Fondsen met een mediaan rendement hoger dan 15% per jaar

Een selectie (jouw huiswerk) maken kan je op velerlei manieren. Ik wil hier met jou eens een manier overlopen zodat je inspiratie krijgt.

Selectie:

Al te vaak krijgen wij de opmerking dat wij werken met cijfers uit het verleden en dat het verleden niets zegt over de toekomst. Een staalharde garantie kunnen wij inderdaad niet geven, maar je kan absoluut geen selectie maken zonder cijfers uit het verleden of aan de hand van een formule die gebaseerd is op cijfers uit het verleden. Cijfers over de toekomst zijn nu éénmaal niet voorhanden en de trackerfanaten kunnen ook niet bewijzen dat de indexen die zij volgen het in de toekomst beter gaan doen.

Als je je niet op die cijfers baseert, dan wordt het gokken…

Daarom heb ik als insteek voor deze selectie de fondsen uit mijn database gerangschikt op hun jaarlijks mediaanrendement sedert (indien mogelijk) 2010. Ik hou de fondsen met een mediaan rendement van meer dan 15% per jaar over. (mediaan = van de beleggers heeft er 50% minder en 50% meer rendement dan dat cijfer). Over de lange termijn is die mediaan een vrij stabiel gegeven.

Hier is dat overzicht dan:

 

 

 

 

 

 

Je zou dit een shortlist kunnen noemen en nu begint het werk:

Met een oranje vakje achter een fonds vraag ik daar even jouw aandacht: In de rij NBR1 ’10 wil ik je aandacht vestigen op het feit dat dit een fonds is dat vrij recent is opgestart. Als het al op 1 01 2010  bestond dan ga je daar 217 (jaarresultaten) vinden. Daardoor krijg je ook in de kolom MPQbis een Noscore (= te jong). Je zou die kunnen schrappen, Je kan ze ook zelf gaan bestuderen en er toch een oordeel over vellen. Dat laat ik aan jou over. Vooral als het cijfer danig verschilt van 217 dan krijg je wel erg veel kans op een “momentopname” die misschien wel teveel momentgedreven is; of een lucky shot…

Je zou in jouw selectie in de kolom NBR1 ook gebruik kunnen maken van een minimum. Zodanig dat je zeker bent dat je de laatste grote correctie van bijv 2015 zeker in overweging neemt.  Anders schrappen ?  Een zelfde overweging om te bepalen over welke periode die RISK berekend werd. Het resultaat zou wel eens “onvolledig” kunnen zijn en “flatteren”.

Ook in de kolom RISK is een oranje vakje een knipperlicht: de volatiliteit is daar erg hoog. Kan je zo’n volatiliteit wel verteren of zou je nachtrust eraan gaan ?  Overschat je incasseringsvermogen (en dat van jouw partner?) zeker niet. Maanden tegen een verliescijfer aankijken kost veel moeite en geduld.

Buiten knipperlichten die je aandacht vragen, zijn er ook gele vakjes waarmee ik interessante elementen heb aangeduid: Bij het fonds van Fidelity geeft het aan dat het een eigenlijk een distributiefonds is: verwacht echt niet teveel dividend want ze hebben me bij Fidelity gezegd dat die uitbetaling geen prioriteit is. Echter met een geannualiseerd rendement van 21%, zowel over periodes van drie jaar als van vijf jaar, mag dit fonds de nodige aandacht krijgen.

In de kolom MPQbis is er een score van 31 en dat is ook al niet mis.  Er zijn er nog met een lage volatiliteit in die kolom.

Dan begint de zoektocht naar het fonds waarvan het onderliggende in jouw portefeuille past. Wij kiezen normaal voor fondsen die zo “breed” mogelijk beleggen. Voor “World” hebben wij altijd een voorkeur, maar de keuze is aan jou.

Overlaad je portefeuille niet met sectorfondsen en al zeker niet in slechts één sector. Als er iets misloopt in die sector, krijgen ze allemaal klappen: de dotcombubble in 2000 was een voorbeeld met verliezen van meer dan 50%…

Zoek met de Isincodes misschien op in wat ze nu exact beleggen en wat hun strategie is: de naam en de classificatie dekt niet altijd de lading.  Controleer of de fondsen uit jouw selectie mekaar niet teveel overlappen.

Dat een fonds in een andere munt noteert (EUR**) maakt op langere termijn niets uit. Kiezen voor een hedge-variant brengt geen meerwaarde en kost alleen rendement.

Als je grote sommen te beleggen hebt, dan kan een spreiding over meerdere fondsen (en managers) zo zijn voordelen hebben. Zoals onze Smart Mix inzet op 10 verschillende beheerders.

Sommige fondsen zijn ook niet beschikbaar bij jouw fondsenboetiek… en sommige daarvan ga je zelfs niet kunnen krijgen op aanvraag.

Zo wordt jouw lijstje “shorter en shorter”…

Is het jou al opgevallen dat er amper 1 tracker in geslaagd is om in deze selectie te voorschijn te komen.

Voor je jouw orders ingeeft, controleer je wel best of het op dat moment wel de moment is om aan te kopen. GOGI kan je daarbij helpen om te kijken of je ineens een grote aankoop kan doen of beter gespreid instappen.

Ik hoop dat ik vrij volledig en duidelijk ben geweest. Aarzel echter niet om nog meer verduidelijkingen of meer uitleg te vragen.

Of heb je zelf nog een goed idee ?

 

 

Categorieën:

8 Comments

  1. Lees zeker die belangrijke opmerking: pas op met sectorfondsen. Wij zijn daar geen liefhebber van. Eigenlijk mag je die enkel kopen wanneer de GOGI invers op SPREAD staat. Anders ga je qua rendement eerder dichtbij de kolom BEAR terecht komen dan bij de mediaan.

   Like

   1. Maar dat valt best mee : Een techfond (Fidelity), wereldfonds (Fundsmith), consumer-fonds en smallcapfonds.

    Like

  1. Het grote voordeel van ons systeem is dat wij dat fonds per fonds bekijken.
   Stel dat je een vast percentage zou nemen, dan zouden bepaalde (volatiele) fondsen onmiddellijk een SPREAD krijgen en andere (minder volatiele) nooit.
   Maar wees gerust, zoals mijn collega schrijft, we zijn erop dit moment nog lang niet. Dit weekend start ik met de update.

   Like

 1. Ik heb al enkele jaren de mixer port bij MEDirect en dacht van binnenkort de flexer daar ook te starten maar deze wordt daar blijkbaar niet meer aangeboden net zoals de mixer.
  Hoe komt dit eigenlijk ?

  Like

  1. Dat klopt. Die MD modelportefeuilles waren qua naam gelinkt met onze oude site en je weet dat we daar zijn opgestapt. De intellectuele eigendom blijft echter bij ons, dus zijn die modelportefeuilles toen heel snel verdwenen. We kunnen geen beloftes doen, maar misschien komt er later dit jaar iets nieuw.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.