vind hem nu niet direct.
LikeLike
De analyse is sinds 2010. Geldt hetzelfde ook voor langere periodes? 20 jaar? 30 jaar? Wat als inflatie stijgt?
LikeLike
Vastgoed is inflatie/rente gevoelig. Geen goed nieuws als die gaat stijgen.
LikeLike
Ik heb screeningcijfers vanaf 2010 en voor fondsen die al langer bestaan, meestal ook vanaf de startdatum van het fonds. Als ik die ga vergelijken dan zit daar over het algemeen heel weinig verschil op.
Omdat het niet eerlijk is om fondsen te vergelijken aan de hand van verschillende periodes, hebben we ervoor geopteerd om voor alle fondsen 2010 als startdatum te gebruiken.
En zeg nu zelf: als het mediaanrendement vanaf 2000 bijvoorbeeld 6% is en sedert 2010 7% is, dan maakt zoiets als mogelijke selectiebasis niets uit. Het zal waarschijnlijk nooit krak hetzelfde zijn. We gaan alzo niet filosoferen over minieme verschillen.
LikeLike