Ik koop (bij) na een correctie

Regelmatig horen en lezen we de strategie om te wachten tot er een correctie komt om dan (bij) te kopen. Er zijn zelfs spaarders/beleggers die na een hausse alles verkopen en dan wachten op zo’n correctie.

ON OFFDe vraag die je je dan dient te stellen, is natuurlijk: “Hoe groot of hoe zwaar dient die correctie dan te zijn om opnieuw op de koopknop te drukken ?

Neemt men een percentage dat te groot is (50% – 60%) dan gaan er fondsen zijn die nooit in aanmerking komen om gekocht te worden. Bovendien loop je dan het risico enkel erg volatiele fondsen aan te kopen en alzo jouw portefeuille te dynamisch te maken. Komt de vraag op: Kan je met die volatiliteit leven (en vooral nog slapen) ?

Wachten op een zware correctie kan ook wel heel lang duren (mogelijks van 2008 tot nu: meer dan 10 jaar).

Neemt men een correctie van zo’n 10 à 15% dan loop je de kans om bij elke hobbel in de weg aan te kopen. De fondsenaanbieders gaan je graag zien komen want hun winkel moet blijven draaien: daarom dat zij steevast het advies geven om geprogrammeerd aan te kopen = zij zijn zeker van hun inkomen en hopelijk draait het voor jou goed uit. Maar da’s hun probleem niet.

Je zou ook voor elk fonds een ander percentage kunnen bepalen: daarom van mij enkele cijfers. Niet van 1/01/2008 tot 31/12/2008 want bijna niemand koopt op de 1ste januari en ik blijf erbij dat die rendementen per kalenderjaar weinig zin hebben en moeilijk interpreteerbaar zijn (kijk maar naar onze cijfers over 2019 en vergelijk ze met die van 01/01/2018 tot 31/12/2019).

Hier de prestaties van 01/06/2007 tot 31/03/2009: immers, bij heel wat fondsen was de bankencrisis reeds in 2007 merkbaar:

Hier een aantal die een flinke klap kregen:

 

en hier een aantal die de bankencrisis toch positief overleefden.

 

Maar wat doe je dan met de fondsen die in 2008 zelfs nog niet bestonden ?  Misschien gaan er andere fondsen op een andere crisis anders reageren want zo’n crisis is toch een momentum.

Vooral voor de spaarders (de geprogrammeerde stortingen) raden wij aan om onze GOGIscore te volgen. Misschien zijn die periodes met STOP echt niet te duur, maar zonder gevaar zijn ze zeker niet.

Voor de grote stortingen kande GOGI Invers een richtlijn zijn. Helemaal sluitend is die inverse score niet. Helemaal fout is ze ook niet. Bekijk ze misschien als een suggestie en start dan jouw opzoekingen. Het bespaart je al een hoop werk.

Dat zullen de mensen die gestort hebben tussen 15/12/2018 en 01/01/2019 reeds ondervonden hebben.

In deze materie zijn er echt geen garanties…

Categorieën:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.