M & G Optimal Income: nu en in 2020

M & G  Optimal Income Isin LU1670724373 maakt deel uit van de MijnPortefeuile Smart Mix en doet daar dienst als een erg defensief en flexibel  fonds met als doel rendement halen op de obligatiemarkten en zeker verliezen te vermijden.

MandG Stefan IsaacsVolgens Stefan Isaacs, fondsmanager en Hoofd van de afdeling Retail Fixed Income, is dat op dit ogenblik geen sinecure want hetgeen men momenteel benoemt als Fixed Income (vast inkomen) is al zeker nu geen “fixed” income meer. De negatieve rente veroorzaakt heel wat schade en kopbrekens. Zeker geen free lunch.

Als men de samenstelling van het fonds bekijkt dan mag men dit bestempelen als een flexibel obligatiefonds. Het belegt gespreid in bonds waarbij sommige vreemde munten zelfs afgedekt (gehedged) worden naar EUR. Amper Staatsbons en High Yield, vooral Corporates: iets meer dan 30% heeft een BBB-rating. De gevoeligheid (duration) van de obligaties is minder dan 2 jaar.

Voor aandelen mag men tot 20% gaan maar meestal schommelt dit gedeelte tussen 0 en 10%; momenteel zowat 6%. Op dit ogenblik geeft men daar de voorkeur aan Europa: specifiek financiële instellingen (omdat die momenteel ondergewaardeerd zijn maar streng gereguleerd = toch veilig), ook telecom, verbruiksgoederen (consuming) en beveiliging en technologie. De voorkeur gaat uit naar ondernemingen die winstgevend zijn en die zich erg goedkoop kunnen financieren.

MandG Optimal Income

Als ik bovenstaande grafiek liet bekijken, dan bleek duidelijk dat die grafiek liet zien wat hij moest laten zien. Je merkt zelf ook duidelijk die dalend trend (MEDL120)

Een groeivertraging met dalende rendementen (een overheersend beeld bij quasi alle fondsen en trackers) maar niet onmiddellijk een recessie in zicht. “Waar moet ik nog rendement gaan halen op dit moment zonder het risico fors te verhogen ?” zei Stefan Isaacs.

Als ik Stefan Isaacs wees op het feit dat onze GOGIscore een STOP aangeeft, kreeg ik als antwoord dat zij binnen het fonds wel degelijk de nodige acties ondernemen om de ingelegde fondsen te beschermen. Ik heb hem verduidelijkt dat MijnPortefeuille niet aanraadt om eenheden te verkopen, maar dat wij zeer voorzichtig zijn voor nieuwe aankopen. Niet zozeer te duur, maar vooral het risico loopt op, en dat willen ook wij vermijden in een defensieve portefeuille. Ook het feit dat de rendementen overal fors dalen, laat ons toe om te zeggen dat een instap echt niet dringend is.

Om aan te tonen dat onze screening van dit fonds erg accuraat is, hierbij nog een aantal cijfers die ik spijtig genoeg niet meer met hem heb kunnen doornemen.

In 2019 was het resultaat van M & G  Optimal Income 6,82% wat de gemiddelde annuïteit (jaarlijks rendement) van dit fonds over de laatste 2 jaar op bijna 3% brengt. Een cijfer dat, volgens ons, erg goed aangeeft wat de tijdens de volgende maanden mag verwachten.

Men kan natuurlijk altijd meer willen ( “veel is nooit genoeg”), maar ik zou de spaarders/beleggers met een allergische reactie voor verliezen willen waarschuwen om zeker te letten op de mogelijke risico’s. Ik zou diegenen, die hun mogelijkheden om met verliezen om te gaan, overschatten, willen de raad geven om met hun twee voeten op de grond te blijven. Momenteel lijkt het gemakkelijk om mooie rendementen binnen te halen en van zichzelf te vinden dat meen een goede belegger is.  Ik heb er vroeger ook gekend die “dachten”…  Maar je moet niet dachten , je moet nadenken.

Als men dan de resultaten van onze screening er bij haalt:

Een mediaan van bijna 5% is natuurlijk lichtelijk geflatteerd door de resultaten uit het verleden.

Van meer dan 200 berekende jaarresultaten sluiten er zo’n 83% af met een positief cijfer: dat geeft al aan dat we met een defensief fonds te maken hebben.

Een BEAR van -1% en een BULL van 10% geven de marge aan en dan zie je dat het jaarresultaat van 2019 (6,82%) daar wonderwel in past.

Dan nog de RISK die met 19 uitzonderlijk laag is, kijk maar eens naar de Smart Mix.

Door die lage Risk en het, laat ons eerlijk zijn, het vrij lage rendement, komen we toch op één van de hoogste MPQbis-scores (16) van heel die samenstelling. Dat toont nogmaals het zeer defensieve karakter van dit fonds. Sommige fondsen nemen heel wat meer risico om amper iets meer rendement te halen.

Je kan dat maar magertjes vinden, maar als je werkelijk een defensief beleggersprofiel hebt, dan is dat eerder een geruststelling. Diegenen die zonder veel nadenken overschakelen naar wereldwijde trackers moeten goed beseffen waar ze mee bezig zijn.

 

 

 

 

Categorieën:

2 Comments

 1. Dank voor de goede uitleg. Het houdt ons met de voeten op de grond in deze tijden van super rendement. Maar toch een vraag: in het artikel staat dat voor dit fonds de RISK uitzonderlijk laag is. Maar Morningstar geeft als risco ‘gemiddeld’ op. Mogelijks zit daar een verschil in definitie tussen die twee? En dan nog een tweede, meer algemene, vraag: Komt ‘Zeer defensief’ altijd overeen met ‘Laag risico’?

  Like

  1. De M* risico beoordeling is een relatieve beoordeling t.o.v. de categorie. Zo kan je een fonds de categorie aandelenfondsen als risico “laag” krijgen, omdat het een lager risico heeft dan vergelijkbare fondsen. Dat zegt niets over het absolute risico dat bij aandelenfondsen altijd erg hoog is.

   Onze manier van risico meten is absoluut en niet relatief. Zo weet je beter waar je aan toe bent.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.