Zware fout bij beleggen

Als te weinig diversificatie fout nummer 1 is bij het beleggen, dan dien je zeker verder te lezen om de volgende zware fout  te vermijden. Jouw rendement zal er wel bij varen.

Best selecteer je een (actief beheerd) kwaliteitsfonds  of een degelijke (passief beheerde) tracker of ETF. Als je twijfelt aan je eigen kunnen, dan kan je natuurlijk altijd raad vragen aan een verkoper van beleggingsfondsen. Hoe je het ook keert of draait, die persoon wordt betaald via de beleggingen die hij plaatst want waarschijnlijk kan je enkel bij het OCMW gratis advies gaan vragen …, maar niet over beleggingen.

Jouw vraag: “Heb je goede beleggingen ?

Als je die vraag zou stellen aan iemand die voor Pictet zou werken, dan zou je wel eens Prestaties thematische fondsen Pictethet volgende lijstje voorgelegd kunnen krijgen.  Het is louter een voorbeeld en ik wil dat fondsenhuis hier niet viseren want de lijst bevat inderdaad echt fondsen die voor een goede belegging in aanmerking zouden komen.

De rendementen die vermeld worden zijn YTD of in mensentaal: de meerwaarden behaald sinds begin januari van dit jaar. Je kan je best voorstellen dat de aanbieder laaiend enthousiast en fier deze mogelijkheden aan jou voorlegt.

Wat wij jou nu zeker afraden is aan de hand van deze lijst zo snel als mogelijk jouw orders ingeven

De vraag die je nu moet stellen ! :

Is het nu de moment om in één of meerdere van deze fondsen te beleggen ?

Is de persoon tegenover jou iemand zonder scrupules die zijn commissieloon al aan het tellen is, dan zal die zeker volmondig ja zeggen en je er nog eens op wijzen dat dit wel degelijk kwaliteitsvolle fondsen zijn. Kassa, kassa…

Denkt die persoon niet alleen aan zijn winst of bonus, dan zal die jou waarschijnlijk aanraden om gespreid in de tijd in te stappen. Ik hoor hem/haar al zeggen: “Je koopt dan eens goedkoop en mogelijk al eens te duur, maar op de langere termijn koop je aan de gemiddelde prijs.”

Om een goed rendement te krijgen, dien je echter niet te kopen aan de gemiddelde prijs (want dan krijg je een gemiddeld rendement) maar aan een goede prijs;

Opmerkelijk dat heel wat beleggers overgestapt zijn naar beleggen via trackers (omdat daar de kosten lager zijn) maar dan wel die trackers aankopen aan een veel te hoge notering. Is die meerkost dan niet belangrijk meer ?

Fondsen aankopen op het goede moment:

Voor “spaarders” die een portefeuille opbouwen met gespreide aankopen bieden wij de GOGIscore aan. Twee maal per maand wordt die score upgedated: waarschijnlijk donderdag 20/06 kan je weer de meest recente cijfers terugvinden op deze site.

Wil je grote orders doorgeven, dan raadpleeg je best het artikel Dieptepunt dat kort daarna online komt en ook twee maal per maand gerefreshed wordt.

Ik kan nu al verklappen (want ik werk momenteel aan de update) dat je best rustig afwacht om grote orders te plaatsen: overal zie je waarschuwingen verschijnen over de lage rendementen voor de volgende weken, misschien zelfs maanden, en de mogelijke risico’s die op de loer liggen. De kans is te groot dat je momenteel weinig rendement kan halen en er bovendien nog een fikse correctie bovenop krijgt.

In een vorig artikel heb ik aangetoond dat zelfs voor iemand die belegt op lange termijn een lange periode aan de zijlijn blijven staan, kan opbrengen.

Net zoals altijd en overal: Haast en spoed is zelden goed ! 

 

 

Categorieën:

2 Comments

  1. Bedankt voor jullie “mensentaal”. Soms moeten er dingen opgefrist worden. Dat gebeurt nu. Was soms anders in het verleden. Niet iedereen is een Wizzard! Doe zo voort.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.