ING Collect Portfolio Personal

Een lezer vroeg ons enkele fondsen te screenen en dat bleken allemaal fondsen uit de groep ING Collect Portfolio Personal. Het betreft hier drie mixfondsen die wereldwijd gespreid beleggen en de nadruk leggen op het behalen van rendement volgens een verschillend profiel.

BE0947713237  ING Collect Portfolio Personal White :  Defensief

BE0947715257  ING Collect Portfolio Personal Yellow:   Neutraal

BE0947717279  ING Collect Portfolio Personal Orange: Dynamisch

NN IP

Deze drie fondsen worden voor ING Be beheerd door NN Investment Partners. Ik heb gezien dat dat anders vermeld wordt in de tabel maar ING en NN kan je wel als familie beschouwen.

Ik wou de screeningresultaten van deze drie eerst afzonderlijk publiceren. Bij nader inzien bleek een overzichtstabel van deze fondsen en de fondsen uit onze MP Smart  Mix modelportefeuille veel meer mogelijkheden te bieden om te vergelijken en te beoordelen.

Zogezegd zo gedaan.

 

Voor dit overzicht ben ik de fondsen gaan oplijsten volgens onze MP Quality Indicator (afweging rendement tegenover risico) en dan blijkt een ander fonds van NN IP hoger te scoren. Het haalt eenzelfde mediaan rendement op één jaar, maar… met minder volatiliteit. Voor defensieve beleggers een meerwaarde of geruststelling. Eén van de redenen waarom wij in onze selectie voor dat fonds kozen.

Iets waar ik toch graag je aandacht op vestig en dat geldt voor bijna alle fondsen op dit ogenblik: Als je het resultaat uit de kolom MED1L120 (de laatste 120 jaarresultaten) vergelijkt met de Mediaan van de jaarlijkse rendementen sinds 2010, dan krijg je daar lagere percentages. Dat wil gewoon zeggen dat de behaalde rendementen tijdens de laatste maanden lager uitvallen dan hetgeen we gewoon waren. Opmerkelijk als je weet hoe er geschermd wordt met die “formidabele” rendementen uit 2019. Blijkt uit de grafieken (dat kan je op ’t einde zien)  dat die lagere rendementen zich doorzetten. Start alzo niet te optimistisch.

Laat je ook niet overhalen om direct direct te gaan beleggen want de resultaten gaan waarschijnlijk tegenvallen.  Haast en spoed is zelden…

Deze tabel geeft ook goed aan dat hét beste fonds gewoon niet bestaat: dat beste is voor iedereen een ander fonds. Het zou immers best kunnen dat je meer rendement wil halen, maar denk er dan aan dat je daarvoor bereid moet zijn om meer volatiliteit (lees risico) te aanvaarden.

Een fonds dat je niet meer terugvindt in onze modelportefeuille: Carmignac Patrimoine. In de bovenstaande tabel (PERC5 10) kan je zien dat alle fondsen alle voorbij periodes van 5 jaar positief hebben afgesloten. Een dwingende voorwaarde om in aanmerking te komen voor onze MP Smart Mix. Voor de eerste maal sinds zijn opstart, heeft CP nu in 2020 periodes van 5 jaar afgesloten met een negatief rendement. Zoek momenteel maar eens het rendement van de laatste 5 jaar op. Opmerkelijk voor een fonds dat zelfs 2008 positief afsloot en van die “stabiliteit” zijn handelsmerk probeerde te maken.

Vermits dit allemaal defensieve fondsen zijn, blijken er weinig uitschieters te zijn waarop de aandacht kan gevestigd worden. Immers, alhoewel de Orange-variant het meest dynamische is van de drie blijkt ook dat fonds tamelijk defensief. Iemand die gaat voor dynamisch beleggen, gaat een zware teleurstelling oplopen met die behaalde rendementen. Een dynamische belegger is meer gewoon.

Wat zit er zoal in die fondsen ?

Hierbij een overzicht van de portefeuille van de White-variant. Met een aantal trackers, waarvan de weging varieert volgens de gewenste volatiliteit, is het voor de fondsbeheerder eerder een klein kunstje om met weinig werk veel inkomsten (voor de bank) te genereren.

Selectie is één, aankopen is twee:

Heel wat beleggers selecteren één of meerdere fondsen (of volgen een advies van … ) en kopen dat fonds of die tracker aan. Men stelt zich daarbij niet de vraag of het nu wel de moment is. De verkoper van die fondsen gaat je natuurlijk aanpraten dat elk moment een goed moment is (om commissie op te strijken). Echter, zelfs Morningstar geeft ondertussen al toe dat je een enorm verschil krijgt tussen een aankoop doen op het goede moment of op een minder goed of slecht moment. Zelfs bij gespreide (geautomatiseerde) aankopen, kan het vermijden van de slechte momenten je rendement verhogen.

Onze GOGIscore tracht je daarbij te helpen en dat wordt duidelijk in de volgende grafiek:

 

 

Merk de dalende trend van de behaalde rendementen en de prestaties van een fonds in overdrive:  GOGIscore is STOP.

 

Is mijn overzicht duidelijk ? 

Heb je nog vragen of aanvullingen ?

Categorieën: Tags: ,

7 Comments

  1. Als je wil vergelijken: ING Core heeft 5 als mediaan rendement, de RISK toont 55 en de MP Quality Indicator komt daarmee op 7.
   Zou in die lijst ook ergens tussenin verschijnen (tussen Yellow en Orange).

   Like

 1. Ik lees positieve berichten over fondsen uit de Robeco stal.
  Wat denken jullie hierover ?
  Robeco Global Stars Equities Fund EUR, oprichting 1933, 10 Jaar geannualiseerd 11,06% (wel 1,13% lopende kosten)
  Robeco Global Consumer Trends Equities D €, oprichting 1998, sinds start (geannualiseerd) 8,24% (wel 1,70% lopende kosten)
  Jaarlijks rendement sinds bestaan tussen de 8 en 11% dus wie wil dat niet ??
  En toch wanneer je deze fondsen bekijkt lopen ze bijna gelijk met de index.
  Is het dan niet goedkoper om gewoon de indexen(etf) aan te kopen ?

  Like

  1. In de screening van begin 2020 kan je die fondsen terugvinden. Ook een aantal indexen (en trackers) die je nodig hebt om te vergelijken.
   Filter ze uit en zet ze tegen mekaar af (rendement, volatiliteit, risico…) en je krijgt zo het gevraagde antwoord.

   Like

 2. Bedankt.
  Robeco Global Consumer Trends Equities D € staat er tussen maar Robeco Sustainable Global Stars Equities Fund EUR nog niet.

  Like

  1. In de volgende screening gaat die ook verschijnen;
   maar hier al de cijfers: PERC1 = 81; BEAR1 + -5%; BULL1 +25%; MED1 ’10 = 11; Med1L120 = 9.
   De RISK = 139 en de MPQuality Indicator = 7; Dat komt door die hoge volatiliteit…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.