Op de langere termijn…

Zelfs beleggers met een zeer lange beleggingshorizon dienen hun aankopen zeer goed te selecteren en rekening te houden met het momentum.

Als jouw keuze enkel gebaseerd is op rendementscijfers en je houdt geen rekening met de risico’s (oa een foutief instapmoment) dan kan je wel eens tegen een verrassing aanlopen.

Mijn ervaring heeft me ook geleerd dat velen hun miskopen niet durven verkopen (hun verlies nemen) en zitten te wachten tot het weer goed komt om een belegging van de hand te doen. Dat kan aardig inhakken op jouw totale rendement.

Hier krijg je een lijst met een 30-tal fondsen (ook indexen) die de crash van 2008 nog niet verteerd hebben: opgelijst volgens de verliezen sinds 1 juli 2007. De studie werd afgesloten op 16 juli 2019.

Verliezen op langere termijn

Geen trackers ?   Die waren er amper in 2007. Een tracker op de BEL20 of de Eurostoxx50 had hier anders ook tussen gestaan…

Het kan dus erg nuttig zijn om niet in te stappen op een hoogtepunt: raadpleeg daarvoor onze GOGIscore.

Dat het geld op een spaarboekje niets opbrengt, is geen reden om halsoverkop naar een belegging over te stappen…

Schroders

Categorieën:

16 Comments

  1. Vooral de laatste zin vindt ik enorm belangrijk!
    Alhoewel je langs alle kanten hierover opmerkingen krijgt, want de inflatie ‘vreet’ uw koopkracht weg wat ook wel waar is natuurlijk.
    Maar welk alternatief is er momenteel? Zelfs in vastgoed, en dan bedoel ik aankoop van woningen en appartementen, wordt tegenwoordig bijna evenveel geïnvesteerd door ‘beleggers’ als jonge mensen die ‘trachten’ een woning te verwerven.

    De vraag is, hoe lang ga je blijven zitten(wachten) met jouw cash?

    Like

    1. Voor kleinere bedragen (gespreid instappen) hoeft dat niet zo lang te duren: blijkt dat onze GOGI echt vrij snel wijzigt (kijk maar eens naar zo’n grafiek). Net zoals een sportman/vrouw houden zij ook een topprestatie niet zo heel lang vol.
      Voor grote “investeringen” is meer geduld noodzakelijk: er figureert hier ergens een studie die aantoont dat meer dan een jaar wachten interessant kan zijn. Heb je dat geduld niet, dan stap je gespreid in.
      Het aandringen van de fondsenverkopers om aan te kopen, doen ze echt niet in jouw belang, maar alleen omdat zij extra inkomsten willen zien. Aan spaarboekjes verdienen ze momenteel niks.

      Like

      1. Wat is nu de beste strategie als je toch gespreid wil instappen ipv je geld op renteloze spaarboekjes te laten verkommeren ?
        Eerder defensief in obligatiefondsen ? Of eerder kiezen voor gemengde fondsen (maar bv. Flossbach bereikt ook quasi dagelijks een nieuwe hoogste koers !), of toch maar gaan voor aandelenfondsen ?
        Of zouden jullie eerder blijven wachten tot er een gunstiger aankoopmoment komt ? Twijfel alom, al blijf ik voor de fondsen op mijn verlanglijstje wel wachten.

        Like

      2. Obligaties overwegen zou ik zeker nu niet doen. Wat brengen die nog op ?
        Aandelenfondsen zeker maar een goed moment afwachten en voorzichtig instappen.

        Waarom zijn wij op dit moment zo voorzichtig ? Spaarboekjes brengen inderdaad amper rente op. Wij zien echter dat de rendementen van andere beleggingen naar een dieptepunt gaan en daar loop je dan nog een risico dat je gepakt wordt door een recessie of ander onheil. Dan is de keuze toch snel gemaakt ?

        Like

  2. Als de topprestaties van korte duur zijn , moeten we dan niet meer gaan beleggen op korte termijn , zie de eerste helft van dit jaar ?

    Like

    1. Niets kan je tegenhouden om dat te doen: daar moet je echter wel de juiste info en kennis voor hebben en vooral… heel veel tijd om dat op te volgen. Oppassen dat er na de kosten nog rendement over blijft.
      Je mag dat ook niet te zwart/wit zien: het is niet omdat het momenteel niet de moment is om aan of bij te kopen dat de rest van jouw portefeuille niet aan ’t mee profiteren is van die hausse. Wat we proberen te vermijden is dat je nu aankoopt en al binnen korte termijn flink in ’t rood noteert.

      Like

  3. Ik heb een smart flex portefeuille opgestart in feb 2016 voor een aanzienlijk bedrag en deze noteert momenteel op +36%.
    Ik heb eind 2018 nog getwijfeld om bij te kopen (had ik misschien beter gedaan 😉 maar eerlijk gezegd zit ik al een poos te wachten op een serieuze correctie.
    Ik ben eigenlijk benieuwd hoe de lezers staan tegenover het idee om (gedeeltelijk) winst te nemen op dit moment van onzekerheid. We horen steeds maar praten over “einde cyclus”, “grote kans op recessie”, enz…

    Like

  4. Hugo , je kan eventueel die 36% winst nemen !
    Als je alles op een spaarrekening plaatst heb je in die 3,5 jaar een zeer goede zaak gedaan , en dan wachten op een nieuwe recessie .

    Like

  5. Geachte Hr Person, 31-8-19
    Ik tracht nu nauwgezet mijn beleggingen te updaten en dus deze vraag aan u :

    In de vroegere Flexer stond Flossbach von Storch – Multiple Opportunities Feeder LU1716946634 opgenomen
    In de nieuwe Smartflexer staat FLOSSBACH VON STORCH – MULTIPLE OPPORTUNITIES II RT LU1038809395 opgenomen
    Kunnen deze als gelijkwaardig beschouwd worden of zal ik de eerste verkopen en vervangen door een aankoop van de tweede ?
    Bedankt voor je inzicht !
    Bob

    Like

    1. Je kan die zowat als gelijkwaardig beschouwen.
      Die eerste mag niet meer in BE aangeboden worden omdat de beheerder rechtstreeks in goud durft beleggen en dat mag niet meer van onze regering: niet speculeren met grondstoffen… Voorwaar weer een politieker die denkt slimmer dan slimmer te zijn, maar er blijkbaar niets van kent. Pas maar op dat die onze volgende premier zou worden: inderdaad JVDL.
      In M.O. II hebben ze dat opgelost door te beleggen in een tracker. Zo’n omweg mag dan weer wel, ofwel heeft hij er niet aan gedacht…

      Like

      1. Beste Marc,
        Ik zie net dat ik vorige maand via Medirect (per ongeluk) nog van die LU1716946634- Flossbach von Storch – Multiple Opportunities FEEDER aangekocht heb.
        Het is verboden, maar wordt blijkbaar dus wel nog verkocht. Zou je me aanraden te verkopen?
        Mvg

        Like

  6. Om even de puntjes op de i te zetten:
    Het moederfonds (LU0323578657)kan in Be niet aangeboden worden.
    Daarom kwam er LU1038809395. Dit is een GBF waarvoor je elk jaar een aangifte moet doen in je belastingen. Te berekenen via de gekende calculators.
    Daarom werd er een sicav uitgegeven met Isin LU1716946634. Dan ben je van die rompslomp af.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.