Aberdeen China A Share Eq Fund A Acc

Aberdeen China A Share Eq Fund A Acc met Isincode LU1146622755 voor diegenen shangai beursgebouwdie iets willen dat ze quasi zeker nog niet in hun portefeuille hebben of waarmee ze waarschijnlijk amper overlappingen gaan krijgen.

Op de beurs van Shangai kon je als buitenlander tot voor kort enkel beleggen in B Shares  (noem het B aandelen) die noteerden in USD. Je kon natuurlijk ook beleggen in Chinese aandelen met een beursnotering in de VS: gekende namen als Ping An en Tencent doen wel een belletje rinkelen.

Als er B aandelen zijn, dan zijn er ook A aandelen (A Shares) en die noteren in Renminbi (de Chinese munt), maar waren tot voor kort niet bereikbaar voor “vreemdelingen” (= niet-Chinezen). Ik ga daar geen namen noemen want als je geen specialist bent, dan gaat van die (enorm grote) ondernemingen geen enkele naam bekend in de oren klinken.

Het fonds zelf noteert in USD, maar hieronder heb ik dat allemaal al omgerekend naar EUR.

Waarom zou je in Chinese bedrijven beleggen ?

De Chinese economie wedijvert op dit ogenblik met die van de  Verenigde Staten van Amerika om de grootste ter wereld te worden. In de nabije toekomst zal die zeker de Amerikaanse economie overschaduwen. Zeker nu de Chinese beurs toegankelijk wordt voor buitenlands kapitaal zal dat een boost geven en het is dat dat Donald Trump met lede ogen ziet gebeuren. Je kan de grootste en snelst groeiende economie ter wereld toch niet terzijde laten liggen.

Ik had vandaag de kans om een presentatie bij te wonen van Ross McSkimming van Aberdeen die aangaf dat de Chinese bedrijven met mondjesmaat opgenomen worden in de MSCI World maar dat dat erg traag gebeurt. Als je wat verder de resultaten van mijn screening van dit fonds (onder alle voorbehoud want het is erg “jong”) zal bekijken, dan zal je zien dat wachten misschien te lang duurt. Ik weet dat hier veel ongeduldige lezers zijn.

Er zullen nog fondsen in Chinese A-shares opduiken, maar Aberdeen was de eerste om zich op die Chinese markt te positioneren en heeft er alzo ook al de langste ervaring. Ik heb nog namen van zulke fondsen maar die zijn zo recent opgestart dat enige poging van screening vrijwel onmogelijk is. Ook heeft Aberdeen mensen terplaatse die de taal spreken en zo in staat zijn om een duidelijk beeld te krijgen van zo’n Chinese onderneming en haar manier van werken.

Ross legde ons ook uit de  Chinese beleggers de beurs eerder bekijken als een loterij (een gokspel). Terwijl wij in het algemeen beleggen voor een periode van 3 à 5 jaar, doen zij dat meestal voor een periode van 3 à 5 dagen. Er zijn dus heel wat buitenkansjes als je goed geïntegreerd bent in die erg volatiele markt en de resultaten tonen dat duidelijk. Als je bang bent voor veel volatiliteit: die zal afnemen door de toestroom van buitenlands kapitaal omdat die instroom (van grote kapitalen) de impact van de Chinese retailbelegger (nu ongeveer 30%) zal verkleinen.

De Chinese economie wordt aangedreven door de binnenlandse consumptie met een fors aangroeiende middenklasse die een beter leven wil en meer geld uitgeeft aan luxe en gezondheid. Daardoor heeft de Chinese beurs ook weinig correlatie met andere beurzen.

Aberdeen heeft zeker oog voor ESG wat nog niet wil zeggen dat dit fonds als een duurzaam fonds bestempeld kan worden. Er wordt aan gewerkt.

Diegenen die denken dat ze zich er gemakkelijk (en goedkoop ?!) kunnen van afmaken met een indextracker te kopen, moeten de resultaten maar even vergelijken. Je krijgt die twee indexen er van mij gewoon bij.

Dit is waarschijnlijk geen spek voor de bek van erg defensieve beleggers (zie de RISK en ook het percentage positieve resultaten (PERC1 ’10)) en ik moet er waarschijnlijk niet bij vertellen dat onze GOGIscore  een STOP geeft. Ga er niet achter zoeken in de lijst want gisteren zat dit fonds nog niet in mijn databestand.

Daar er veel te weinig periodes van 3 jaar kunnen berekend worden, krijg je als MP Quality Indicator: Noscore. Minder dan 50 periodes geeft teveel momentum om een enigszins betrouwbare mediaan te krijgen.

Voor de durvers met een beleggingshorizon die lang genoeg is, behoort een gespreide instap misschien tot de mogelijkheden. Maak echter goed je huiswerk en kom achteraf niet klagen.

 

Dat Chinese woord bovenaan betekent gewoon “Shangai Stock Exchange”,  maar dat had je waarschijnlijk al gezien.

Categorieën: Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.