Controle en kwaliteit

Een lezer vroeg me of een goedkeuring door de FSMA ( de controledienst ) al of niet een garantie is op kwaliteit. Om dat duidelijker proberen te maken, geef ik je hier een ervaring mee van jaren geleden:

Iets wat de meeste van ons zeker kennen:

Toen ik met mijn allereerste (tweedehands) wagen zo’n 50 jaar geleden naar de technische schouwing moest, leerde ik de man kennen die voor mij met zijn wagen in de file stond.  Uren aanschuiven was toen nog een quasi zekerheid;

Onze wagens werden bijna gelijktijdig grondig nagekeken: de papieren, chassisnummer, de remmen, stand van de lichten, de richtingaanwijzers,…  en noem maar op. Ik meen me te herinneren dat ze toen nog geen uitlaatgassen controleerden.

Als dat allemaal achter de rug was, dienden wij ons voertuig op de parking te zetten en ons naar het loket te begeven. Daar kregen we, nadat we natuurlijk betaald hadden, onze papieren terug. We kregen allebei een schouwingsbewijs zonder gaatjes …

Terug op de parking bleek die andere man zijn voertuig niet meer aan de praat te krijgen. We hebben zelfs beroep moeten doen op twee controleurs om mee te helpen die wagen in gang te duwen…

Mijn vraag toen: “Wordt die wagen nu afgekeurd ?”

Antwoord: ” dat een wagen niet rijdt, maakt voor ons niets uit. Wij controleren niet op de werking of de kwaliteit en gaan al zeker geen merken vergelijken“.

Rekening houdend dat elke vergelijking kan mank lopen, denk ik toch dat dit voorbeeld duidelijk maakt wat zo’n keuring betekent.

Of jouw fonds meerwaarde genereert, is voor hen geen punt.

Voor de financiële producten zullen alle papieren wel in orde, want de boetes van de FSMA zijn niet mals. Geregeld lees je over boetes van €60.000 tot €250.000 tot…   Vraag het maar aan Carmignac, Baloise of de Federale en verschillende anderen die dit in alle stilte minnelijk schikten.

Meestal gaat het over documenten die niet zijn opgesteld volgens de (hun) regels of werken met niet-erkende tussenpersonen.

Een goedkeuring is alzo geen kwaliteitslabel voor fondsen, waarmee ik zeker niet gezegd wil hebben dat heel die controle waardeloos is.

Een controle op kwaliteit zou immers ook niet kunnen want het fonds dat past voor de ene is misschien veel te volatiel voor de andere, niet aangepast aan zijn beleggingshorizon of gewoon teveel overlap met de rest van zijn beleggingsportefeuille.

Wat versta jij immers onder een kwaliteitsfonds ?

Categorieën:

4 Comments

  1. Heb de fondsen en de percentages al gevonden.
   Ik heb al gezien dat er fondsen bij zijn die nog niet zo lang bestaan. Er is er zelfs eentje opgestart in 2019.
   Het fonds NN European Sustainable Eq kan je al in de screening en de GOGIscore vinden. De andere voeg ik toe aan mijn bestand en ik kom er op terug.

   Like

  1. Het mediaan rendement van de laatste 10 jaar is 2%.
   Voor de laatste 120 berekeningen kom ik op 0,6%. De laatste 60 geven -2,1% en gelukkig komt er een beetje herstel en krijgt men 1,0% bij de laatste 36.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.