Jaaroverzicht van Smart Mix, Flex en Dynamic in 2019

Bij de start van 2020 evalueren we op visuele manier de prestaties van onze Smart Selection portefeuilles in 2019. Cijfers en commentaar vind je onderaan het artikel.

De grafieken die je hierna ziet, zijn geen koersgrafieken maar tonen wel de winst/verlies evolutie van de portefeuilles in de loop van de voorbije 12 maanden. Dit zie je telkens in de groene grafiek.

Omdat de verschillende grafieken een andere schaal hanteren, moet je wat oppassen om die onderling te vergelijken. Daarom voegen we een index (blauwe grafiek) toe als referentiepunt. In tegenstelling tot wat sommigen denken, hanteren wij geen index als referentie voor onze portefeuilles en daarom blijft de blauwe grafiek onbenoemd.

MP Smart Mix

MP Smart Flex

MP Smart Dynamic

50/50 tracker portefeuille

De 50/50 tracker portefeuille is nieuw en vervangt onze oude trackermixer. Je kan er alles over lezen in dit artikel.

De cijfers

3 maand 6 maand 1 jaar
MP Smart Mix 1,92% 4,31% 12,67%
MP Smart Flex 3,58% 6,88% 20,58%
MP Smart Dynamic 4,18% 7,04% 26,84%
50/50 tracker 1,10% 4,76% 15,12%

 

Met het einde van 2019 staan de media vol van mooie jaarrendementen in 2019. Ook met onze portefeuilles kunnen we fraaie cijfers voorleggen met rendementen van meer dan 26% voor onze meest dynamische portefeuille.

Pas op voor te optimistische 2019-cijfers

Deze cijfers (en zowat alle cijfers van alle mogelijke beleggingen in 2019) moeten sterk gerelativeerd worden. De meeste beurzen kregen eind 2018 een flinke tik. Zo sloot bijvoorbeeld de Euro Stoxx 50 het jaar af met een verlies van ongeveer 12%. De meeste beleggingsfondsen sloten eveneens het jaar af met een klein of groter verlies.

Begin 2019 vond het herstel plaats, waarbij de eerdere verliezen werden goedgemaakt. Maar weet dat de koersen wiskundig 11,11% moeten stijgen om een eerder verlies van 10% goed te maken. Alle jaarcijfers van 2019 moet je met dit in het achterhoofd bekijken.

Je ziet op de grafieken dat de grootste stijgingen plaatsvonden in de eerste vier maanden van 2019. Die stijgingen komen grotendeels overeen met het goedmaken van de eerdere verliezen van 2018.

De 1-jaar cijfers in de tabel haal je dus enkel indien je in december 2018 vers kapitaal had belegd(*). Kapitaal dat je eerder belegde haalt veel lagere rendementen.

Indien je dus jaarcijfers van 2019 in kranten of productfiches ziet staan, kan je die beter negeren. Fondsen die het hardste gedaald zijn, kunnen nu de mooiste cijfers voorleggen. Laat je ook niet om de tuin leiden door je bankier, die ongetwijfeld ook de nadruk zal leggen op die mooie cijfers van vorig jaar.

(*) GOGI gaf eind 2018 – begin 2019 een SPREAD signaal, wat inderdaad een mooie kans was om bij te tanken. Spijtig genoeg konden we destijds de GOGI niet publiceren bij gebrek aan een kanaal om ons lezerspubliek te bereiken.

Marktcommentaar 2019

In de loop van 2019 achtten de centrale banken het noodzakelijk om de geldkranen nog eens open te draaien in een poging de markten verder te stimuleren.

Dat stimuleren van de markten, daar zijn de centrale banken alvast wel in gelukt, want de beurzen zijn veel sterker gestegen dan de winstcijfers van de bedrijven. De stimulus lijkt dus niet naar de bedrijven te gaan, maar rechtstreeks naar de beurzen.

Die winstcijfers vertonen zelfs stilaan een dalende trend. Een sterke aandelenrally zonder bijhorende winstgroei is toch wat zorgwekkend.

Eigenlijk begrijpt niemand echt goed waarvoor die extra stimulus nu nodig was. De economie draait overal goed. De kritiek op de ECB en de Amerikaanse centrale bank neemt daarom alsmaar toe. We betalen met zijn allen de prijs voor dit beleid dat de markten compleet ontwricht.

Staatsobligaties hebben steeds vaker een negatief rendement, maar ook bedrijfsobligaties bieden nauwelijks nog enig rendement. Dit heeft zware gevolgen voor de defensieve belegger. Het uitbouwen van een defensieve beleggingsportefeuille is anno 2020 bijna onmogelijk geworden, want het rendement is niet meer in verhouding tot het risico.

Ooit kom er een grote correctie, dat is een zekerheid. Alleen weten we niet wanneer. De centrale banken lijken dit ogenblik zoveel mogelijk te willen uitstellen, want bij ieder krampje in de markten springen ze direct bij. Al meer dan 10 jaar slagen ze er in om het systeem te onderstutten en het record van langst durende stierenmarkt ooit is in 2019 verbroken. Hoe hoger men klimt, hoe dieper men kan vallen…

Carl De Ridder (@Robokat_MK)

1 Comment

 1. Om je een idee te geven hoe misleidend de cijfers van 2019 zijn, geef ik hier twee voorbeelden:
  De BEL20 (price) geeft in 2019 een rendement van 21,96%. Ga je rekenen vanaf 1/01/2018 (periode = 2 jaar ) dan draai een verlies van 0,55% over die periode.
  De DJ Eurostoxx50 geeft in 2019 een rendement van 24,78 %. Bereken je het rendement van de laatste 2 jaar dan krijg je slechts een meerwaarde van 6,88 %.
  Enkel de beleggers die begin 2019 aankochten behalen die rendementen. De anderen werkten, in het beste geval, hun verliezen weg. Tijdens de eerste dagen van 2019 gaf de GOGIscore Invers een SPREAD. Diegenen die toen kochten….
  Laat die euforie en de alcoholdampen van de voorbije dagen maar wegwaaien…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.