Pensioensparen sedert 2010

Met deze cijfers zet je al diegenen die zwaar overdrijven weer met hun beide voeten op de grond !

Ik ben er zeker van dat men jou tijdens de volgende dagen en weken weer gaat overdonderen met “fantastische resultaten“, “schitterende rendementen“, “formidabele meerwaardenvoor jou behaald door hun experten en specialisten.

Men gaat dan waarschijnlijk één of meerdere cijfers uit deze tabel aan jou voorleggen; maar zeker zonder die laatste kolom. En die uiterst rechtse kolom is nu precies de meest belangrijke.

In deze tabel krijg je de rendementen jaar per jaar en ik heb ze gesorteerd op het in 2019 behaalde rendement.

De meest rechtse kolom geeft echter het gemiddeld jaarlijks rendement van de laatste 2 jaar. De periode vanaf 01/01/2018 tot 31/12/2019.  Daar kan je duidelijk zien dat de zogezegde meerwaarde van 2019 eigenlijk gewoon maar een herstel was van de slechte resultaten van 2018 zodat men alles bij mekaar gewoon de povere resultaten behaalde die wij al gepubliceerd hebben over al de voorbije jaren.

Ook als je pas in december 2019 gestort hebt, dan heb je natuurlijk dat rendement niet gekregen. Wel voor de stortingen van december 2018…

Je kan je gewoon afvragen of diegene die met zulke resultaten komt pochen, het eigenlijk wel goed met je voor heeft, je wil blij maken met een dooie mus of misschien zelfs zijn vak niet kent.

Goed om weten: ook bij de andere fondsen en trackers is het bijna overal hetzelfde liedje.  Als je de prestatie van 2018 en 2019  bij mekaar zet, krijg je gewone resultaten over de jaren heen as usual. Die cijfers komen er eerstdaags aan. Je krijgt hier een formidabele kans om eens te testen wie het goed met jou voor heeft.

Iemand die jou aanspreekt met “hun schitterende resultaten”:

Hou hem/haar in de gaten !

Hoeveel commissie (instapkosten) heb je die persoon betaald voor dat fantastische product ?

*** Alle cijfers werden afgesloten op 31/12/2019. Als enige maatschappij publiceerde KBC geen cijfer voor 31/12/2019. De buit was waarschijnlijk al binnen en het feest was al begonnen.

 

Categorieën: Tags:

1 Comment

  1. Inderdaad … over 2018 (en vooral dat laatste kwartaal) zal men weinig inkt over laten vloeien.
    Zij die zich goed informeren hebben een streepje voor. Want vorig jaar is alles nogal gecorrigeerd en de winsten van dit jaar hebben ’t slechts gedeeltelijk gecompenseerd. Als je van de rechtse kolom nog is de inflatie in rekening brengt, kun je stellen dat 2018 + 2019 samen licht verlieslatend tot op z’n best break-even is. (corrigeer me als ik fout ben)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.