Het moment om bij te kopen ?

Is het nu al het moment om ( bij ) te kopen ? That’s the question.

Zitten we over de piek van de Coronacrisis ?  De ene dag blijkbaar wel, de andere dag nog zeker niet.

Worden de maatregelen strenger of minder streng ?

Zijn de ondersteuningsmaatregelen voldoende ?

In één woord: Kunnen we terug beginnen te kopen of wachten we best nog even af ? 

De onzekerheid en de nervositeit giert door onze bijna totaal verlaten straten…

Iemand die zo overtuigd is van zijn eigen kennis en kunde gaf op een ander forum iemand  de raad om maar alles in één keer te storten (lump sum): “Dan ben je der van af !”  Van je centen in ieder geval, dat klopt.

Ik ontving vandaag een persbericht: Commentaar op het fiscale stimuleringspakket van de V.S. door Ron Temple, Managing Director, co-hoofd van Multi-Asset en hoofd van US Equity bij Lazard.

Ron stelt dat er 3 primaire vereisten zijn om het vertrouwen in de economie en de markten te herstellen:

a) Fiscale steun om de economie te ondersteunen terwijl de mensen niet kunnen werken en winkelen.

b) Een monetaire stimulans om de liquiditeit door de kredietmarkten en de economie te laten stromen.

Met de uitgevaardigde wetten en maatregelen hebben we nu twee van de drie belangrijkste ingrediënten. In de VS stellen ze zowaar 2.000 miljard ( 2.000.0000.000.000 ) ter beschikking om door de crisis te manoeuvreren.

c) Last but not least: een therapie voor COVID-19 die de besmettelijkheid, de duur en de ernst ervan voldoende verminderen zodat we ons weer veilig kunnen voelen op de werkplek en in de winkels.

Om zo’n geneesmiddel of vaccin op punt te stellen, kan er tot 18 maanden nodig zijn.  Tot zo lang zullen we moeten leren leven met een erg nerveuze, lees volatiele, markt.  Stel je maar eens voor, dat er na de eerste infectiegolf, nog een tweede golf op ons afkomt, zoals we dat bij de Spaanse griep hebben meegemaakt…

Hebben de markten nu hun diepste punt bereikt ?   Niemand die het weet.

We gaan voorlopig en dit 2 maal per maand, de GOGI Invers publiceren. Dat een fonds of een tracker daar een Spread toont, wil absoluut niet zeggen dat de diepste of de goedkoopste notering bereikt is. Het betreft alzo geen regelrecht  koopsignaal, maar het kan een tip zijn om alzo fondsen of trackers te vinden die nu eens niet in overdrive zijn, maar duidelijk ver beneden hun normale doen presteren. Ik hoop de volgende publicatie te kunnen uitvoeren op het einde van de eerste week van april.

 

 

Categorieën:

8 Comments

 1. Tja, wat is het diepste punt, wanneer koop je aan? En als je het niet van kortbij volgt, ben je altijd te laat. Ik heb een eerste aankoop durven doen. Ik heb de mix fondsen en heb nu enkel flex fondsen die niet in de mix stonden, aangekocht.

  Like

 2. Om eerlijk te zijn, ik denk dat we er nog niet zijn. Het is heel verstandig om nu in verschillende fasen te kopen volgens mij. Als je ziet dat in Amerika nog alles moet beginnen..en ik vrees daar een grote catastrofe…
  Iemand andere opinies?

  Like

  1. Gezien de omstandigheden is het quasi onmogelijk dat goede economische resultaten de beurzen gaan ondersteunen of boosten. Het wordt volgens mijn bescheiden mening eerder een kwestie van opmerkzaam te blijven tijdens de volgende weken/maanden…

   Like

 3. Mijn verlanglijstje heb ik aardig uitgedund tot 7 fondsen. Hierin ga ik vanaf april maandelijks beginnen kopen, en dit gedurende iets meer dan 1 jaar. Altijd hetzelfde bedrag per fonds.
  Alles op de bodem kopen zal niet lukken, maar op deze manier heb ik toch voldoende spreiding in de tijd, zeker als de coronacrisis op de beurzen, en misschien ook in het echte leven, langer blijft duren dan verhoopt.

  Like

  1. Ik heb jullie al getoond dat de rendementen eerder in een dalende trend zaten en dat zal door deze crisis zeker niet snel beter worden. Als het maar niet …
   We zullen alzo waarschijnlijk niet veel verliezen door rustig de tijd te nemen en rustig uit te kijken. Misschien kunnen we hier en daar nog van buitenkansen profiteren.

   Like

 4. Marc, je schrijft “als het maar niet…” Bedoel je daarmee dat we de kans bestaat dat we afglijden naar een depressie? Hoe hoog schatten jullie die kans in dat we daarin terecht komen? Zijn er bepaalde knipperlichten die dit op voorhand aantonen zodat er kan gewacht worden met het instappen?

  Like

  1. Dat de “gebeurtenissen” van het moment voorbij gaan gaan als een rimpeling in het water, dat gelooft toch geen mens.
   Hoe wij daarmee omgaan, leg ik begin volgende week uit als ik de update van de GOGIscore publiceer.
   Bijkopen ? Ik zou me zeker niet haasten. De markten zijn te nerveus.

   Like

 5. Kwartaalgrafiek AEX sinds 1995. Tijdens de 2 vorige crisissen herhalen de rode staafjes zich verschillende keren.
  Ik verwacht er nu minstens toch nog 1, maar waarschijnlijk nog meerdere.
  Dalingen gaan altijd 3 keer sneller dan stijgingen. Margin Calls enz…
  Wie geduld heeft en kan wachten om te kopen zal beloond worden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.