Grafieken GOGIscore op aanvraag: XI

Fred vroeg me om de grafiek van Alliance Global Sustainability EUR  LU0158827195 te publiceren om ook dat fonds te kunnen evalueren.

Beloofd is beloofd:

GOGIGRAF Allianz Global Sustainability

Dit fonds is opgestart in 2003: het is een fonds dat wereldwijd belegt in Large Caps met de nadruk op groeiwaarden en uiteraard wordt er gekeken naar duurzaamheid.

Komen we bij de cijfers, dan wil ik toch vermelden dat het fonds in 2008 een verlies van 42,69% liet optekenen. Net iets meer dan gemiddeld.

Het fonds keert jaarlijks een dividend uit en dat % kan je opzoeken op de gekende websites of op de KIID.

Kijken we naar de resultaten vanaf 2010 dan merken we dat dit fonds in 84% van de gevallen een positief jaarresultaat laat noteren. De mediaan van de jaarresultaten is 11 en de BEAR = -3% en de BULL 22%.

Onze RISK komt op 85. Vergelijk dit cijfer met enkele Riskfactoren van door jou gekende  fondsen in de Smart Selection en je krijgt een nauwkeurig beeld van de volatiliteit.

Rekening houdend met de resultaten en de volatiliteit komen we zo op een MP Qbis van 12. Dat dat niet overtuigend is, is zeker te kort door de bocht omdat er in onze cijfers nooit rekening wordt gehouden met de uitgekeerde dividenden.

Dit artikel is geen aankoopadvies. Of het past in jouw beleggingsportefeuille dien jij uit te maken naargelang jouw beleggersprofiel en de mogelijke overlappingen die het zou kunnen veroorzaken?

Onze GOGIscore kan je helpen om een goed instapmoment te selecteren. Die score verschijnt waarschijnlijk dinsdag 21/01 of woensdag 22/01. Gezien de grafiek zou ik durven stellen dat dat nu, en de komende weken, nog niet het geval zal zijn…

 

Categorieën:

8 Comments

 1. Beste,
  Ik heb in 2017 een vrij nieuw fonds gekocht, doet het heel goed, maar ik krijg toch wat hoogtevrees en ga toch 1/3 verkopen. Ik denk niet dat het al in uw tabellen staat.
  Het zou een fonds zijn dat het op LT goed zou moeten doen omdat het investeert in de thema’s van de toekomst (toch volgens Argenta).
  Argenta-Fund Global Thematic R Cap LU1600559360

  Like

  1. Onder alle voorbehoud want de historiek is eigenlijk te kort.
   Het mediaanrendement op jaarbasis is maar een tikkeltje meer dan 3%. Daarenboven is de RISK-factor nu al 97 en da’s vrij hoog.
   Persoonlijk wil ik vergoed worden voor het risico dat ik neem: ik stap nooit in een fonds met een mediaan lager dan 5. Op ’t laatste draag ik het risico en neemt de bank de winst. Laat je niet overdonderen door de prestatie van 2019: die was zeer uitzonderlijk.

   Like

 2. Bedankt,
  Idd dit fonds presteerde in 2019 heel sterk maar het laatste kwartaal van 2018 was heel zwak.
  Welke Risk factor vindt u aanvaardbaar voor wereldwijd aandelenfonds ?
  Ik zie dat bij uw smart selecties het fonds Pictet Security een RISK van 90 heeft. Das toch ook al behoorlijk hoog.
  Of moet je het bekijken in combinatie van de mediaan en/of nog andere belangrijke indicatoren ?

  Like

  1. That’s the question…
   Onmogelijk te beantwoorden want die “aanvaardbaarheid” is voor iedereen anders.
   Als je nog weinig ervaring hebt, zou ik zeggen: loop niet te hard van stapel en bouw een soliede (niet te volatiele) basis op. Kijk ook naar de MPQbis: die factor zet het rendement af tegen het risico. Als je mijn beoordeling leest: minder rendement en toch een hogere RISK-factor dan begrijp je waarschijnlijk waar ik naartoe wil.
   Eens je een portefeuille hebt, ga je zeer snel kunnen beoordelen wat jij aan kan. Bij een doordeweekse correctie kan je naar de meest volatiele fondsen afzonderlijk gaan kijken: het verlies te groot, dan zit je daar boven jouw limiet. Dat wil ook niet zeggen dat al jouw aankopen tegen die limiet moeten schurken.
   Ik hou mijn hart vast voor beginners die op andere fora aangeraden worden om louter in trackers te gaan. De verrassing zou groot kunnen zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.