De goudprijs in euro

Goud is terug hip. Dagelijks horen we uitspraken zoals “de goudprijs is boven 1500 dollar gestegen”. De prijs van goud wordt inderdaad steeds in USD uitgedrukt. Toch is voor ons, bewoners van Euroland, de goudprijs in euro relevanter. Want uiteindelijk doen we onze aankopen in euro.

Voortaan kan je hier dagelijks de evolutie van goud in euro terugvinden.

Waarom goudprijs in euro soms anders reageert

Zoals je hierna zelf kan vaststellen, zijn de grafieken van de goudprijs in EUR geen doorslagje van de grafieken in USD. We leggen even uit waarom met een voorbeeld.

Stel even dat de USD 5% in waarde daalt. Goud heeft onder normale omstandigheden een relatief vaste waarde. Je zal dan ook merken dat de prijs van het goud in USD met 5% stijgt. De totale waarde is van het goud in USD is dus behouden.

Vanuit de EUR bekeken is er echter niets gebeurd. De USD is 5% in waarde gedaald, maar in EUR uitgerekend blijft de prijs constant (voor zover er natuurlijk geen andere elementen spelen). Dit alles heeft tot gevolg dat (vooral op lange termijn bekeken) de prijzen in EUR en USD op sommige ogenblikken anders evolueren.

Hierna tonen we telkens de grafiek in EUR en USD, zodat je die zelf kan vergelijken. Deze grafieken worden iedere dag automatisch “ververst”.

De goudprijs over 60 dagen

Goudprijs in Euro
Goudprijs in USD
Gold Price grafieken worden aangeboden door goldprice.org

De goudprijs over het voorbije jaar

Goudprijs in Euro
Goudprijs in USD
Gold Price grafieken worden aangeboden door goldprice.org

De goudprijs over de voorbije 10 jaar

Goudprijs in Euro
Goudprijs in USD
Gold Price grafieken worden aangeboden door goldprice.org

Op de 10 jaar grafiek is het verschil tussen EUR en USD grafiek erg duidelijk. In augustus 2019 bereikte de grafiek in EUR bijna terug haar piek van 2012. In USD zit de prijs nog ver van haar piek van 2011.

Carl De Ridder (@RoboKat_MK)

4 Comments

  1. Als fondsenanalyse-abonnee ben ik wat blij jullie gevonden te hebben!Door het plotse ophouden van fondsenanalyse (zonder enige communicatie of uitleg.FOEI !!!) sta ik nu zoals vele abonnees van hen met een half opgebouwde portefeuille in de kou. De aanbevolen kernselectie die ik heb aangekocht bestaat uit 4 fondsen die ook in jullie selectie zitten.Verder aangevuld met een aantal edelmetaalfondsen.(goud,zilver,platinum en rhodium).Vandaar dat ik heel blij ben dat jullie daar nu ook aandacht aan besteden.Ik ga nu verder mijn portefeuille aan de hand van jullie selectie en voorbeeldportefeuilles samen met de gogi-score en het nodige geduld uitbouwen.
    Vriendelijke dank voor het wachtwoord.

    Like

  2. Fondsenanalyse is opgericht door Jeroen Vandamme zoon van….Roland Vandamme die het bekende beursblad analyse uitgeeft. Een prima nieuwsbrief met vooral aandacht voor het macro-economische en edelmetalen. Zoon Jeroen heeft dus in de voetsporen van het succes van zijn vader een fondsenbeursblad opgestart.Ook hier met een grote voorkeur voor edelmetalen en een kernpositie van gemengde fondsen. Morgen post ik hier de fondsen met hun code!! Ook de edelmetalen werden aanbevolen in fondsen of etf. (oa van Sprott). Het waren heel degelijke analyses met veel historie over de uitgever en de prestaties van het fonds. Echt heel goed! ( Het is hier zeker niet mijn bedoeling om de Vandamme’s slecht te maken.) Ik heb nog een half jaar abonnementsgeld tegoed,trouwens. En plots stop niks meer na steeds minder nummers te ontvangen. Het aphilion fonds heeft hij echter nooit opgenomen in zijn selectie van gemengde fondsen !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.