Terugblik 2010 – 2020

In een recent artikel schreef mijn collega dat velen de fout maken om in te stappen als de beurzen reeds een flinke stijging achter de rug hebben.

Diegenen die twijfelen aan die woorden moeten maar eens de grafiek bekijken van de MSCI World: een wereldwijd gespreide fondsenindex en hier uitgedrukt in euro. Afgesloten op 1/12/2019.

MSCI WORLD vanaf 2009

Stortingen in 2009 zijn ondertussen meer dan verdubbeld.

Om je weer met de beide voeten op de grond te brengen, geef ik je ook een grafiek van dezelfde index, maar nu met aanvang IN 2000.

MSCI WORLD vanaf 2000

Zo kan je zien dat het niet altijd stijgend hoeft te zijn: het kan ook danig in de verkeerde richting.  Zou het kunnen dat velen zich geroepen voelen om volledig voor trackers te gaan en op basis van soortgelijke grafieken te veronderstellen dat er hoegenaamd geen risico verbonden is aan zulke indexen: de meeste trackers zijn pas opgestart rond 2010 of komen overwaaien rond die periode uit de V.S.

Aan de hand van deze grafiek kan je ook zien dat het moment van instappen wel degelijk zijn belang heeft: als je ingestapt bent in 2000 heb je vandaag heel wat minder rendement dan diegenen die nog maar 10 jaar belegd zijn. Misschien zijn die eersten er wel uitgestapt in 2008 met de woorden “dat nooit meer”.

Als laatste grafiek van de index: de evolutie van deze index van 1/01/2019 tot nu:

MSCI WORLD 2019

Dichter bij huis: de BEL20:

BEL20 vanaf 1 1 2015

Alhoewel ik vrees dat heel wat beleggers graag dicht bij huis (vertrouwd, maar misschien niet betrouwbaar?) beleggen, toont deze grafiek dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is geweest in BE. In één van mijn recente artikels had ik al eens vermeld dat beleggers in de BEL20 povere resultaten geboekt hadden.

Dat wordt nog duidelijker aangetoond als ik de volgende grafiek toon:

BEL20 vanaf 1 1 2005

Diegenen die ingestapt zijn in 2007 en de moed hadden om te blijven zitten, kijken nog steeds op rode negatieve cijfers. De beleggers die nog vroeger begonnen, hebben amper winst gehaald.  Ook hier is het duidelijk dat het instapmoment belangrijk is.

Hier ook om af te sluiten met de grafiek van dit jaar:

BEL20 vanaf 1 1 2019

Laat je niet verleiden om aan de hand van deze grafiek toch maar weer te gaan beleggen in ons “fantastische land”.  Zoals reeds meerdere malen geschreven: beter een goed wereldwijd gespreide belegging is aan te raden.

Echter zonder risico kan het nooit en iets dat flink gestegen is, kan ook flink dalen !

Categorieën:

2 Comments

 1. Marc, bedankt voor de duiding.
  Ik merk dat MP de laatste weken (maanden) veel aandacht schenkt aan mensen trachten te overtuigen geduld te tonen.
  Ik ben het daar helemaal mee eens, en wacht geduldig af!
  Het enige waar ik over twijfel is: zou ik in deze tijd wat winst moeten nemen, om deze winst dan bij een serieuze correctie te herbeleggen? Ik weet, jullie hebben ook geen glazen bol, maar ik heb wat last van hoogtevrees…

  Like

  1. Die glazenbol hebben wij ook niet, spijtig genoeg.
   Er zijn echter geen signalen dat er morgen of overmorgen een crash aankomt. Je zou alzo nog wat stijging kunnen missen door nu te verkopen. Als een crash al signalen geeft ?
   Een goed beheer van een portefeuille is echter nooit verkeerd: dwz de meest volatiele stijgen meer dan de minder volatiele en gaan misschien alzo een te grote impact bij jou teweeg brengen. Balanceren van volatiel naar minder volatiel…
   Zorg er wel voor dat zo’n bewegingen voldoende omvang dienen te hebben of je verzuipt in de kosten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.