De crash na een start

Een crash of een ferme correctie is vooral voor beginnende beleggers een horrorscenario.

Met weinig kennis en vooral met weinig ervaring geconfronteerd worden met een crash, zoals de voorbije dagen, kan tot een overhaaste verkoop leiden en het gezegde: “dit nooit meer”.   Heel wat “starters” zijn op die manier afgehaakt en soms met vrij grote verliezen.

In een grafiek omgezet, kan dat er zo uitzien:

 

 

 

Ook meegemaakt ?

Het heeft ons enkele jaren geleden op zoek doen gaan naar een zeer defensieve portefeuille (de Mixer) en een manier om zo’n beangstigende ervaring trachten te vermijden: de GOGIscore.

Vele spaarders/beleggers starten met het idee dat ze heel veel rendement gaan halen en dat ze op die manier snel (en gemakkelijk ?) rijk gaan worden.

Niet voor niks wordt er echter steeds op gewezen dat je een beleggingshorizon van minstens zo’n 5 jaar moet hebben om te starten met aandelen, aandelenfondsen of trackers.

Immers, als je al niet na de eerste correctie bent gestopt, dan krijg je zoiets na een paar jaar.

 

 

Al heel wat geruststellender.

Onze GOGIscore kan je zulke angstmomenten doen vermijden bij een correctie en die komen er wel regelmatig.

Als je weet dat de Coronacrash heel wat fondsnoteringen terug plaatst naar hun waarde van 2014 dan zijn natuurlijk nog niet alle paniekmomenten van de baan. Gelukkig merken we dat een crash zich slechts zowat om de 10 jaar manifesteert.

Vorig jaar ( 2019 ) gaf onze GOGIscore bijna het hele jaar een STOP. Heel wat (overmoedige ?) beleggers wilden ons niet geloven en probeerden hun deel van die fikse hausse van de beurzen mee te pikken. Ze werden daarbij aangemoedigd door een leger fondsenverkopers die alleen maar in de weer waren om hun jaarobjectief binnen te halen. Aankopen konden niet snel genoeg en groot genoeg zijn.

Zo zitten die bij mijn eerste voorbeeld.

 

Afsluiter:

De fondsen hier vermeld, gelden niet als een aanbeveling. Ze dienen enkel als een voorbeeld. Ik zou perfect fonds A kunnen gebruiken in voorbeeld B en omgekeerd.

 

Categorieën:

3 Comments

 1. Gisteren en vandaag gaat het serieus omhoog, zijn dit nog altijd typische signalen voor een berenmarkt die grote schommelingen? Ik veronderstel dat het daarna terug wel evenzeer naar omlaag kan gaan?
  De impact van de crisis zal zich wellicht tot gans het jaar laten voelen?

  Like

 2. Zonder corona had dit plaatje er wel heel anders kunnen uitzien natuurlijk.
  Dan was er misschien helemaal geen sprake geweest van een correctie.

  Like

  1. Fondsen en trackers waren zodanig in overdrive dat de kleinste tegenslag tot een heftige reactie zou leiden. Iedereen vond zichzelf een beleggingsgoeroe en dan krijg je zulke effecten.
   Moest die overdrive er niet geweest zijn, dan spraken we nu misschien over een correctie en niet over een crash.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.