Ethna – AKTIV

Naar aanleiding van mijn ontmoeting met de afgevaardigden van Ethenea, die kwamen Ethna Aktiv0002vertellen dat het fonds opnieuw op het goede spoor zat, ben ik de cijfers van mijn screening gaan ontleden om te kijken of daar al iets van te merken viel.

Tijdens de presentatie werd gezegd dat de intresten nog gedurende een hele lange tijd erg laag zullen blijven. Veel rendement zal er daar niet gehaald kunnen worden. Sommigen zoeken dan rendement in het High Yield-segment: men krijgt daar echter veel te weinig rendement voor het risico dat men loopt. Alle aandacht zal alzo moeten gaan naar het beperken van het drawdown-risico (=beperken van het risico bij dalende noteringen ten gevolge van correcties of zelfs crashes).

Vermits onze cijfers vrij uniek zijn, leek het mij beter om ook de cijfers van onze modelportefeuille Smart Mix in zijn geheel te tonen zodat een evaluatie of een vergelijking gemakkelijker wordt.

Het zou dan ook duidelijker moeten zijn waarom wij dit fonds eind vorig jaar uit de samenstelling hebben verwijderd. Ik heb er dan ook de cijfers van Carmignac Patrimoine aan toegevoegd: ook een fonds dat in de loop van 2018 uitgesloten werd.

Alle cijfers en berekeningen werden afgesloten op 16/11/2019 en er werd, indien mogelijk, gestart met de noteringen op 1/01/2010.

Het fonds Flossbach von Storch Multi Opportunities ga je twee maal in de lijst vinden. De variant II (Isin LU1028809395) zit in onze Smart Mix. Het “moederfonds” (Isin LU0323578657) vermeld ik omdat onze screeningcijfers op dat fonds (dat wel lang genoeg bestaat) gebaseerd zijn. Dat is ook de reden dat er in de kolom MP Qbis bij de eerst genoemde een Noscore tevoorschijn komt  Het “moederfonds” wordt in BE niet aangeboden omdat onze wetgeving dat niet toelaat.

Een heel belangrijke kolom in het overzicht heeft als hoofding PERC5 10: daar vind je het percentage positieve resultaten na periodes van 5 jaar. Volgens ons reglement dient dat 100% te zijn. Immers, nog niet zo heel lang geleden, bleek in de wereldwijde rondvraag van Schroders dat voor de meeste beleggers het vermijden van verliezen de belangrijkste prioriteit was bij hun beleggingen. Bij de samenstelling van onze Smart Mix was dat ook ons belangrijkste aandachtspunt: sommigen streven immers naar een zo hoog mogelijk rendement, maar durven daarbij wel eens te vergeten welk risico ze zo in hun portefeuille binnen halen.

Eén van de redenen om Carmignac Patrimoine te weren uit de samenstelling is onze quasi zekerheid dat die 100% tijdens één van de volgende maanden (en de 1ste maal in het bestaan van dat fonds) gaat sneuvelen.

In de kolommen PERC3 10 ( periodes van 3 jaar) en PERC1 10 (jaarlijkse prestaties) ga je zien dat de reeds vermelde fondsen erg pover presteren. De 10 slaat telkens op de beginperiode ( = 2010) van de noteringen.

De kolom MED1L120 toont de mediaan van de laatste 120 jaarresultaten en de MED1L60: de laatste 60: de resultaten aldaar hoeven geen verdere uitleg vermoed ik.

In de kolom MP Qbis zijn de cijfers ook overduidelijk: een lage score aldaar geeft aan dat het fonds erg veel risico neemt om zijn resultaat te behalen.

Wij blijven geheel achter onze beslissing staan.

Jouw idee of opmerking altijd welkom.

Categorieën:

15 Comments

 1. Hebben jullie vervangers op het oog voor Ethna & Carmignac ?
  Fondsen die net nog geen 5 jaar bestaan, maar wel veelbelovend zijn ?

  Like

 2. Beste, ik ben op zoek naar het wachtwoord voor het xls bestand dat ik kon downloaden voor de gogi-score. Ik heb mn e-mailadres doorgestuurd, moet ik nog iets anders doen? vriendelijke groeten Wim Behiels

  Like

  1. Dat zou moeten in orde komen.
   Mijn collega probeert éénmaal per week de nieuwe inschrijvers aan de lijst toe te voegen.
   Nu is dat vandaag niet zo erg als je de “oude” GOGIscore niet kan raadplegen:
   1° is die al zo goed als verouderd.
   2° de score is zo éénduidig dat je er bijna kan van uitgaan dat het fonds dat je zocht momenteel een STOP heeft.

   Like

 3. Ik zie zojuist dat Medirect een nieuw beleggingsplan zal lanceren i.v.m. duurzaam beleggen
  Kan interessant worden in deze tijden en is met medewerking van NN Investment partners .
  Marc , heeft NN ervaring met duurzaam beleggen ?

  Like

  1. Op je vraag dien ik ja te antwoorden.
   Het gevaar zit hem natuurlijk in het feit dat je met één fondsenhuis in zee gaat. Objectief ? Onafhankelijk ?
   We gaan dit zeker opvolgen.

   Like

 4. Als trouwe volger sedert jaren van mijnKapitaal kom ik hier nu tot mijn supergrote verbazing op een nieuwe site terecht. Moet ik mij nu opnieuw inschrijven?

  Like

  1. Onderaan de homepage vind je “Volg deze blog via email”: in dat vak geef je jouw emailadres toe en verzenden.
   Na ongeveer een week ontvang je de eerste Nieuwsbrief met paswoord…

   Like

 5. Ik ben in het bezit van het mixerfonds. Ik beleg regelmatig. Ik beleg maandelijks een bedrag in jullie mixerfonds en zo ook een stukje in het fonds ethna aktiv. Ik stel vast dat het fonds ethna aktiv niet meer in jullie mixerfonds zit. Ik heb daar nooit iets over gelezen. Wat kan ik doen gezien ik volledig jullie mixerfonds wil volgen ?

  Like

  1. Zie ook mijn reactie in de vraag-rubriek. We hebben Ethna genoeg kansen gegeven, maar het was duidelijk dat de beheerders er niet in slagen om zich te herpakken. Ik veronderstel dat je spreekt over een Medirect modelportefeuille?

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.