Tussen schitterende rendementen en STOP als advies…

Overal zie je fantastische rendementen verschijnen en toch blijft onze GOGIscore bijna een algemene STOP aangeven: Dat verdient meer dan één woordje uitleg.

MijnPortefeuille is waarschijnlijk de enigste infosite die aangeeft dat het nu niet de moment is om in te stappen. De reden: wij verkopen geen fondsen en krijgen ook geen percentage op verkoopscijfers van anderen ==> wij kunnen alzo onafhankelijk en objectief advies geven om alleen de spaarder/beleggers te helpen.

Ik ga me hier verdedigen met cijfers en voorbeelden.

Toen ik enkele maanden geleden aan een bekende fondsmanager onze GOGIscore mocht uitleggen (mocht, want de meeste zijn zo overtuigd van hun eigen gelijk en kennen alleen hun eigen verkopers en journalisten die hun naar de mond praten of schrijven), kreeg ik als enig antwoord: “wat moet ik dan met mijn verkoopsteam aanvangen tijdens zo’n STOP-periode ?”  Hun winkel moet immers blijven draaien… en die gaan je altijd maar aanpraten dat het nu de moment is. Hun moment zeker en vast.

Vooreerst alles in zijn context plaatsen:

jaarlijks en laatste drie jaarGezien we tijdens de laatste dagen van 2018 een fikse correctie moesten ondergaan (bij heel wat fondsen bijna 10% verlies  op enkele dagen) heeft het herstel van 2019 er voor gezorgd dat alle fondsenverkopers je op dit moment om de oren slaan met rendementen sinds 1/01/2019 (YTD) om van te smullen. In de tabel hiernaast kan je duidelijk zien dat die rendementen YTD echt uitzonderlijk zijn en waarschijnlijk in lang niet meer zullen worden gehaald.

Hou er zeker rekening mee dat dat resultaat van dit jaar het cijfer over de laatste 3 jaar opgepimpt heeft: 2019 is immers een deel van de laatste 3 jaar… Als men op één jaar meer dan 20% haalt en gemiddeld over de laatste 3 jaar maar zo’n 4%, dan waren die andere jaren meer dan pover.

Als men je alzo over de brug wil trekken met een YTD van 30,60% op één jaar, hoop er dan absoluut niet op dat jij ook snel zo’n 30% meerwaarde gaat halen. Bij de Lotto zet men ook alleen de enkele winnaars in de kijker en hoort men nooit dat vele tienduizenden spelers  hun inzet gewoon kwijt speelden.

Dan die inflatie die je spaarcenten aanvreet…:

Dat klopt natuurlijk !  Maar laat me die muntontwaarding ook even in cijfers omzetten en tot zijn werkelijke impact terugbrengen.

Zoals je weet pompt de ECB miljarden in de markt om de inflatie in gang te krijgen… en dat lukt maar niet. Zelfs als we gaan rekenen met de inflatie die men hoopt te krijgen, dan gaat dat over “om en bijna 2 % per jaar”.  In cijfers omgerekend kom je zo op een verlies van bijna 2 % op een jaar. Da’s nog altijd van een andere grootte dan een mogelijk verlies bij een fikse correctie: eind december 2018 een correctie van een kleine 10 % en in 2008 was het gemiddelde verlies van de fondsen zo’n kleine 40%… Inflatie is alleen maar een probleem voor diegenen die heel hun leven zweren bij een spaarboekje !

De meerwaarde die je mist ?

Ik had het er al eens over met FOMO, maar een berekend voorbeeld zet je ook hier terug met twee voeten op de grond.

Stel, we nemen een fonds dat zo’n 12% per jaar (dat rekent erg makkelijk met 1% per maand) oplevert. In mijn database blijken dat uitzonderingen: van de 900 fondsen en trackers zijn er ongeveer slechts een stuk of twintig waarbij de mediaan van de rendementen hoger scoort dan 10% per jaar. Als die correctie er dan zou komen binnen dit en bijvoorbeeld zes maand, dan heb je nog altijd maar een virtuele meerwaarde gemist van 6%. Een correctie van bijvoorbeeld 25% op enkele dagen en weg is heel de hoop (letterlijk EN figuurlijk).

Als je dan toch zo’n lange beleggingshorizon hebt, waarom zou je je dan opjagen ?

Als je zeker bent

dat het nu het goede moment is om in te stappen, dan houden wij je niet tegen.

Ben je daar niet zeker van, raadpleeg dan toch maar eens onze GOGIscore. Die zegt duidelijk STOP. Mijn persoonlijke portfolio bevat 37 lijnen (eigenlijk veel te veel) waarvan iets meer dan de helft op zijn “all time highest” staat. Als je dient aan te kopen als het goedkoop staat, dan is dat zeker een signaal dat het nu niet dé moment is, toch ?

Als je fanatiek supporter bent van jouw raadgever/verkoper zorg er dan zeker voor dat hij/zij zijn jaarobjectief binnen haalt. Misschien krijg je wel een kaartje met Nieuwjaar of word je uitgenodigd voor het Nieuwjaarsconcert…

Wij van onze kant hebben een cashbuffer aangelegd zodat we kunnen profiteren van mogelijke opportuniteiten…

Laat je zeker niet opjagen, het leven is al hectisch genoeg !

Rustig afwachten betekent ook niet om al in winterslaap te gaan. Met Trump zijn verrassingen nooit uitgesloten. Anders zou het echt saai worden.

Afsluiter:

Betekent dit nu dat wij voor een correctie vrezen ?  Dat weten wij echter ook niet, maar een correctie ligt nu eenmaal meer voor de hand bij hoge noteringen. Kom zeker achteraf niet vertellen dat we je niet gewaarschuwd hadden…

Categorieën:

2 Comments

  1. Geduld is een mooie deugd! Graag een grafiek op aanvraag: FR0010148981 Carmignac Investissement.
    Maar eerst komen de feestdagen. Vrolijk kerstfeest en een voorspoedig en gezond 2020 met veel inspiratie voor Mijn Portefeuille.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.